tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

14 χρόνια μετά: Ένας απολογισμός με ανάμικτα συναισθήματα

Της Γ. Φωστηροπούλου – Προέδρου του ΔΣ του «Έρασμου»

Πριν 14 χρόνια «γεννήθηκε» ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» και μαζί του και ένας καθημερινός αγώνας για την προστασία και τη φροντίδα της κακοποιημένης γυναίκας. «Γεννήθηκε» η ελπίδα για ένα καλύτερο «σήμερα» και κυρίως «αύριο» χωρίς, ή τουλάχιστον με λιγότερη έμφυλη βία.

Μια ελπίδα που ήδη αποτελεί απτή πραγματικότητα, χάρη στη συμπόρευση μερικών δυναμικών γυναικών από την κοινωνία της Βέροιας, με πρωταγωνίστριες, μεταξύ άλλων, την τότε Δικηγόρο και πρώτη Πρόεδρο του Συλλόγου Παρθένα Παπαδοπούλου – Τσίρκα,  την τότε  Διευθύντρια της Πρόνοιας Ειρήνη Κοτρίδου – Χαμαλή, την τότε Εκπαιδευτικό Παρθένα Σκεντερίδου (σήμερα όλες συνταξιούχοι) κ.α.  που έδωσαν «σάρκα και οστά» στον «Έρασμο», διαμορφώνοντας την πρώτη σωματειακή του διάρθρωση, με «εργαλείο» την άρτια τεχνογνωσία της επαγγελματικής τους πείρας, μα πάνω από όλα με κίνητρο και οδοδείκτη την αγάπη που συνέχει το πνεύμα του ανιδιοτελούς εθελοντισμού.

Με πολύ ζήλο και αυταπάρνηση από πλευράς τους, με δαπάνη ιδίων πόρων και προσωπικού χρόνου και κόπου, μέσα σε λίγους μόλις μήνες, από την πρώτη σύσταση του Συλλόγου, με επικυρωμένο καταστατικό και συγκρότηση αρμόδιων διοικητικών οργάνων, έγιναν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα, ώστε ο «Έρασμος» να αποκτήσει μέλη, να τα πολλαπλασιάσει και να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο κοινωνικής παρέμβασης στα τοπικά μας πράγματα.

Αυτή η «συστράτευση» μας «έδεσε» με το αυτό φρόνημα μιας κοινής αποστολής αλλά και με μια σθεναρή φιλία που μας έριξε δυναμικά σε καθημερινές μάχες – πολλές εξ αυτών νικηφόρες – ενός ακήρυκτου πολέμου της άνισης αναμέτρησης χιλιάδων γυναικών με το φόβο, τη σιωπή και την κοινωνική συγκάλυψη κάθε μορφής βίας.

Με την τότε σημαντική αρωγή του Δήμου Βέροιας και τη συνεργασία των τοπικών αρχών, ο πρώτος Ξενώνας Βραχείας Διαμονής κακοποιημένων γυναικών στο κέντρο της Βέροιας έγινε ένα ασφαλές καταφύγιο για κακοποιημένες γυναίκες με τα παιδιά τους, σε μια εποχή που, ελλείψει πόρων και υποδομών, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία, οργανωμένες δομές του ιδίου αντικειμένου υπήρχαν ελάχιστες σε όλη την Ελλάδα, ίσως μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Εκατοντάδες δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα με θεματικές ημερίδες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, κράτησαν και κρατούν για χρόνια σε εγρήγορση την κοινή γνώμη, ενώ η ένταξή μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού,  που άνοιξε άλλους δρόμους και προοπτικές για μια δυναμικότερη εξωστρέφεια του «Έρασμου» στην κοινωνία, υπήρξε η κορωνίδα των αγώνων μας.

14 χρόνια μετά, και έπειτα από τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη των νέων διοικητικών μας οργάνων, δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε τη θλίψη και τη  συγκίνησή μας για την …«αποστράτευση» της Ειρήνης Κοτρίδου – Χαμαλή από το ΔΣ,  καθώς και την εκούσια μετατόπιση από την «πρώτη γραμμή» της διοίκησης στα… «μετόπισθεν» των αναπληρωματικών μελών,  της Παρθένας Παπαδοπούλου – Τσίρκα, οι οποίες ωστόσο μας διαβεβαίωσαν ότι θα παραμείνουν πάντοτε στο πλευρό του «Έρασμου», ως αρωγοί σε κάθε περίσταση και με κάθε τρόπο, καταθέτοντας αφειδώς την πολύτιμη εμπειρία τους στο έργο μας.  

Και εμείς με τη σειρά μας διαβεβαιώνουμε τις δύο συναγωνίστριές μας ότι ο καθημερινός αγώνας κατά της γυναικείας κακοποίησης θα παραμένει αδιάλειπτος και αμείωτος,  με ενθουσιασμό, εγρήγορση και προπαντός εθελοντισμό.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69