tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Στην Ρουμανία η εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Η Εικόνα – σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, η Σεπτή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες, μετακινείται από τις καταπράσινες πλαγιές του Βερμίου για να επισκεφθεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, τόπους λατρείας και κατάνυξης ώστε να ενισχύσει την πνευματική ωφελεία των απανταχού πιστών.

Συχνά οι επισκέψεις αυτές συνδυάζονται με τις κατά τόπους θρησκευτικές πανηγύρεις και μαζί με τον συνεορτασμό οργανώνονται και άλλες εκδηλώσεις με πολιτιστικό, θρησκευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Φέτος συμπληρώνονται εκατό (100) έτη από την Μικρασιατική Καταστροφή και την βίαιη έξοδο των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες όπου για τρεις χιλιάδες χρόνια ανθούσε ο ελληνικός πολιτισμός. Σύσσωμος ο ελληνισμός, εντός και εκτός Ελλάδος, όπως και σύσσωμος ο φιλελληνικός κόσμος κλίνουν ευλαβικά το γόνυ προ των μαρτύρων προγόνων μας αλλά και όσων κατάφεραν να φθάσουν στην μητροπολιτική Ελλάδα και να χαράξουν εδώ την δική τους πορεία.  Η πρόσφυξ Παναγία που ακολουθώντας τα παιδιά της έφθασε και αυτή στην Ελλάδα, η Παναγία Σουμελά, εκφράζει σύμπαντα τον Ποντιακό Ελληνισμό και επισημαίνει εμβληματικά όλη τη χριστιανική ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι πάντα μεγάλη χαρά και τιμή όταν η Σεπτή Εικόνα ταξιδεύει σε συνορθόδοξους και εν Χριστώ αδελφούς πέρα από την ελληνική επικράτεια. Η υποδοχή της Εικόνας είναι συγκινητική και η αίσθηση της κοινής πίστης είναι ιδιαίτερα ενωτική.

Μία αποστολή με επικεφαλής τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα,  συναποτελούμενη από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως και ηγούμενο της Παναγίας Σουμελά αρχιμανδρίτη πατέρα Αθηναγόρα, τους αρχιμανδρίτες της Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κκ Σωσίπατρο και Γρηγόριο, τον αντιπρόεδρο του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Κ. Ιωκειμίδη και τον Σύμβουλο του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος κ. Γ. Κυριακίδη, επισκέφτηκε την Ιερά Μονή του Παντοκράτορος η οποία βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια του νομού Τελέορμαν της Ρουμανίας.

Η επίσκεψη ακολούθησε πρόσκληση του επιχώριου Επισκόπου κ. Γαλακτίωνος και της αδελφότητος της Ιεράς Μονής του Παντοκράτορος, έπειτα από τις ευλογίες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κκ  Δανιήλ. Μετέφεραν στην Μονή, αντίγραφο της Σεπτής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά για προσκύνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Πανήγυρη της Μονής. Η Υποδοχή της Εικόνας και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκαν μπροστά στον Ναό, πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Παντελεήμονος και συλλειτουργούντων των Σεβασμιότατων Επισκόπων Αλεξανδρείας κ. Γαλακτίωνα,   Σλομποζίας κ. Βικέντιο, Τουλτσέας κ. Βησαρίωνα και Σιναΐας κ. Ιερωνύμο ο οποίος και εκπροσώπησε το Ρουμανικό Πατριαρχείο. Μαζί με την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά μεταφέρθηκε και απότμημα Ιερών Λειψάνων του Αγίου Λουκά

Τις εορταστικές εκδηλώσεις παρακολούθησαν χιλιάδες πιστών, οι οποίοι προσέρχονταν αδιάκοπα και με τάξη για να προσκυνήσουν από την Πέμπτη 5 Μαΐου έως και την Δευτέρα 9 Μαΐου τα Ιερά Κειμήλια. Τα μοναδικά θησαυρίσματα της Ορθοδοξίας τίμησε, πέρα από κάθε προσδοκία, η αθρόα προσέλευση του κόσμου. Η υποδοχή της αποστολής από τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό και την ακολουθία του ήταν από κάθε άποψη άψογη.

Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε επίσης άλλα τρία Μοναστήρια στην πρωτεύουσα του Βουκουρεστίου αλλά και την Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία στα Καρπάθια Όρη. Την Τετάρτη 11 Μαΐου τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αλεξάνδρειας.  

Η Ιερά Μονή της Παντάνασσας του Παντοκράτορος, εκτός από τόπος πνευματικής ανάτασης και περισυλλογής είναι, συγχρόνως, η πάλλουσα καρδιά της περιοχής, τόπος ψυχικής ανάτασης για κάθε πιστό προσκυνητή. Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τον Σεπτέμβριο του 2021, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του τοπικού Επισκόπου κ. Γαλακτίωνος και της αδελφότητος της Ιεράς Μονής και κατόπιν έγκρισης της Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε εγκαινιάσει το νέο Καθολικό της Μονής.  

Η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά παρέμεινε στην Ρουμανία έως και την Πέμπτη 12 Μαΐου 2022.  

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69