tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Απόδραση στην Βόρειο Ιταλία

italia3

Του Νίκου Τσιαμούρα

Η απόδραση μου ξεκίνησε από την Βέροια. Από την Ηγουμενίτσα βρέθηκα στα νερά της Αδριατικής και στην μεσαιωνική πόλη Σιένα. Στην πόλη της αναγέννησης τη Φλωρεντία, στην Πίζα και τη Νίκαια, στις Κάννες το Μονακό και το Μόντε Κάρλο. Στις λίμνες Κόμο και Λουγκάνο. Στην Βερόνα την πόλη των αιώνιων εραστών ( Ρωμαίο και Ιουλιέτα) και στην Βενετία την πόλη των δόγηδων.

Το καράβι έφυγε από την Ηγουμενίτσα με προορισμό την Ανκόνα, Η αρχαία πόλη Αγκών που έχτισαν οι Συρακούσιοι και κτίσθηκε το 394 π. Χ. Ήταν το κυριότερο λιμάνι του Ιλλυρικού εμπορίου και είχε περίφημο ναό της Αφροδίτης.

Μεσημέρι Δευτέρας, αφήσαμε την πόλη λιμάνι και πήραμε κατεύθυνση για την Πιστόϊα περιοχή λίγο έξω από την Φλωρεντία. Γαλάτες, Ετρούσκοι και Λιγουριανοί πριν γίνει Ρωμαϊκή αποικία τον 6ο αιώνα π. Χ. Η πιο λαμπρή εποχή της άρχισε το 1177 π. Χ. όταν ανακηρύχθηκε ελεύθερη πόλη. Η Πιστόϊα δάνεισε το όνομα της στο πιστόλι, σήμερα φημίζεται για τα φυτώρια που διαθέτει και τις αγορές των λουλουδιών.

italia1

Πρωινό Τρίτης και η "απόλυτη" πόλη μουσείο στην Τοσκάνη της Ιταλίας η Σιένα, να αντιστέκεται σθεναρά στο χρόνο. Από το 1995 το ιστορικό κέντρο ανακηρύχθηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πόλη χωρισμένη σε 17 γειτονιές "Contrada" στα ιταλικά.

Στην πλατεία piazza del campo χτυπά η καρδιά της πόλης. Στεγάζει το palazzo Pubblico και τον Torre del Mangia, ένα πύργο με 300 σκαλιά και θέα τις στέγες της πόλης. Θαυμάσαμε τον καθεδρικό ναό το Duommo, δείγμα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, συνεχίζουμε για την πρωτεύουσα της περιφέρεις της Τοσκάνης, τη Φλωρεντία.

Γενέτειρα της ιταλικής αναγέννησης, γνωστή για τις καλές τέχνες και την αρχιτεκτονική της. Κυβερνήθηκε από την οικογένεια των Μεδίκων. Από το 1865 έως το 1870 πρωτεύουσα του βασιλείου της Ιταλίας. Την διασχίζει ο ποταμός Άρνο, κέντρο εμπορίου στον Μεσαίωνα. Ιδρύθηκε το 200 π. Χ.. Το 82 π. Χ. καταστράφηκε από τον Σύλλα. Το 59 π. Χ. ανοικοδομήθηκε επί Ρωμαϊκής εποχής. Εδώ γεννήθηκε ο Δάντης ο σημαντικότερος Ιταλός ποιητής ( 1265 – 1321 ). Η ξαφνική καταιγίδα που ξέσπασε αμέσως μετά την ξενάγηση δεν μας άφησε περιθώρια να την θαυμάσουμε περισσότερο . O espresso στην πλατεία με το ψηλότερο καμπαναριό μας δίνει δυνάμεις για τη συνέχεια.

italia2

Διασχίζουμε την οροσειρά του Μόντε Πιζάνο, συνέχεια των Απεννίνων και παρακλάδι των Άλπεων και φθάσαμε στην πόλη της Πίζα. Ο κεκλιμένος πύργος της Πίζα όλος από μάρμαρο άρχισε να κτίζεται από το 1172 και τελείωσε το 1350. Έχει 6 ορόφους , παρουσιάζει κλίση προς τα νότια και έχει ύψος 56 μέτρα.

Από το 1987 η πλατεία του καθεδρικoύ ναού ( piazza del Duomo ) και ο πύργος της Πίζα αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Βράδυ Τετάρτης και η γαλλική πόλη της Νίκαιας μας υποδέχθηκε με δεκάδες εκατοντάδες τουρίστες, φωταγωγημένη και πανέμορφη. Ιδρύθηκε το 35 π. Χ. από Φωκαείς εποίκους της Μασσαλίας. Τον 1ο αιώνα μ. Χ. καταστράφηκε από τους Ρωμαίους. Τον 10 αιώνα μ. Χ. ανήκει στους Προβηγκούς και το 1488 στη Σαβοϊα. Το 1860 δόθηκε στη Γαλλία με τη συνθήκη του Τορίνο.

