Γαρίδες γιουβέτσι για τη νηστεία
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το Ιχθυοπωλείο FISHEYE σας προτείνει μια νηστίσιμη συνταγή… Γαρίδες γιουβέτσι!
Υλικά
1 κιλό γαρίδες (τις καθαρίζουμε και κρατάμε το κεφάλι και το κέλυφος της γαρίδας)
1 1/2 φλ κριθαράκι
1 1/4 ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ούζο
2 ντομάτες (τριμμένες)
αλάτι
πιπέρι
Υλικά για τον ζωμό
3 κ.σ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι (κομμένο στα4)
2 σκ σκόρδο (ψιλοκομ.)
1 κλωνάρι σέλερι (ψιλοκομ.)
1 σφηνάκι ούζο
2 καρότα (σε κυβάκια)
θυμάρι
1 κ.σ πελτέ
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε το κέλυφος τους και το κεφάλι τους. Ετοιμάζουμε τον ζωμό, στον οποίο θα ρίξουμε αργότερα το κριθαράκι. Σε κατσαρόλα καίμε λάδι, τσιγαρίζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη ώσπου να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 2' λεπτά ακόμη.
Σβήνουμε με ούζο και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτουμε καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο, σέλερι, ντομάτα, θυμάρι και αλατοπίπερο.
Ρίχνω νερό τόσο, όσο να σκεπαστούν τα κεφάλια της γαρίδας και βράζω σε μέτρια φωτιά για 30' λεπτά.
Όταν ο ζωμός ετοιμαστεί, τον σουρώνουμε.
Παίρνουμε μία κατσαρόλα και βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, βάζουμε και το κριθαράκι, ανακατεύοντας συχνά έως να λαδωθεί και σβήνουμε με τον ζωμό γαρίδας που έχουμε ετοιμάσει
Σιγοβράζουμε για 10' λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι μας. Όταν μαλακώσει αρκετά, προσθέτουμε το 1 σφηνάκι ούζο και τις γαρίδες.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 200. Μεταφέρουμε το κριθαράκι μας στο ταψί και ψήνουμε για 5 λεπτάκια. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό!
Αν δεν νηστεύουμε, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο τυρί φέτα,πριν το βάλουμε στο φούρνο!
Καλή σας όρεξη!