tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα!

Γράφει η Λίνα Τουπεκτσή, Γεωπόνος – Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Δημόσιας Διοίκησης 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μόνο μια ημέρα εορτασμού, είναι κυρίως μια ευκαιρία να ενώσουμε τις φωνές μας και να φωνάξουμε δυνατά και ξεκάθαρα σε όλο τον κόσμο ότι τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Η ημέρα της γυναίκας είναι μια ευκαιρία για να γιορτάσουμε το πόσο μακριά έχουμε φτάσει, καθώς και το πόσο μακριά απέχουμε όσο αφορά την ισότητα των φύλων.

Το 1911, μόνο σε οκτώ χώρες στον κόσμο μπορούσαν οι γυναίκες να ψηφίζουν, ενώ δεν υπήρχε καν συζήτηση για ίση αμοιβή ή ακόμη και πρόσβαση στην εργασία. Πολλές χώρες από τότε έχουν παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο, άλλες όμως υστερούν τραγικά. Η πρόοδος ενώ θα έπρεπε να είναι γεωμετρική συχνά παρουσιάζει ταλαντώσεις ή και πισωγυρίσματα. Ακόμη και σε χώρες που θεσπίζονται νόμοι και δικαιώματα, πολλές φορές στην πράξη αγνοούνται πλήρως. Για παράδειγμα παρά τους νόμους για την ενδοοικογενειακή βία, εξακολουθεί να υπάρχει το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών και μάλιστα με αυξητικές τάσεις. 47.000 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν από τους άνδρες συντρόφους ή μέλη της οικογένειάς τους το 2020. 47 χώρες εξακολουθούν να μην έχουν νομοθετήσει κυρώσεις για τους συζύγους που βιάζουν τις συζύγους τους. Σε 2,7 δισεκατομμύρια γυναίκες απαγορεύεται δια νόμου να έχουν την ίδια επιλογή θέσεων εργασίας με τους άνδρες. Το 30% των γυναικών παγκοσμίως έχουν βιώσει σεξουαλική ή σωματική βία στη διάρκεια της ζωής τους.Επιπλέον σε παγκόσμιο επίπεδο οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους άνδρες για εργασία ίσης αξίας. Αυτό το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων μπορεί να φτάσει και το 90%, όπως για παράδειγμα στις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στην Ασία που αμείβονται μόνο με το 10% του μισθού των ανδρών. Η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση έχει δεσμευτεί για την ισότητα των φύλλων και τον τερματισμό όλων των μορφών διακρίσεων, βίας και οποιωνδήποτε επιβλαβών πρακτικών κατά των γυναικών στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα.  Τα δικαιώματα των γυναικών συνεπώς δεν είναι ειδικά δικαιώματα αλλά ανθρώπινα, κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και περιλαμβάνουν έννοιες όπως η ελευθερία από διακρίσεις, το δικαίωμα στη ζωή, η ελευθερία από βασανιστήρια, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, η πρόσβαση στην υγεία και σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, το δικαίωμα στην ασφάλεια και πολλά άλλα.

Ενωμένες όλες μαζί ανεξάρτητα θρησκείας, φυλής, εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικής ταυτότητας και αναπηρίας, γιορτάζουμε τα επιτεύγματα των γυναικών κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά ή πολιτιστικά και παράλληλα διεκδικούμε ίσα δικαιώματα γυναικών και ανδρών στη λήψη αποφάσεων και στους πόρους. Οι γυναίκες, όταν έχουν ίσα δικαιώματα, ηγούνται σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας υπενθυμίζει ότι όσο μία γυναίκα αντιμετωπίζει διακρίσεις, παρενόχληση, ανισότητα ή καταπίεση, όλοι οι άνθρωποι τα αντιμετωπίζουμε. 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69