tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

pistofidis ban1

Επιμνημόσυνη δέηση για τους σφαγιασθέντες της Σμύρνης και τους πρόσφυγες του Πλατέος Ημαθίας

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024, ο Σύλλογος Καππαδοκών Πλατέος «Ο Βαρασός» τιμά τη μνήμη των προγόνων του με μια επιμνημόσυνη δέηση, η οποία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Πλατύ Ημαθίας. Η εκδήλωση, που ακολουθεί την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, απευθύνεται σε μέλη και φίλους του συλλόγου και αποτελεί φόρο τιμής για τους σφαγιασθέντες και καθοιονδήποτε τρόπο τελειωθέντες πριν από 102 χρόνια στην καταστροφή της Σμύρνης.

Η επιμνημόσυνη δέηση δεν αφορά μόνο τη Σμύρνη, αλλά και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας, με ιδιαίτερη μνεία στους ανθρώπους που υπέφεραν κατά την προσφυγική πορεία. Ο Σύλλογος Καππαδοκών αναγνωρίζει τη θυσία εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ξεριζωμού και των κακουχιών που ακολούθησαν.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους πρώτους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο Πλατύ Ημαθίας, ιδρύοντας την περιοχή και δημιουργώντας τις συνθήκες επιβίωσης για τις επόμενες γενιές. Οι πρώτοι κάτοικοι του Πλατέος, πρόσφυγες από τα Φάρασα της Καππαδοκίας, έφτασαν εξαντλημένοι από τον βάλτο του Ρουμλουκιού, όπου πολλοί έχασαν τη ζωή τους από εξάντληση και κακουχίες.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, θα ακολουθήσει η τέλεση τρισάγιου στο "Μνημείο Προσφύγων εκ Φαράσων Καππαδοκίας και Ιδρυτών Πλατέος Ημαθίας", το οποίο βρίσκεται στο Πλατύ. Το μνημείο αυτό συμβολίζει τις θυσίες και τους αγώνες των προσφύγων που κατάφεραν να επιβιώσουν, αφήνοντας πίσω τους μια ισχυρή πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά.

Η επιμνημόσυνη δέηση αποτελεί υπενθύμιση της ιστορικής μνήμης και της σημασίας της προσφυγικής εμπειρίας για την τοπική κοινωνία, τιμώντας τους προγόνους που μετέτρεψαν τον πόνο του ξεριζωμού σε δύναμη για τη δημιουργία μιας νέας ζωής.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69