tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Νομοθετική κωδικοποίηση και ανάπτυξη

Γράφει ο Τάσος Βασιάδης

Ο απόηχος των πρόσφατων ευρωεκλογών, η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, τα τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα και τα περιστατικά βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κυριαρχούν στην επικαιρότητα, ενώ παρακάμπτονται άλλα σημαντικά ζητήματα που η προώθηση τους απαιτεί την επιτέλεση σοβαρού και συστηματικού νομοθετικού έργου. 
 
 Αυτή η διαπίστωση γίνεται με αφορμή το σύμπλοκο νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια , ενώ οι συνέπειες των γενικότερων κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων του τόπου εξακολουθούν να είναι εμφανείς, με κυριότερη την κρίση αξιών και θεσμών. 
 
 Πάγια εξαγγελία που γίνεται από τους πολιτικούς σχηματισμούς που μετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες, είναι η αναμόρφωση, συστηματοποίηση και κωδικοποίηση του γενικότερα υφιστάμενου νομικού πλαισίου. 
 
 Πρόκειται για μία από τις πλέον φιλόδοξες αλλά και πολλαπλώς χρήσιμες πολιτικές εξαγγελίες, η οποία όμως παραμένει πάντα και μόνο στο πεδίο των προθέσεων, χωρίς καμία περαιτέρω διεργασία υλοποίησης. 
 
Αποτελεί πράγματι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, μια ιστορική αναγκαιότητα που αν επιτελεστεί θα αναδείξει τη χώρα μας ως υπεύθυνη και ευνομούμενη Πολιτεία στην διαχρονική ευρωπαϊκή πραγματικότητα. 
 
 Αυτό όμως είναι και ένα δύσκολο στοίχημα που απαιτεί την συστηματική υλοποίηση ογκώδους έργου. 
 
 Εξαιτίας της πολυνομίας και της ασάφειας του γενικότερου νομικού πλαισίου που σήμερα υφίσταται, Νόμοι και Διατάγματα παρωχημένων εποχών αλληλεπικαλύπτονται και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού, δημοκρατικής αναβάθμισης και δίκαιας διοικητικής λειτουργίας του κράτους. 
 
 Αλληλοαναιρούμενες νομοθετικές διατάξεις, εσωτερικοί κανονισμοί και διοικητικές εγκύκλιοι συνθέτουν ένα ασαφές πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο βρίσκεται μακριά από το να αντιστοιχεί σε μία ευνομούμενη σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία. 
 
 Για αυτό το λόγο άλλωστε και ο πολίτης καταλαμβάνεται από δέος μόνο με τη σκέψη ότι κάποια στιγμή πρέπει να συνδιαλλαγεί με το κράτος και τις υπηρεσίες του, για οποιοδήποτε από τα τρέχοντα ζητήματα του. 
 
Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα μας και αναστέλλονται μπροστά στην νομική ασάφεια και την γραφειοκρατία που ορθώνονται μπροστά τους.
 
Η αλήθεια είναι ότι προσπάθειες κωδικοποίησης του συνολικά υφιστάμενου νομοθετικού έργου, αναφέρονται ελάχιστες στην συνολική ιστορική διαδρομή. 
 
 Είναι αυτονόητο ότι για να υπάρξει μια τέτοια πρωτοβουλία σήμερα, αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πολιτική βούληση και αυτό διότι είναι γενικότερα γνωστό ότι, η νομοθετική ασάφεια ενισχύει την εξουσία των εκάστοτε διοικούντων, οι οποίοι έτσι έχουν την ευχέρεια να ανασύρουν κατά το δοκούν και να ερμηνεύουν διατάξεις σύμφωνα με τις σκοπιμότητες των περιστάσεων. 
 
 Αυτή είναι όμως μια κατάσταση η οποία αδικεί κατάφωρα τον πολίτη, καθιστώντας τον κυριολεκτικά έρμαιο της περιστασιακής διάθεσης του εκάστοτε αρμοδίου. 
 
 Αποτελεί επομένως επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα και να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η αναμόρφωση και κωδικοποίηση του νομοθετικού πλαισίου. 
 
 Και αυτή πρέπει να είναι μια συνολική πολιτική απόφαση η οποία θα διευκολύνει τα μέγιστα το περαιτέρω νομοθετικό έργο, ενώ θα αποτελέσει καθοριστικό μοχλό ανάπτυξης.
 
 

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69