tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Τα «Καβάφεια Τείχη» της τηλεοπτικής ενημέρωσης

«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κι υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ

Γράφει ο Τάσος Βασιάδης

Είναι γενικότερα διαπιστωμένο ότι η τηλεοπτική ζώνη της ενημέρωσης του κοινού, καταγράφει την μεγαλύτερη ακροαματικότητα.

Αυτή η καταγραφή υποδηλώνει και το έντονο ενδιαφέρον για τα σημαντικά γεγονότα της εποχής, που καθορίζουν τις περαιτέρω εξελίξεις αλλά και την καθημερινότητα των κοινωνιών.

Διαπιστώνεται ωστόσο ότι καθημερινά, ο τηλεοπτικός χρόνος που αφιερώνεται στην ενημέρωση για τα εθνικά ζητήματα, τα πολιτικοοικονομικά θέματα, τα κοινωνικά ζητήματα και τις εξελίξεις στα σοβαρά ζητήματα της καθημερινότητας, περιορίζεται αισθητά, προκειμένου να αναδεικνύονται περιστατικά καθημερινότητας, τα οποία αποτελούν κυρίως αντικείμενο του ημερήσιου αστυνομικού δελτίου και προβλήματα μεμονωμένων προσώπων.

Η παρατεινόμενη ενασχόληση της τηλεοπτικής ειδησεογραφίας με εγκληματικές ενέργειες που βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές, η απροκάλυπτη παραβίαση του προσωπικού χώρου ανήμπορων μοναχικών ατόμων, η λεπτομερής περιγραφή της δράσης μικροαπατεώνων, οι περιορισμένες υλικές καταστροφές και οι γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής, αποτελούν στοιχεία που κυριαρχούν στην τηλεοπτική ζώνη της ενημέρωσης.

Αυτή η επιλεγμένη ενημέρωση των πολιτών, θέτει έντονα ερωτηματικά ως προς τους στόχους που θέτονται και τα αποτελέσματα που επιδιώκονται.

Η πρόχειρη απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί σε αυτά τα ερωτηματικά είναι ότι το τηλεοπτικό κοινό δεν ενδιαφέρεται πλέον για τα σπουδαία συμβαίνοντα που επηρεάζουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα την ζωή των πολιτών και ότι η ενασχόληση με τα δρώμενα στη διπλανή πόρτα διασφαλίζει μεγαλύτερη ακροαματικότητα και άρα μεγαλύτερα κέρδη μέσω των προβαλλόμενων διαφημίσεων.

Ο περισσότερο συνειδητοποιημένος όμως πολίτης, συνδέει το φαινόμενο της ποιοτικής υποβάθμισης της τηλεοπτικής ειδησεογραφίας και την εμμονή στο αρνητικό πρόσωπο της καθημερινότητας, με την επιχειρούμενη υποβάθμιση της κρίσης και της αντίδρασης του κοινού απέναντι στα γενικότερα, σημαντικότερα και καθοριστικά ζητήματα του τόπου.

Ούτως ή άλλως είναι εμφανές ότι το ποιοτικό επίπεδο των σοβαρότερων εκπομπών του τηλεοπτικού τοπίου, έχει υποβαθμιστεί και υποβαθμίζεται συνεχώς.

Κατά αυτή την έννοια γύρω από το τηλεοπτικό κοινό της χώρας μας υψώνονται αργά και σταθερά «καβάφεια τείχη» ενημερωτικής απομόνωσης, που όπως ευρηματικά περιγράφει ο ποιητής, τελικά εξυπηρετούν συμφέροντα εντελώς διάφορα από τους σκοπούς που ορίζουν την ουσιαστική σκοπιμότητα λειτουργίας των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Η αναστροφή της επιτεινόμενης τηλεοπτικής υποβάθμισης, αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη των αρμόδιων θεσμοθετημένων οργάνων της πολιτείας, που πρέπει να ενεργοποιηθούν με την αναγκαία έκφραση της πολιτικής βούλησης και τον υπεύθυνο σχεδιασμό.

Μέχρι να υπάρξει αυτή η εξέλιξη, η λύση βρίσκεται στα χέρια του ίδιου του τηλεοπτικού κοινού, το οποίο οφείλει να αντιδράσει χρησιμοποιώντας το μόνο όπλο που έχει στο χέρι του, που είναι ο καθορισμός του ποσοστού τηλεθέασης.

Η τηλεφωνική ή διαδικτυακή δήλωση από τον κάθε τηλεθεατή, προς τον σταθμό που επιχειρεί να υποβαθμίσει την ποιότητα του προγράμματος ενημέρωσης, ότι επιλέγει άμεσα άλλη τηλεοπτική συχνότητα για να ενημερωθεί, είναι σίγουρο ότι θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα αναδείξει το τηλεοπτικό κοινό σε δυναμικό παράγοντα και όχι σε παθητικό αποδέκτη της υποβάθμισης της τηλεοπτικής ενημέρωσης.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69