tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η κλιματική αλλαγή αφορά όλους μας!

Της Λίνας Τουπεκτσή, Φοιτήτριας Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι πυρκαγιές, οι δυνατοί άνεμοι και τα λοιπά καιρικά φαινόμενα που ζούμε τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, έφεραν προς συζήτηση σε κάθε οικογένεια, σε κάθε παρέα το θέμα της κλιματικής αλλαγής, θέμα που το αναφέρουμε με ευαισθησία όμως χωρίς οι περισσότεροι να γνωρίζουμε τόσο τις πραγματικές του διαστάσεις, όσο και το εύρος των συνεπειών της.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη ως αποτέλεσμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και οι καιρικές μεταβολές μεγάλης κλίμακας είναι οι δυο κύριοι άξονες της κλιματικής αλλαγής. Η εκπομπή αερίων (διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου σε ποσοστό 90%) ευθύνεται κυρίως για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η καύση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση των δασών, η κατασκευαστική και βιομηχανική δραστηριότητα αλλά και η μη φιλική προς το περιβάλλον αγροτικές μέθοδοι παραγωγής ανατροφοδοτούν τις κλιματικές αλλαγές, το λιώσιμο των πάγων και την αύξηση των υδρατμών.

Ως αποτέλεσμα παρατηρείται ερημοποίηση γόνιμων εκτάσεων, συχνοί καύσωνες και πυρκαγιές, έντονες καταιγίδες και πλημύρες λόγω αυξημένων ποσοστών εξάτμισης, εξαφάνιση ειδών, επισιτιστική και οικονομική ανασφάλεια, έλλειψη νερού, και δημιουργία ή εξάπλωση λοιμών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως την μεγαλύτερη απειλή του αιώνα μας. Ακόμα και αν τα καταφέρουμε να την περιορίσουμε οι επιπτώσεις της θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν για εκατοντάδες χρόνια.

Το ανάγλυφο της Ημαθίας, εξαιρετικού φυσικού κάλλους, με ποικιλομορφία από την μια άκρη στην άλλη, τους ορεινούς όγκους, τις γόνιμες πεδιάδες και τους πλούσιους υδροφόρους ορίζοντες θα επηρεαστεί όπως και όλος ο υπόλοιπος κόσμος με επιπτώσεις αναπόφευκτες και μη αναστρέψιμες. Τα επόμενα είκοσι χρόνια η θερμοκρασία θα αυξηθεί περισσότερο από 1,5 βαθμούς κελσίου φέρνοντας και στην πόρτα μας ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφές.

Οι συνέπειες που ήδη είναι ορατές επιβάλλουν νέα μέτρα πολιτικής, νέες ατομικές συμπεριφορές, νέες θεματικές διαπαιδαγώγησης, νέες συλλογικές προσπάθειες. Όλοι μαζί δρώντας ως υπεύθυνα άτομα καλούμαστε να επιλέξουμε ως μονόδρομο την σωτηρία του πλανήτη μας, να επιλέξουμε πολιτικούς και πολιτικές που θα αναδεικνύουν την πράσινη ατζέντα, να συμπεριφερόμαστε όχι απαραίτητα ακτιβιστικά αλλά σίγουρα υπεύθυνα για να διαφυλάξουμε το σπίτι μας, το σπίτι των παιδιών μας και των παιδιών τους.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69