Μαθητές του 1ου, 2ου και 5ου ΓΕΛ Βέροιας σε κοινή βιωματική δράση για την έμφυλη βία
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης

Την Τρίτη, 4 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας μια ξεχωριστή βιωματική δράση με τίτλο «Μύθοι και Πραγματικότητες για την Έμφυλη Βία στους Εφήβους». Στη δράση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες του 1ου, 2ου και 5ου ΓΕΛ Βέροιας, σε μια κοινή πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Βέροιας και τη συνεργασία των διευθυντών και υπευθύνων εκπαιδευτικών των τριών σχολείων. Σκοπός της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των νέων απέναντι σε ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα της σύγχρονης εποχής.
Η εκδήλωση καθοδηγήθηκε από την ψυχολόγο Έφη Τσαπαροπούλου και τις συνεργάτιδές της, οι οποίες μέσα από κιναισθητικές δραστηριότητες και διαδραστικό διάλογο ενθάρρυναν τους μαθητές να αναστοχαστούν και να προσεγγίσουν σε βάθος το ζήτημα της έμφυλης βίας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τις πολυδιάστατες όψεις του φαινομένου, να αποδομήσουν κοινωνικές κατασκευές και στερεότυπα που συντηρούν την ανισότητα και την ανοχή στη βία, ενώ παράλληλα διαμόρφωσαν στάσεις σεβασμού, αλληλεγγύης και ενεργού παρέμβασης απέναντι σε δυνητικά θύματα.
Η ποιότητα της συμμετοχής και το έντονο ενδιαφέρον των μαθητών ανέδειξαν την ανάγκη τους για διαρκή, εμπεριστατωμένη και επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με ζητήματα που τους αφορούν, αλλά και την υποχρέωση του σχολείου να αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες, με σκοπό την καλλιέργεια της ανθρωπιστικής συνείδησης και την ενίσχυση της κοινωνικής ευθύνης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ημαθίας, κ. Αλατζόγλου, ο Σύμβουλος Φιλολόγων του νομού και Επόπτης ποιότητας εκπαίδευσης, κ. Περπερίδης, ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Γρηγοριάδης, καθώς και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, κ. Τσαχουρίδης.