Νέα εργασία: Πώς θα αντεπεξέλθετε στο νέο εργασιακό περιβάλλον
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Μετά από σημαντική προσπάθεια καταφέρατε να προσληφθείτε στη θέση εργασίας που σας ενδιέφερε και ήδη ετοιμάζεστε για να μεταβείτε στην απασχόληση σας έχοντας το άγχος που, σε όλους και όλες, προκαλεί συνήθως η πρώτη ημέρα σε μια νέα δουλειά.
Στον νου σας «στροβιλίζονται» πολλές σκέψεις σε σχέση με τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της νέας σας εργασίας και το «κατά πόσο» θα μπορέσετε να αντεπεξέλθετε ικανοποιητικά στα καθήκοντα σας, παρόλο που έχετε φροντίσει να επιμορφωθείτε, παρακολουθώντας για παράδειγμα, σεμιναρια μαρκετινγκ του Leader School.
Πολύ απλά, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, «κάθε αρχή και δύσκολη» και η πίεση που νιώθετε, φυσικά και είναι εύλογη. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες τους οποίους, εφόσον ακολουθήσετε, σύντομα θα κάνετε πολύ πιο εύκολη τη ζωή σας και θα προσαρμοστείτε στο καινούργιο εργασιακό σας περιβάλλον, επιτυγχάνοντας τα αποτελέσματα που ζητά από εσάς ο νέος/α εργοδότης/τρια σας.
Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες; Δείτε αναλυτικά στη συνέχεια:
1ος κανόνας: Εν αρχή είναι η… συνέπεια
Από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα αναλάβετε τα νέα καθήκοντα σας, πρέπει να δείξετε ότι είσαστε συνεπής με τις εργασίες τις οποίες θα κληθείτε να φέρετε σε πέρας. Ειδικά τον πρώτο καιρό, ακόμη κι αν χρειαστεί να κάτσετε και πέραν του ωραρίου εφόσον υφίσταται μια σημαντική εκκρεμότητα, ιδανικό είναι να μην σκεφτείτε τον επιπλέον χρόνο που θα εργαστείτε αλλά με καλή διάθεση να ολοκληρώσετε μέσα στα προβλεπόμενα «deadlines» τη δουλειά που σας έχει ανατεθεί. Η προθυμία και η συνέπεια αποτελούν για κάθε έναν και κάθε μια εργοδότη/τρια, αντίστοιχα, τα βασικά ζητούμενα από τον/τους εργαζόμενο/ους τους.
2ος κανόνας: Μην «βάζετε τον πήχη» πιο ψηλά από όσο πρέπει
Στο πλαίσιο της συνέπειας που θα πρέπει εξαρχής να επιδείξετε, εντάσσεται και ο κανόνας αυτός, βάσει του οποίου δεν πρέπει να καλλιεργείτε προσδοκίες πιο υψηλές από αυτές που πρέπει, ειδικά όταν οι «στόχοι» που παρουσιάζετε στον/στην εργοδότη/τρια σας είναι αδύνατον να επιτευχθούν. Μην σας κυριεύσει το άγχος του… «φαίνεσθαι» αλλά του «επιτυγχάνειν».
Εάν βάλετε τον «πήχη» ψηλότερα από όσο πρέπει και εν τέλει από όσα μπορείτε -πάντα εντός χρονοδιαγράμματος- να φέρετε σε πέρας, τότε από μόνοι/ες σας θα έχετε θέσει τις προϋποθέσεις αμφισβήτησης της επαγγελματικής αξίας σας από τον/την εργοδότη/τρια σας.
3ος κανόνας: Αφήστε στην άκρη το άγχος
Το άγχος, συνήθως, είναι «κακός σύμβουλος» και οι έμπειροι/ες εργοδότες/τριες μπορούν εξαρχής να αντιληφθούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι εργαζόμενοι/ες τους. Και κανείς δεν επιθυμεί να έχει στο προσωπικό του απασχολουμένους/ες που την… «ώρα της κρίσης», θα κυριευτούν από στρες, ικανό να οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη αποτυχία.
Προσπαθήστε από την πρώτη κιόλας στιγμή να έχετε «καθαρό» νου και να δείξετε ότι, είτε στα… εύκολα, είτε στα δύσκολα, έχετε την απαραίτητη ψυχραιμία για να φέρετε σε πέρας τα καθήκοντα σας.
4ος κανόνας: Δημιουργείστε καλές σχέσεις συνεργασίας
Ειδικά στις επιχειρήσεις που έχουν αρκετά άτομα για προσωπικό, ο/η εργοδότης/τρια επιζητά εργαζομένους/ες οι οποίοι/ες να διατηρούν καλές σχέσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας τους και χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα, να είναι αποτελεσματικοί/ές όταν καλούνται σαν ομάδα, να διεκπεραιώσουν ένα αντικείμενο. Ακόμη, λοιπόν, και αν δεν ταιριάζετε ως άνθρωποι με κάποιους/ες συναδέλφους/ισσες σας (κάτι το οποίο συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις και είναι φυσιολογικό) μην ξεχνάτε ότι δεν είσαστε υποχρεωμένοι/ες να κάνετε παρέα εκτός γραφείου. Οφείλετε, όμως, μέσα στο εργασιακό περιβάλλον σας να είσαστε καλοί συνεργάτες και χωρίς προβλήματα, να διεκπεραιώνεται τις εργασίες σας.
5ος κανόνας: Δώστε τον απαραίτητο χρόνο για να σταθείτε γερά στα πόδια σας
Αρκετοί νεοπροσληφθέντες/είσες έχουν την ψευδαίσθηση ότι μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, πλέον, γνωρίζουν όλες τις απαιτήσεις της νέας τους εργασίας και -νιώθοντας σίγουροι/ες για τους εαυτούς τους- είτε προχωρούν σε κινήσεις, είτε παίρνουν πρωτοβουλίες οι οποίες, εν τέλει, μπορεί να τους «στοιχίσουν» την απώλεια της θέσης τους. Αποτελεί απαράβατο σχεδόν κανόνα ότι για να μάθετε πραγματικά και σε βάθος τις ανάγκες της επιχείρησης που σας προσέλαβε, πρέπει να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο και να ζήσετε από «πρώτο χέρι» τα προβλήματα και τις απαιτήσεις που προκύπτουν σε ένα βάθος λίγων μηνών έως και ενός έτους.
Επιμένοντας, λοιπόν, πάντα στη συνέπεια, τον πρώτο καιρό προσπαθήστε να αντιληφθείτε το σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας και τα πιθανά ενδεχόμενα που μπορούν να προκύπτουν απρόβλεπτα στην καθημερινή διαχείριση από διάφορους παράγοντες. Όταν θα φτάσετε να «κλείσετε» περίπου ένα έτος στην εργασία σας, τότε θα είσαστε έτοιμος/η να αποδώσετε ακόμη καλύτερα και να διατηρήσετε, εφόσον το επιθυμείτε, την απασχόληση αυτή για αρκετά ακόμη χρόνο.