tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η συμβολή της αιολικής ενέργειας στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη

H προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι δύο πολύ σημαντικά θέματα στα οποία συνεισφέρουν ποικιλοτρόπως τα αιολικά πάρκα. Αλλά δεν είναι τα μόνα. Το φθηνό κόστος ενέργειας, η οικονομική ανάπτυξη, οι νέες δουλειές, η υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι μερικά ακόμα.

Τα αιολικά πάρκα είναι μια αποκεντρωμένη μορφή παραγωγής ενέργειας. Αναπτύσσονται στην ελληνική επαρχία, σε θέσεις εγκατάστασης που είναι διάσπαρτες. Δεν πρόκειται για τεράστιους πυρηνικούς σταθμούς ή σταθμούς ορυκτών καυσίμων και ορυχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε μονοκαλλιέργεια μια τοπική οικονομία, όπως για παράδειγμα συνέβη τις προηγούμενες δεκαετίες στις κύριες λιγνιτικές περιοχές της Ευρώπης. Το χαρακτηριστικό αυτών των αιολικών πάρκων και γενικά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχει ως αποτέλεσμα να συμβάλλουν σημαντικά στη διάχυση της ανάπτυξης, δηλαδή την περιφερειακή ανάπτυξη.

297 Thomas Vasileiou Dervenoxwria Krekeza

Πώς ενισχύεται η ελληνική οικονομία μέσα από τα Αιολικά Πάρκα;

Με αύξηση της ανταγωνιστικότητας: Τα αιολικά πάρκα παράγουν 3-4 φορές πιο φθηνό ηλεκτρισμό από τα ορυκτά καύσιμα. Εκτός από χαμηλό, το συνολικό κόστος του ρεύματος από τα αιολικά πάρκα παραμένει σταθερό σε όλες τις δεκαετίες της ζωής τους. Αυτό συμβαίνει διότι εξαρτάται μόνο από το αρχικό κόστος κατασκευής τους που έχει καταβληθεί εξ αρχής και δεν επηρεάζεται από τις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων, αφού ο άνεμος είναι δωρεάν. Το χαμηλό και σταθερό κόστος ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Με μείωση των λογαριασμών ρεύματος: Τα αιολικά πάρκα λοιπόν, μειώνουν το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι καταναλωτές για το ρεύμα. Για παράδειγμα, με στοιχεία του 2017, αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα οι καταναλωτές ρεύματος θα πλήρωναν τη χρονιά αυτή πάνω από 53 εκατ. ευρώ περισσότερο.

Πλέον το όφελος αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο διότι τα νεότερα αιολικά πάρκα παράγουν ακόμα πιο φθηνό ηλεκτρισμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι αποτελεί μια ανακούφιση για τους καταναλωτές που πλήττονται από το υψηλό κόστος ρεύματος εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους των ορυκτών καυσίμων. Το οικονομικό όφελος από τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, επιτρέπει στην Πολιτεία να μεταφέρει πρόσθετους πόρους στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω των οποίων επιδοτεί τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Από την επεξεργασία των στοιχείων του τελευταίου Δελτίου του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε., προκύπτει ότι τo όφελος που πρόσφεραν τα αιολικά πάρκα στους καταναλωτές τον Οκτώβριο του 2021 (πλέον πρόσφατος μήνας για τον οποίο δημοσιεύθηκαν επίσημα στοιχεία) ήταν τουλάχιστον 114 εκατ. ευρώ για τον έναν αυτό μήνα. Το όφελος αυτό προκύπτει από τη διαφορά της μέσης τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς (204 €/MWh) από τη μέση αποζημίωση των αιολικών πάρκων. Το όφελος αυτό είναι στην πραγματικότητα ακόμα μεγαλύτερο, διότι δεν λαμβάνει υπόψη της μείωση της τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς που συμβαίνει χάρη στη διείσδυση της αιολικής ενέργειας.

Έτσι, η μεγάλη αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο οδηγεί σε μείωση του συνολικού κόστους, προς όφελος του καταναλωτή.

Μέσω επενδύσεων: Την τελευταία πενταετία, η Αιολική Ενέργεια προσέλκυσε επενδύσεις που άγγιξαν τα 2,5 δις. Ευρώ. Όλες αυτές οι επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν στην περιφέρεια. Η εγχώρια προστιθέμενη αξία τους μπορεί να φθάσει το 35% του κόστους κατασκευής ενός αιολικού πάρκου και κάθε έτος αγγίζει κατά μέσο όρο το 80% των λειτουργικών εξόδων του. Επιπλέον, βοηθά στην ανάπτυξη άλλων τομέων της οικονομίας όπως τσιμεντοβιομηχανία, μεταφορές, κατασκευές, καλώδια, λιμάνια. Για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, το ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας θα φθάσει το 70%.

Μέσω δημιουργίας θέσεων εργασίας: Η Αιολική Ενέργεια δημιουργεί περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας ανά μονάδα εγκατεστημένης ισχύος από κάθε άλλο νέο συμβατικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Κάθε MW αιολικής ενέργειας δημιουργεί και διατηρεί 1,8 θέσεις εργασίας. Συνολικά, οι Α.Π.Ε. διατηρούν πάνω από 26.000 θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας.

124 Deverakis Stavros Evlogia tou Anemou Vrouchas Kriti

Πώς ενισχύει η Αιολική Ενέργεια τη θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη; 

Προσφέροντας ενεργειακή ανεξαρτησία:

Η αιολική ενέργεια, και γενικότερα οι Α.Π.Ε., εκτός από μέσο οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας, είναι παράγοντας γεωπολιτικής ισχύος, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου Αυτός ο εθνικός πόρος πρέπει να αποτελέσει πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής και να ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Οι μεγάλες επενδύσεις για εγκαταστάσεις και δίκτυα, προωθούν την ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη γεωστρατηγική ενδυνάμωση της χώρας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που χρειαζόμαστε αιολικά πάρκα στη στεριά και τη θάλασσα.

Δίνοντας διεθνή αναγνώριση: Η μαζική αξιοποίηση της Αιολικής Ενέργειας σε συνδυασμό με τις άλλες Α.Π.Ε θέτει τη χώρα μας ισότιμο εταίρο στη διεθνή μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον Άνθρωπο, τη Φύση και τον Πλανήτη.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69