tsakiridis

Παντελής Μαϊόβης, Νευρολόγος, MSc, PhD

proteas

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τη γυναικεία κακοποίηση και ευαλωτότητα στο Νομό Ημαθίας

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας σχετικά με τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών που καταγράφονται στο Νομό Ημαθίας κατά τη διάρκεια των 7 χρόνων (Οκτώβριος 2013) της αδιάλειπτης λειτουργίας του. Σκοπός είναι να αποτυπωθεί η εικόνα που παρουσιάζει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας σε τοπικό επίπεδο και να τονιστεί η ανάγκη στήριξης των ευάλωτων ομάδων (γυναίκες άνεργες, μονογονείς, ΑμεΑ κα.).

Ο αριθμός των γυναικών που, έως σήμερα, έχουν λάβει κοινωνική, ψυχολογική και νομική στήριξη από το Κέντρο ανέρχεται στις 600. Από αυτές, το 64% έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στο Δήμο Βέροιας και την ευρύτερη περιοχή, το 12% στο Δήμο Αλεξάνδρειας, το 10% στο Δήμο Νάουσας, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 14% κατάγεται από περιοχές εκτός του Νομού Ημαθίας (ενδεικτικά Ν. Πέλλας, Ν. Σερρών, Ν. Κατερίνης).

Το 40% των ωφελούμενων γυναικών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 36-45 ετών και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 46-55 ετών με ποσοστό 25%. Επιβεβαιωτικό του γεγονότος ότι η βία είναι ανεξάρτητη από το εκπαιδευτικό επίπεδο και άξιο προσοχής, αποτελεί το ότι 1 στις 4 γυναίκες που εξυπηρετήθηκαν από το κέντρο είναι απόφοιτες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ – ΤΕΙ), με τις αποφοίτους δευτεροβάθμιας και μεταλυκειακής εκπαίδευσης να αποτελούν το 26% και 20% αντίστοιχα.

Η οικογενειακή κατάσταση της πλειοψηφίας των γυναικών είναι έγγαμες (57%) με παιδιά. Ακόμη, από το σύνολο των εξυπηρετούμενων το 37% είναι εργαζόμενες, το 6% σε συνταξιοδότηση και ένα μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 57% άνεργες. 

Η παραπομπή των γυναικών έγινε από λοιπούς φορείς σε ποσοστό 43% και ακολουθεί η παραπομπή τους από φιλικό – συγγενικό πρόσωπο ή άλλη συμβουλευόμενη γυναίκα σε ποσοστό 35%. Στην αύξηση που παρουσίασε το τελευταίο αυτό ποσοστό συνέβαλαν οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που διεξήχθησαν από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου, αλλά και η εδραίωση και ενίσχυση της συμβουλευτικής σχέσης με τις εξυπηρετούμενες γυναίκες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί, μάλιστα, για περαιτέρω αύξηση των περιστατικών βίας κατά την περίοδο κρίσης που βιώνουμε, τονίζοντας ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Παράλληλα παροτρύνει τις εθνικές αρχές να στηρίξουν τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών ώστε να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες.

Η προοδευτική αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών της τοπικής κοινωνίας που επισκέπτονται το Συμβουλευτικό Κέντρο Βέροιας προκαλεί έντονο προβληματισμό και καθιστά αναγκαίο τον μη εφησυχασμό των πολιτών για όσα συμβαίνουν δίπλα μας. 

Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (2014 -2020). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

 

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας
Ωράριο Λειτουργίας: 08:00 – 16:00
Διεύθυνση: Καπετάν Άγρα 3Α
Τηλ. Επικ.: 2331065304
mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ασφάλειες και Κτηματομεσιτικά  ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ Real Estate - Πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας

dyslexia centers

kyriazis

sidiropoulos

studio 69