Νέα διάταξη στον Ποινικό Κώδικα για την εκδικητική πορνογραφία
- Γράφτηκε από τον/την Αρθρογράφος
Γράφει η Σταυρούλα Λυμούση
Ελλείψει ειδικής, έως τώρα, ποινικής διάταξης στην ελληνική έννομη τάξη, για τη μη συναινετική πορνογραφία και με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της μορφής έμφυλης βίας μέσω των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, προστέθηκε με το άρθρο 38 του ν. 4947/2022 (ΦΕΚ 124/Α/23-6-2022) στον Ποινικό Κώδικα το άρθρο 346, το οποίο εντάσσεται στα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ως έγκλημα που προσβάλλει το έννομο αγαθό της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. 1, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών και χρηματική ποινή, όποιος χωρίς δικαίωμα κοινολογεί σε τρίτο πρόσωπο ή αναρτά σε κοινή θέα, πραγματική, αλλοιωμένη ή σχεδιασμένη εικόνα ή κάθε είδους οπτικό ή οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, εικόνες ή video) στο οποίο αποτυπώνεται μη δημόσια πράξη άλλου που αφορά στη γενετήσια ζωή του.
Για να ενισχυθεί η προστασία των θυμάτων τέτοιων συμπεριφορών, τιμωρούνται, επίσης, στην παρ. 2, οι απειλές πραγματοποίησης τέτοιων πράξεων, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους. Αν ο υπαίτιος της πράξης εξαναγκάζει άλλον σε πράξη ή παράλειψη ή ανοχή για την οποία αυτός δεν έχει υποχρέωση, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών.
Στην παρ. 3 προβλέπονται κακουργηματικές μορφές του εγκλήματος που τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης έως οκτώ (8) ετών και χρηματική ποινή, αν η πράξη τελείται: α) με ανάρτηση στο διαδίκτυο ή σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με αόριστο αριθμό αποδεκτών, β) από ενήλικο και αφορά σε ανήλικο, γ) σε βάρος νυν ή πρώην συζύγου ή συντρόφου του υπαιτίου ή σε βάρος προσώπου που συνοικεί με αυτόν ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή βρίσκεται υπό την επιμέλεια ή την προστασία του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του, δ) με σκοπό να προσπορίσει ο υπαίτιος στον εαυτό του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος.
Τέλος, σύμφωνα με την παρ. 4, αν κάποια από τις πράξεις οδήγησε το θύμα σε απόπειρα αυτοκτονίας επιβάλλεται κάθειρξη και χρηματική ποινή, ενώ αν οδήγησε σε αυτοκτονία επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών και χρηματική ποινή.
Σύμφωνα με την Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας [(COM (2022) 105 final της 8ης Μαρτίου 2022], η κυβερνοβία επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια και η χρήση των νέων τεχνολογιών ενέχει τον κίνδυνο εύκολης, ταχείας και ευρείας έντασης ορισμένων μορφών της, με αποτέλεσμα να προκαλείται ή να εντείνεται η σοβαρή και μακροχρόνια βλάβη των θυμάτων.
Συμπερασματικά, κρίνουμε ως θετική την προσθήκη του άρθρου 346 ΠΚ, επισημαίνοντας πως προϋπόθεση για την ουσιαστική και άμεση προστασία των θυμάτων είναι η ορθή εφαρμογή της νέας διάταξης και η λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως μέτρα για την αφαίρεση του παράνομου υλικού ή την απενεργοποίηση της πρόσβασης σε αυτό.
Σταυρούλα Λυμούση
Νομική Σύμβουλος
Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας
Καπετάν Άγρα 3Α
2331065304
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.