tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Βέροιας στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Μικροί γεωργοί και κτηνοτρόφοι… Αυτό έγιναν για μια μέρα οι μαθητές της Α΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Βέροιας που επισκέφθηκαν την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025.

Οι μαθητές του Α΄3 με αφορμή το πρόγραμμα που παρακολουθούν για την υγεία και τη διατροφή  αλλά και οι μαθητές των υπόλοιπων τμημάτων της Α΄ στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας, μαζί με τους καθηγητές-συνοδούς τους, παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα που με φροντίδα έχει ετοιμάσει το προσωπικό της Σχολής. Τα παιδιά μοιράστηκαν σε ομάδες και η κάθε μία μαζί με τον ξεναγό της συμμετείχε σε διαφορετικό πρόγραμμα.

Στο πρόγραμμα «Ένα πιάτο για την υγεία μας» το τμήμα Α΄2 ενημερώθηκε για την Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής και μέσα από σύντομες προβολές παρακολούθησε τις φάσεις ανάπτυξης ενός σπόρου σε φυτό κι ενός αυγού σε πλήρη οργανισμό. Μυήθηκε στον μικρόκοσμο των φυτών και των λαχανικών μέσα από την παρατήρησή τους με ψηφιακό στερεοσκόπιο. Όλοι μαζί προετοίμασαν και γεύτηκαν ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκαν το οικιακό κοτέτσι, τον λαχανόκηπο καθώς και το θερμοκήπιο, όπου φύτεψαν σπόρους σε δικό τους δοχείο μεταφύτευσης. Φεύγοντας πήραν ως ενθύμιο ολόφρεσκα αυγά!

Το  τμήμα Α4  ακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Σιτάρι, από το Χωράφι στο Τραπέζι μας»  που αφορά στην παραδοσιακή και σύγχρονη καλλιέργεια του σιταριού και των προϊόντων που μας δίνει, τη σπουδαιότητα του στη διατροφή μας και τη συμβολή του στην ανάπτυξη όλων των πολιτισμών. Στην αρχή επισκέφτηκαν το «Σπίτι των παραδοσιακών εργαλείων» κι έπειτα πήγαν στο χωράφι  όπου παρατήρησαν την ανάπτυξη των σιτηρών και συζήτησαν για τον κύκλο καλλιέργειας τους. Στη συνέχεια τα παιδιά, στο εργαστήριο κηπουρικής, φύτεψαν σπόρους σιταριού σε χώμα σε μικρό δοχείο μεταφύτευσης που πήραν μαζί τους. Τέλος, επισκέφτηκαν ζυμωτήριο όπου αλέσανε σιτάρι και έκαναν αλεύρι με τον παραδοσιακό χειρόμυλο, έφτιαξαν  ζύμη για ψωμί και συζήτησαν για τους μύκητες της μαγιάς.

Τα τμήματα Α3 και Α1 ακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με Γάλα Παιχνίδια» που σχετίζεται με το γάλα. Με την άφιξη  στο αγρόκτημα έγινε μια εποπτική ξενάγηση στους χώρους του βουστάσιου, όπου έγινε παρατήρηση των εγκαταστάσεων εκτροφής του κοπαδιού, του αρμεκτηρίου όπου τα παιδιά παρακολούθησαν τις συνθήκες επεξεργασίας του γάλακτος αλλά και του γαλακτοκομείου. Εκεί έγινε από την ξεναγό παρουσίαση της επεξεργασίας του γάλακτος από την παστερίωση έως τη συσκευασία σε φιάλες. Παρατήρησαν την ημερήσια παραγωγή γάλακτος μιας αγελάδας και άκουσαν πληροφορίες σχετικά με την ημερήσια  διατροφική ανάγκη που καλύπτει όπως και την θρεπτική αξία του γάλακτος. Στο τέλος οι ομάδες επισκέφτηκαν το εργαστήριο μαγειρικής όπου και παρασκεύασαν φρέσκο τυρί, το επονομαζόμενο «τυροζούλι» με παραδοσιακή συνταγή.  Τα παιδιά,  έπειτα, δημιούργησαν τη δική τους ετικέτα την οποία κόλλησαν σε μπουκάλια γάλακτος της σχολής.

Τόσο τα εκπαιδευτικά προγράμματα όσο και οι εγκαταστάσεις της Σχολής αλλά και το φυσικό τοπίο «μάγεψαν» τους μαθητές που με δυσκολία πήραν τον δρόμο της επιστροφής για τη Βέροια!

meta morfo22

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69