Με το προσωπικό του ΙΚΑ συναντήθηκε το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ημαθίας
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν. Τ. της ΑΔΕΔΥ Ημαθίας επισκέφτηκε την Τρίτη 31-03-2015 το ΙΚΑ Βέροιας και συναντήθηκε με το Προεδρείο του Συλλόγου εργαζομένων ΙΚΑ νομού Ημαθίας. Στη συζήτηση που έγινε, πέρα από την διαπίστωση για την τεράστια οικονομική αφαίμαξη που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στα πέντε χρόνια της κρίσης, εντοπίστηκαν και προβλήματα που χρονίζουν και οξύνθηκαν ή προέκυψαν τα τελευταία χρόνια και τα οποία καταστρατηγούν όχι μόνο βασικές αρχές λειτουργίας των υπηρεσιών, αλλά καταργούν βασικά εργασιακά δικαιώματα, απαξιώνουν τους εργαζόμενους στα μάτια των πολιτών και λειτουργούν ως «θηλιά στο λαιμό» του κάθε υπαλλήλου.
Επισημάνθηκαν:
1. Τεράστια έλλειψη προσωπικού. Το οργανόγραμμα του ΙΚΑ Βέροιας προέβλεπε 52 θέσεις υπαλλήλων, προτού προστεθούν σ'αυτό και το ΤΜΗΜΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ (μεταφορά από Θεσσαλονίκη) και το ΤΜΗΜΑ ΚΕΠΑ (πιστοποίηση αναπηρίας), τμήματα που αφορούν όλο το νομό και όλα τα ταμεία. Τα δύο καινούργια αυτά τμήματα στελεχώθηκαν με άτομα από το υπάρχoν προσωπικό και απέμειναν, μαζί με ένα φύλακα και έναν οδηγό, μόνο 22 υπάλληλοι, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο τεράστιο και συνεχώς διευρυνόμενο έργο που καλείται να υλοποιήσει το διοικητικό προσωπικό του ΙΚΑ.
2. Γραφειοκρατία, πεπαλαιωμένο υλικό μηχανοργάνωσης: Πληθώρα υποθέσεων με μια απαρχαιωμένη και μόνο για τα πρόσφατα χρόνια μηχανοργάνωση, με συστήματα υπολογιστών από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Υπάλληλοι υποχρεωμένοι πολλές φορές να αναζητούν ένσημα στα υπόγεια του ΙΚΑ για δεκαετίες πριν, το έργο τους να μην προχωρά με κίνδυνο να είναι εκτός των στόχων, που τίθενται από την υπηρεσία, εκτός των χρονικών ορίων εξυπηρέτησης του κοινού, που προβλέπουν οι νόμοι, να προκύπτουν θέματα παραγραφής υποθέσεων και να στέκεται πάνω τους ως «δαμόκλειος σπάθη» μια πειθαρχική ή και ποινική δίωξη, είτε αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία είτε μετά από αναφορές των πολιτών.
3. Αδυναμία άσκησης ελέγχων για ανασφάλιστη εργασία: Όλος αυτός ο φόρτος εργασίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, την ανυπαρξία μέσων, αλλά και οποιασδήποτε αποζημίωσης για χρήση «ιδίου μεταφορικού μέσου» καθιστούν δύσκολη την έξοδο των υπαλλήλων στην αγορά για έλεγχο και «κτύπημα» της ανασφάλιστης εργασίας, έργο που έχουν εξαγγείλει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.
4. Πολυνομία : Νόμοι που συνεχώς αλλάζουν, ερμηνευτικές εγκύκλιοι αλληλοαναιρούμενες που προσφέρουν κακή καθοδήγηση , αποφυγή απαντήσεων από την Κεντρική διοίκηση σε καίρια ερωτήματα, απουσία επιμόρφωσης των υπαλλήλων, οι οποίοι αναγκάζονται να γίνουν και νομικοί επιστήμονες , με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό, και όλα αυτά χωρίς καμία νομική κάλυψη, ακόμη και σε περίπτωση λάθους.
"Ως Ε. Γ. έχουμε να τονίσουμε ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες μέσα στα πλαίσια μια μακροχρόνιας αντιλαϊκής πολιτικής έχουν υποστεί συρρίκνωση και υποβάθμιση. Η πολιτική της ΕΕ-ΔΝΤ-"Θεσμών" οδηγεί και απαιτεί τον περιορισμό της κρατικής συμμετοχής στους τομείς της ασφάλισης , της πρόνοιας, της υγείας και ενισχύει την ιδιωτικοποίησή τους. Είμαστε αντίθετοι σε αυτή πολιτική και σε κάθε πολιτική που κρατάει υποβαθμισμένες και πολυδάπανες για τα λαϊκά στρώματα τις κοινωνικές υπηρεσίες" καταλήγει η ανακοίνωση του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ημαθίας.