tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη με ολική τύφλωση που δίνει μαθήματα ζωής

Μία 11χρονη από τη Βέροια που γεννήθηκε με ολική τύφλωση, παίζει και συνθέτει μουσική, μιλάει τρεις ξένες γλώσσες, είναι πρέσβειρα της δράσης «Μάτια για όλους» και συμμετέχει σε μουσικές δραστηριότητες με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως η Ελεονώρα Ζουγανέλη.

Η Λουκία Κασαμάκη δεν υπέκυψε ποτέ στην απομόνωση της τύφλωσης, αλλά κυνήγησε τα όνειρά της και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.

«Κανένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να σταματάει να ονειρεύεται. Δεν έχει σημασία, αν έχει κάποια αναπηρία ή όχι. Όλοι μας έχουμε κάτι μέσα μας, που αν το ανακαλύψουμε και το βγάλουμε προς τα έξω, είναι αυτό που μπορεί να μας ελευθερώσει και να ανοίξει τα φτερά μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και προσθέτει: «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει κάποιο χάρισμα από τον Θεό. Η μοναδικότητά του είναι και αυτή ανεκτίμητη. Εγώ δεν αισθάνομαι ότι έχω κάποιο πρόβλημα. Όπως είχε πει κάποιος στον πατέρα μου, όταν γεννήθηκα: «Αν είναι το δεύτερο περιστατικό στον κόσμο, τότε έχεις μία μοναδική, ανεκτίμητη κόρη». Πάντα αυτό μου λέει, αυτό λέω και εγώ σε όλα τα παιδιά: αρπάξτε τις ευκαιρίες και χρησιμοποιήστε τα χαρίσματα που σας έχουν δοθεί».

Η Λουκία γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 2013. Οι γονείς της έμαθαν ότι είχε ολική τύφλωση 15 ημέρες αργότερα. «Στην αρχή το σοκ ήταν τεράστιο. Αλλά σταδιακά, με τη βοήθεια του Θεού και τη στήριξη πολλών ανθρώπων, μπορέσαμε να περάσουμε από το σοκ, στην αποδοχή και στην εκπαίδευση τόσο της ίδιας, όσο και της υπόλοιπης οικογένειας», αναφέρει ο πατέρας της Χρυσόστομος Κασαμάκης.

Από 18 μηνών μαθαίνει
Την πρώτη της επαφή με τη μουσική είχε σε ηλικία 18 μηνών. Στα 4 της χρόνια συμμετείχε σε διαγωνισμό μουσικής για πιάνο στην Ιταλία, με ηχογραφημένο κομμάτι που έστειλε η οικογένειά της. Το βραβείο της απονεμήθηκε για την εκτέλεσή της.

Η χαρισματική μικρούλα έπαιξε πριν από λίγες ημέρες μουσική σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε η Ελεονώρα Ζουγανέλη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν τετραπληγικά παιδιά και παιδιά με κώφωση.

«Χόρεψαν και τραγούδησαν με τον δικό τους υπέροχο τρόπο», λέει η 11χρονη. «Νομίζω πως ο καθένας μας μπορεί και πρέπει να κυνηγάει το όνειρό του, χωρίς να τον εμποδίζουν ή να τον σταματούν τυχόν αναπηρίες ή οτιδήποτε άλλο. Για παράδειγμα, το δικό μου όνειρο είναι να γίνω ψυχίατρος και μέσα από τη μουσική, που αγαπώ, αν μπορώ να βοηθήσω τους ανθρώπους να πετύχουν αυτό που θέλουν. Είναι ένα από τα όνειρά μου. Νομίζω ότι η οπτική αναπηρία που έχω εκ γενετής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει εμπόδιο στο να την υλοποιήσω».

Η Λουκία αναφέρει πως παρά την τύφλωση, δεν στερείται τίποτα. «Μέσα από τη μουσική, τον ήχο και την αφή μπορώ να κάνω τα πάντα», δηλώνει. «Ίσως δεν μπορώ να κάνω ποδήλατο, αλλά και σ’ αυτό με έχουν βοηθήσει τα αδέλφια μου. Έχω δύο αδελφούς τον Κωνσταντίνο και τον Νίκο, που με βοηθούν σε όλα πάρα πολύ και με προστατεύουν. Τους αγαπώ πολύ. Με έχουν ανεβάσει και στο skateboard», τονίζει.

Συνεχής, καθημερινός αγώναςΕκτός από μουσική, η μικρή μαθαίνει ξένες γλώσσες (μιλάει ήδη αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά). Κάνει επίσης χορό hip-hop και κολυμπάει. Συμμετέχει ακόμα ως πρέσβειρα στην οργάνωση «Μάτια για όλους» και στην καμπάνια «Μία μπάλα για όλους».

«Η δράση μού έδωσε τη χαρά να συμμετέχω και εγώ στο άθλημα του ποδοσφαίρου με την μπάλα αυτή που είναι με κουδουνάκια και να μπορώ να παίξω και να χαρώ και εγώ», εξήγησε.

Η μικρή Λουκία συμμετείχε επίσης στο Super Cup της UEFA στην Αθήνα πέρυσι το καλοκαίρι. Απένειμε μετάλλια μαζί με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν!

Ωστόσο δεν είναι πάντοτε όλα ρόδινα ούτε έρχονται άκοπα. «Η Λουκία είναι ένα χαρισματικό τυφλό παιδί. Οι ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν εντός και εκτός σπιτιού, δεν είναι πάντα εύκολες. Επίσης, η συμπερίληψη για άτομα με αναπηρία δεν είναι ούτε απλή, ούτε δεδομένη. Είναι ένας συνεχής καθημερινός αγώνας και παρά τα πολλά βήματα που έχουμε κάνει ως κοινωνία, έχουμε πάρα πολλά ακόμα να κατακτήσουμε», τόνισε ο κ. Κασαμάκης.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69