tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

pistofidis ban1

Ορισμός ημερομηνίας τελευταίας ενημέρωσης της κτηματολογικής βάσης των υπό κτηματογράφηση περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

Mε απόφαση Γενικού Διευθυντού του ΝΠΔΔ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» ορίστηκε η Παρασκευή 25/8/2023ως τελευταία ημέρα ενημέρωσης της τηρούμενης βάσης κτηματολογικών δεδομένων για τις κτηματογραφούμενες περιοχές:

1.   του Δήμου Αλεξανδρείας α) Δημοτική Ενότητας Αλεξάνδρειας (Τοπικές Κοινότητες Βρυσακίου, Καμποχωρίου, Λουτρού, Νεοχωρίου, Νησιού και Δημοτική Κοινότητα Αλεξάνδρειας), β) Δημοτική Ενότητα Αντιγονιδών (Τοπικές Κοινότητες Επισκοπής Ημαθίας, Καβασίλων, Κεφαλοχωρίου, Ξεχασμένης, Παλαιού Σκυλλιτσίου και Σταυρού), γ) Δημοτική Ενότητα Μελίκης (Τοπικές Κοινότητες Αγκαθιάς, Κυψέλης, Προδρόμου και Δημοτική Κοινότητα Μελίκης) και δ) Δημοτική Ενότητα Πλατέος (Τοπικές Κοινότητες Κλειδίου, Πλατάνου, Πρασινάδας, Τρικάλων και Δημοτικές Κοινότητες Κορυφής και Πλατέος),

2. του Δήμου Βέροιας α) Δημοτική Ενότητα Αποστόλου Παύλου (Τοπικές Κοινότητες Διαβατού, Κουλούρας, Λυκογιάννης, Νέας Νικομήδειας και Δημοτική Κοινότητα Μακροχωρίου), β) Δημοτική Ενότητα Βεργίνας (Τοπική Κοινότητα Συκέας), γ) Δημοτική Ενότητα Βέροιας (Τοπικές Κοινότητες Γεωργιανών, Καστανέας, Κάτω Βερμίου, Κουμαριάς και Ράχης), δ) Δημοτική Ενότητα Δοβρά (Τοπικές Κοινότητες Αγίας Μαρίνης, Αγίου Γεωργίου, Πατρίδος, Τριλόφου και Φυτείας) και ε) Δημοτική Ενότητα Μακεδονίδος (Τοπικές Κοινότητες Δασκίου, Πολυδένδρου, Ριζωμάτων και Σφηκιάς) και

3. του Δήμου Νάουσας α) Δημοτική Ενότητα Ανθεμίων (Τοπικές Κοινότητες Επισκοπής Νάουσας, Λευκαδίων, Μαρίνης, Μονόσπιτων, Χαρίεσσης και Δημοτικής Κοινότητας Κοπανού), β) Δημοτική Ενότητα Νάουσας (Τοπικές Κοινότητες Αρκοχωρίου, Γιαννακοχωρίου, Ροδοχωρίου, Στενημάχου και Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας και γ) Δημοτική Ενότητα Ειρηνούπολης, όπως αυτές κτηματογραφήθηκαν με τη σύμβαση ΚΤ2-09, που υπάγονται στην τοπική αρμοδιότητα του Υποκαταστήματός σας.

Κατόπιν αυτού, ενεργοποιούνται οι διοικητικές διαδικασίες περαίωσης της κτηματογράφησης και καταχώρισης των πρώτων εγγραφών στα κτηματολογικά βιβλία για τα ακίνητα των ανωτέρω περιοχών.

Από την επομένη της ημερομηνίας αυτής, όσον αφορά στις ρυθμίσεις των νόμων 2308/1995 και 2664/1994, που θα ισχύσουν μέχρι την έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου, παρακαλούμε όπως ενημερωθείτε εγκαίρως για τα ακόλουθα : 

1) Έως τις πρώτες εγγραφές, εξακολουθεί να ισχύει με ποινή ακυρότητας, η υποχρέωση για τη μνεία κι επισύναψη πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου για τη σύνταξη συμβολαίων με περιεχόμενο τη σύσταση, μετάθεση, αλλοίωση ή κατάργηση εμπραγμάτων δικαιωμάτων ή άλλων εγγραπτέων στα κτηματολογικά βιβλία δικαιωμάτων σε ακίνητα των περιοχών αυτών.

Κατά το ίδιο διάστημα, ισχύει και η απαγόρευση για την καταχώριση στα βιβλία των μεταγραφών και υποθηκών οποιασδήποτε δικαιοπραξίας, όπου είναι συμβαλλόμενος ο υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης, αν δεν μνημονεύεται ότι επισυνάπτεται σε αυτήν το πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου ως προαναφέρθηκε κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 παρ. 1 και 3  ν.2308/1995.

Αντίθετα, αίρεται η υποχρέωση της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου για την υποβολή δήλωσης από τον αποκτώντα το εγγραπτέο δικαίωμα που αφορά η προς καταχώριση πράξη, καθόσον  μετά την παρέλευση της ημερομηνίας 25/08/2023 η τηρούμενη κτηματολογική βάση δεν θα τύχει ενημέρωσης κι επεξεργασίας με νεότερες εγγραφές, αυτές δε που περιέχονται σε αυτήν μέχρι τότε θα μεταφερθούν στα κτηματολογικά βιβλία ως αρχικές  εγγραφές.

