tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ιδέες και σκέψεις για την πόλη της Βέροιας: "Ο Αγιος Αντώνιος"

Γράφει ο Η.Μ.

Θα ξεκινήσω εξηγώντας ότι ο λόγος για αυτή την ανάρτηση και άλλες που ελπίζω να ακολουθήσουν, δεν είναι για να κατηγορήσω κανέναν αλλα για προσπαθήσω να κάνω τους πολίτες της Βέροιας να δουν την πόλη μας με μια νέα ματιά, δεν τρέφω αυταπάτες ότι υπάρχουν μαγικά ραβδιά, αλλα πρώτα πρέπει να ξέρουμε που θέλουμε να φτάσουμε, πως φανταζόμαστε την πόλη μας και τα μνημεία της, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο ναός του πολιούχου της πόλης μας, ο Αγ. Αντώνιος, κατέχει κυρίαρχο ρόλο τόσο πνευματικά, όσο αρχιτεκτονικα, ιστορικά, πολιτιστικά, αστικά, κοινωνικά και οικονομικά για τους πολίτες της Βέροιας αλλα και για την ίδια την πόλη. Πρέπει οπότε να τον προσεγγίζουμε με αυτή τη φιλοσοφία και το σεβασμό που πρέπει όλοι μας (Εκκλησία, Δήμος, πολίτες).
 
Με την αστική ανάπλαση έγινε ένα γενναίο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δυστυχώς δεν αφαιρέθηκε η περιμετρική περίφραξη που θα ενέτασσε πραγματικά το μνημείο και το πάρκο στον αστικό ιστό αλλα δεν μηδενίζω και τα βήματα που έκανε η Μητρόπολη. Ελπίζω σε μελλοντικό χρόνο να προχωρήσει όμως και σε αυτό το βήμα, αναλογιζόμενη τι διαφορά έχει ο μητροπολιτικός ναός ή σε τι υστερεί η παλιά μητρόπολη που επίσης δεν έχουν περίφραξη ή ο Αγ. Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη ή η μητρόπολη Αθηνών;
 
Όσον αφορά όμως την υπάρχουσα περίφραξη, με την ανάπλαση επιχειρήθηκε να ελαχιστοποιηθεί εστω η οπτική όχληση μέσω ενός διακριτικού κιγκλιδώματος σε σχέδιο/ χρώμα και με την χρήση 2 συρόμενων πορτών, οι οποίες την ημέρα έπρεπε να ανοίγουν διάπλατα ώστε να υπάρχει αυτή η αίσθηση της πλατείας/πάρκου. Προσφάτως αντικαταστάθηκαν οι συρόμενες πόρτες με τις παλιές κλασσικές πράσινες. Οι οποίες δείχνουν ξένες προς το υπόλοιπο κιγκλίδωμα και δεν θεωρώ ότι αξίζουν σε ένα μνημείο.
 
Επίσης επι της περίφραξη έχουν τοποθετηθεί όχι μια, όχι δυο αλλα δεκαοκτώ πινακίδες γνωστής εταιρίας φύλαξης σε τόσο κοντινή απόσταση που αποτελεί απορίας άξιο αν σκοπός τους είναι η διαφημιστική προβολή αυτής δωρεάν.
 
Έχει τοποθετηθεί μάλιστα το κυτίο του συναγερμού στο πλέον διακριτικό σημείο του μνημείου…… ακριβώς πάνω από την κεντρική πύλη της εισόδου όπου αναβοσβήνει ως χριστουγεννιάτικος στολισμός όλο το χρόνο πάνω ακριβώς από τον επίσης διακριτικό  προβολέα που τοποθετήθηκε εκει επίσης ελαφρά την καρδία. Όπως και οι καλωδιώσεις, οι οποίες έχει γίνει η αλήθεια προσπάθεια να καμουφλαριστούν με χρώμα.  
 
Έτερο σημείο, θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι μια μελέτη φωτισμού του μνημείου για το βράδυ που όχι μόνο θα το αναδείξει και τη νύχτα αλλα δεν θα υπάρχει ένα τεράστιο σκοτεινό τετράγωνο στην καρδιά της πόλης.
 
Όσον αφορά τα κωδωνοστάσια έχουν τα ίδια σπασμένα τζάμια και αντιαισθητικά μεγάφωνα εδώ και δεκαετίες, ενώ έχουν καταντήσει αποθήκες υλικών όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος.
 
Ενώ τέλος δεν υπήρξε κανένας εορταστικος στολισμός του πάρκου.
 
Επαναλαμβάνω ότι δεν κατηγορώ κανεναν, ίσα ίσα ειμαι σίγουρος ότι για να κρατηθεί έστω όπως είναι το μνημείο και η πόλη γενικότερα κάποιοι άνθρωποι δουλεύουν καθημερινα και πραγματικά τους ευχαριστώ. Δεν είναι σωστό να μηδενίζουμε όσα έχουν ήδη γίνει αλλα να διορθώνουμε, να συμπληρώσουμε και να χτίζουμε ο ένας ως συνέχεια του προηγούμενου. Πρεπει ομως και να δουμε την πόλη μας επιτέλους ως ΠΟΛΗ και τα μνημεία μας ως ΜΝΗΜΕΙΑ. Πρώτα πρέπει να τα δούμε ΕΜΕΙΣ έτσι και μετά θα αλλάξει η εντύπωση του υπόλοιπου κόσμου και φυσικά θα αναδειχτούν τα προτερήματα της πόλης μας ΠΡΩΤΑ για εμάς που ζούμε εδώ καθημερινά,  θα την αγαπήσουμε πραγματικά και στη συνέχεια για να προσελκύσουμε επισκέπτες.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε ενδεικτικά μερικά από όσα ανέφερα πιο πάνω. 

agiosa4agiosa4agiosa4agiosa4

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69