Ευρωπαϊκή βράβευση για τη Νάουσα ως “Πόλη του Οίνου” με το νέο της θεσμό του “Φεστιβάλ Τρύγου”
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Η Νάουσα “Πόλη του Οίνου” με το νέο της θεσμό του “Φεστιβάλ Τρύγου” έλαβε το τρίτο βραβείο ως «Προορισμός Αειφόρου Πολιτιστικού Τουρισμού», σε τελετή απονομής στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού (European Cultural Tourism Network – ECTN), που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου, στην Αθήνα.
Το συνέδριο είχε θέμα: «Αναζωογονώντας τον ευρωπαϊκό τουρισμό, μέσω του πολιτισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημιουργικότητας» και σε αυτό συμμετείχαν μέλη του ECTN, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών οργανισμών Europa Nostra και European Cultural Routes, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αρχαιολόγων (ΕΑΑ), της UNESCO και της NESCTOUR, με την πρόεδρο του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου να αποτελεί μέλος της οργανωτικής επιτροπής.
Την πόλη της Νάουσας εκπροσώπησε η Θωμαή Μαγγανάρη, μέλος της ομάδας έργου του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Europe Cult CreaTE, η οποία παρουσίασε στο συνέδριο τα έργα και τους στόχους του δήμου που αναδεικνύουν τη Νάουσα ως “Πόλη του Οίνου” ως έναν θελκτικό τουριστικό και πολιτισμικό προορισμό διεθνούς βεληνεκούς.
Τα Βραβεία «Προορισμός Αειφόρου Πολιτιστικού Τουρισμού» ενισχύουν την προβολή των ευρωπαϊκών πολιτιστικών τουριστικών προορισμών, δημιουργούν μια πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων και προωθούν τη δικτύωση μεταξύ των προορισμών. Το 2021 επικεντρώθηκε στο θέμα «Αναγέννηση του Ευρωπαϊκού Τουρισμού μέσω του Πολιτισμού, της Κληρονομιάς και της Δημιουργικότητας». Ο διαγωνισμός των βραβείων ήταν ανοιχτός σε τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη, για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα στον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό σε επτά κατηγορίες.
Οι νικητές και οι επιλαχόντες επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή (αποτελούμενη από εκπροσώπους του ECTN, της Ευρωπαϊκής Ταξιδιωτικής Επιτροπής, της Europa Nostra, του NECSTouR και της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), από 36 αιτήσεις που ελήφθησαν από 14 ευρωπαϊκές χώρες. Η Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού και μέλος του ETC και ο Eduardo Santander, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, ήταν μεταξύ των μελών της κριτικής επιτροπής, φέρνοντας την εκτενή τους εμπειρία από τον αειφόρο τουρισμό στην αξιολόγηση των αιτήσεων.