Όσον αφορά στην υποχρέωση που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου για την προσκόμιση του πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου κατά τη συζήτηση ενώπιον Δικαστηρίου υπόθεσης που έχει ως αντικείμενο εγγραπτέο στα κτηματολογικά βιβλία δικαίωμα, εφ' όσον τη συζήτηση της υπόθεσης επισπεύδει υ υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης, αυτή εξακολουθεί να ισχύει.

Για το διάστημα που θα  μεσολαβήσει από την επομένη της 25/08/2023 και μέχρι την καταχώριση των πρώτων εγγραφών στα κτηματολογικά βιβλία, το οικείο Γραφείο Κτηματογράφησης θα εξακολουθεί να λειτουργεί για την έκδοση πιστοποιητικού  κτηματογραφούμενου ακινήτου.

2) Η μεταγραφή και η εν γένει καταχώριση στα βιβλία τον Υποθηκοφυλακείου των εγγραπτέων πράξεων από την επομένη της ημερομηνίας τελευταίας ενημέρωσης της βάσης κτηματολογικών δεδομένων από τον ανάδοχο της μελέτης κτηματογράφησης και μέχρι την προηγούμενη της έναρξης ισχύος του Κτηματολογίου για τις ίδιες κτηματογραφούμενες περιοχές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά σας, θα διενεργείται ακώλυτα στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου.

Για τις πράξεις που καταχωρίζονται στα βιβλία τον Υποθηκοφυλακείου τις τελευταίες τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου, προβλέπεται στην διάταξη του άρθρου 6 παρ. 4α του νόμου 2664/1998 ότι θα καταχωριστούν αυτεπάγγελτα από τον Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου στα κτηματολογικά βιβλία κατά την πρώτη ημέρα της έναρξης ισχύος του Κτηματολογίου κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην διάταξη αυτή.

Σημειώνουμε ότι, ο χρόνος των τριάντα εργασίμων ημερών δεν είναι περιοριστικός και η ρύθμιση καταλαμβάνει εν τέλει το σύνολο των εγγραπτέων πράξεων που μεταγράφονται, άλλως εγγράφονται στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου από την επομένη της ημερομηνίας τελευταίας ενημέρωσης της βάσης κτηματολογικών δεδομένων από τον ανάδοχο της μελέτης κτηματογράφησης και μέχρι την έναρξη ισχύος τον Κτηματολογίου, ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειας (μικρότερη ή μεγαλύτερη)  αυτής της περιόδου.

Προς διευκόλυνση της διαδικασίας της αυτεπάγγελτης ενημέρωσης των κτηματολογικών βιβλίων, συνιστούμε με την αίτηση της μεταγραφής/εγγραφής της εγγραπτέας πράξης στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου να συνυποβάλλεται απλό φωτοτυπικό αντίγραφο του πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου παν έχει επισυναφθεί σε αυτήν και τηρείται στο αρχείο του συμβολαιογράφου.

Τούτο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ορθού εντοπισμού του ακινήτου βάσει του Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου που αναγράφεται στο πιστοποιητικό και θα εξασφαλιστεί η άμεση ενημέρωση των κτηματολογικών εγγραφών, εφ όσον ασφαλώς συντρέχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την καταχώριση της πράξης στο κτηματολογικό φύλλο του οικείου ακινήτου.

Για τις πράξεις εκείνες που δεν απαιτείται κατά τη σύνταξή τους η επισύναψη πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου (π.χ. κατασχέσεις, αγωγές, δικαστικές αποφάσεις), συνιστούμε, για τους ίδιους λόγους, αυτό να συνυποβάλλεται με αίτηση για την εγγραφή τους στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου.

3) Εάν με την πράξη που μεταγράφηκε στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου επέρχεται και χωρική μεταβολή (π.χ. λόγω κατάτμησης, συνένωσης, σύστασης πραγματικής δουλείας διόδου, αποτύπωσης χώρων αποκλειστικής χρήσης λόγω σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας), τότε, εκτός από την ενημέρωση των κτηματολογικών βιβλίων, σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν υπό τον αριθμό (2) της παρούσας, θα απαιτηθεί η ενημέρωση και των κτηματολογικών  διαγραμμάτων, με μέριμνα των ενδιαφερομένων.

Συγκεκριμένα, οι τελευταίοι, μετά την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου θα πρέπει να αιτηθούν και να παραλάβουν κτηματογραφικό διάγραμμα, ώστε ο ιδιώτης μηχανικός να προβεί. σε σύνταξη διαγράμματος γεωμετρικών μεταβολών για την σκοπούμενη γεωμετρική μεταβολή σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα που έχει επισυναφθεί στην πράξη.

Στην περίπτωση αυτή αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος θα συνυποβληθεί με το διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών. Μόνο υπό την προϋπόθεση αυτή θα ολοκληρωθεί. η καταχώριση της πράξης στα κτηματολογικά βιβλία και διαγράμματα.

Προς διευκόλυνση των εργασιών αυτεπάγγελτης καταχώρισης στο Σύστημα Πληροφορικής Εθνικού Κτηματολογίου (ΣΠΕΚ) όσων πράξεων μεταγραφούν στα οικεία βιβλία του Υποθηκοφυλακείου κατά το προαναφερόμενο διάστημα με την διαδικασία του άρθρου 6 παρ. 4 του ν.2664/1998.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69