Η ανάδειξη και αξιοποίηση του εθνικού δικτύου μονοπατιών ως πρόκληση για την τουριστική προοπτική του τόπου
- Γράφτηκε από τον/την Αρθρογράφος
Γράφει ο Τάσος Βασιάδης
Η ανοιξιάτικη εποχή που βρίσκεται σε εξέλιξη, σηματοδοτεί την προετοιμασία του τόπου για την θερινή τουριστική περίοδο, κατά την οποία αναμένονται οι αφίξεις των επισκεπτών στις διάφορες περιοχές της χώρας για διακοπές.
Στις τουριστικού ενδιαφέροντος περιοχές που προσδοκούν πολλά από τον τουρισμό, οι προετοιμασίες, αρχίζουν να μεθοδεύονται με στόχο να παρουσιαστεί η όσο το δυνατόν καλύτερη δυνατή εικόνα προς τους ξένους αλλά και τους Έλληνες τουρίστες.
Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας προβάλλεται κατά προτεραιότητα το μοντέλο τουρισμού «Ήλιος-Θάλασσα», που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών.
Με το μοντέλο αυτό προωθείται ως πρωταρχική, η έννοια της ξεκούρασης και χαλάρωσης σε θαλασσινό τοπίο, χωρίς περαιτέρω επεκτάσεις που να αφορούν την αξιοποίηση της πολιτιστικής και οικοτουριστικής ιδιαιτερότητας του τόπου προορισμού.
Έτσι όμως παραμερίζεται η μορφή της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου που συνδέεται άμεσα με τον Αγροτουρισμό και τον Οικοτουρισμό, με τους οποίους προωθείται η διαμονή σε παραδοσιακά καταλύματα σε περιβάλλον υπαίθρου, η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις αγροκτηνοτροφικές ασχολίες και την παραγωγή τοπικών προϊόντων και η ανακάλυψη των ιδιαίτερων φυσικών χαρακτηριστικών του τόπου προορισμού, μέσω φυσικών δραστηριοτήτων όπως είναι οι οδοιπορικές εξορμήσεις, η ορειβασία, η ποδηλασία, η ιππασία, η κωπηλασία στις ποτάμιες διαδρομές κ.α.
Για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού και του Οικοτουρισμού, καθώς γενικότερα και για την τουριστική ανάπτυξη της ενδοχώρας, σημαντική θεσμική εξέλιξη αποτελεί το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών, με το οποίο αναδεικνύεται ο δασικός και πολιτιστικός πλούτος που διαθέτει ο τόπος.
Με την αξιοποίηση και την ανάδειξη του Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες να απολαύσουν τις ομορφιές των περιοχών, με την διοργάνωση προστατευμένων διαδρομών που αξιοποιούν και προβάλλουν τουριστικά τον τόπο.
Επί πλέον με τις διαδρομές μέσω του Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών, αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά των ορεινών και δασικών περιοχών, η βιοποικιλότητα της υπαίθρου και τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και λαογραφικά στοιχεία των παραδοσιακών χωριών.
Τα μονοπάτια αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της ιστορικής και αρχιτεκτονικής παράδοσης του τόπου και επιβάλλεται η διάνοιξη, η συντήρηση, η σήμανση και η ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών τους, με την αξιοποίηση πόρων που προβλέπονται μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Η τουριστική περίοδος κατά την οποία αναμένεται γενικότερα σημαντική οικονομική ανακούφιση, ήδη ξεκινά για τις παραθαλάσσιες και νησιώτικες περιοχές, που διεκδικούν το σημαντικότερο μερίδιο με την αξιοποίηση του μοντέλου «Ήλιος-Θάλασσα».
Οι περιοχές ωστόσο της ενδοχώρας που δεν διαθέτουν αυτό το πλεονέκτημα, μπορούν να διεκδικήσουν το μέρος από το τουριστικό κεφάλαιο που δικαιούνται, με τη ανάπτυξη άλλων μορφών τουρισμού όπως ο αρχαιολογικός, ο συνεδριακός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός και ο οικοτουρισμός.
Έτσι θα υπάρξει τόνωση του τουριστικού ενδιαφέροντος των επισκεπτών για τις περιοχές της ενδοχώρας, των οποίων τα χαρακτηριστικά ουδόλως υπολείπονται.
Υποχρέωση όλων των τοπικών παραγόντων είναι να εξασφαλιστούν οι όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας, όπως άλλωστε αρμόζει και στην παράδοση του τόπου.
Ειδικότερα ο Οικοτουρισμός μπορεί να αναδειχθεί σε κύριο μοχλό τουριστικής ανάπτυξης της υπαίθρου και της ενδοχώρας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Προς τούτο η ανάδειξη και η αξιοποίηση του Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών αποτελεί μια πρόκληση για τις τοπικές κοινωνίες, για την οποία οι τοπικές Αρχές, οι Φορείς και οι Παράγοντες επιβάλλεται να ανταποκριθούν άμεσα, μεθοδευμένα, δυναμικά και αποτελεσματικά, προκειμένου να διεκδικήσουν τους προβλεπόμενους πόρους και να προχωρήσουν στα αναγκαία έργα προς αυτό το σκοπό.
Όσο και αν τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, πάντα υπάρχει χρόνος για κάτι καλύτερο, εφόσον υπάρχει βούληση και από την στιγμή που η τουριστική προοπτική του τόπου το επιτάσσει.