Κύρια οικονομική δραστηριότητα της πόλης χειμώνα - καλοκαίρι είναι ο τουρισμός. Η καρδιά της πόλης μια τεράστια παραλία, με φοίνικες και τεράστιους πεζοδρόμους . Μουσεία ,πανεπιστήμια, πάρκα και από το 1873 το πασίγνωστο καρναβάλι της Νίκαιας.

italia4

Η Πέμπτη αφιερωμένη στο πριγκιπάτο του Μονακό. Διάσημο τουριστικό θέρετρο ξακουστό για το καζίνο του και για τους αγώνες της φόρμουλα 1 . Σήμερα με την επίσκεψη μας πήραμε κάτι από τη λαμπρότητα και την πολυτέλεια των επισκεπτών, διάσημων βασιλικών οικογενειών και αστέρων του Χόλυγουντ.

Από το 1297 τέθηκε υπό την προστασία της Γενουατικής οικογένειας των Γκριμάλντι. Τον 16ο αιώνα ισπανική προστασία και από το 1641 γαλλική. Το 1793 προσαρτήθηκε στη Γαλλία.

Το 1814 μετά τη συνθήκη του Παρισιού ο οίκος Γκριμάλντι επανήλθε στην εξουσία. Το 1949 πρίγκηπας έγινε ο Ρενιέ ο Γ΄.

Το 1956 παντρεύτηκε την αμερικανίδα ηθοποιό Γκρέϊς Κέλι, ( μούσα του σκηνοθέτη Άλφρεντ Χίτσκοκ). Απέκτησε μαζί της 3 παιδιά, την Καρολίνα , τον Αλβέρτο και την Στεφανί . Σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1982. O πρίγκιπας Ρενιέ απεβίωσε στις 6 Απριλίου το 2005. Μετά τον θάνατο του Ρενιέ, την ηγεσία του πριγκιπάτου ανέλαβε ο γιος του Αλβέρτος. Οι τάφοι τους βρίσκονται σε περίοπτη θέση στον καθεδρικό ναό τ ου Αγίου Νικολάου στο πριγκηπάτο.

italia5

Το ηλιόλουστο και ζεστό απόγευμα μας βρίσκει στις Κάννες. Η πόλη είναι γνωστή για τις ωραίες αμμώδεις παραλίες και για το ετήσιο κινηματογραφικό φεστιβάλ. Την εποχή του μεσαίωνα οι Κάννες ανήκαν ως φέουδο στο μοναστήρι του Λερέν. Μέχρι τις αρχές του 19ο αιώνα ήταν ένα μικρό χωριό αγροτών και ψαράδων. Από το 1830 μέλη της αριστοκρατίας έχουν εδώ στην περιοχή τις εξοχικές τους κατοικίες με αποτέλεσμα οι Κάννες με το πέρασμα του χρόνου να μετατραπούν σε δημοφιλές θέρετρο.

Επιστροφή στην πόλη της Νίκαιας, κουρασμένοι αλλά γοητευμένοι από την διαδρομή της σημερινής ημέρας. Οι Κάννες είναι πλέον το πιο διάσημο φεστιβάλ ταινιών με εικόνες από κόκκινα χαλιά, φοίνικες και καλοντυμένες στάρλετ. Αφήσαμε πίσω μας την παραλία Κρουαζέτ ( La croissete ) που στεγάζει κάθε χρόνο το κινηματογραφικό φεστιβάλ και το διάσημο ξενοδοχείο CARLTON.

Πρωινό Παρασκευής και πήραμε κατεύθυνση για την λίμνη Λουγκάνο στην Ελβετία. Δημοφιλής τουριστικός προορισμός, στα σύνορα με την Ιταλία και νοτιοανατολικά της Ελβετίας. Ετρούσκοι, Γαλάτες και Ρωμαίοι.

Βρίσκεται ανάμεσα στη λίμνη Ματζόρε και την λίμνη Κόμο. Το όνομα της το πήρε από την πόλη Λουγκάνο που κτίσθηκε αργότερα. Η μεγαλύτερη ιταλική πόλη στο καντόνι Τιτσίνο. Από την ιταλική λέξη Lucus που σημαίνει δάσος ή ιερό δάσος, η από τη γαλατική λέξη locovanno που σημαίνει "κάτοικος λίμνης".

Η λίμνη Κόμο, γνωστή και ως Λάριο. Βρίσκεται στην Λομβαρδία στη Βόρειο Ιταλία. Δημοφιλής τουριστικός προορισμός από τα Ρωμαϊκά χρόνια. Δημιουργήθηκε στη διάρκεια των παγετώνων. Θεωρείται μια από τις ομορφότερες της Ευρώπης και το βάθος της σε ορισμένα σημεία ξεπερνά τα 400 μέτρα.

Η Βερόνα κτισμένη στις όχθες του ποταμού Άντιτζε, Παρασκευή πρωί μας υποδέχεται πανέμορφη και ένα άρωμα μιας μελαγχολίας πλανάται τριγύρω. Βιομηχανικό κέντρο, πανεπιστήμια και 'άλλα αξιοθέατα. Παλάτσο ντελ Κομούνε, ντελ γκοβέρνο και κάστρο Καστελβέκιο,

Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Είναι μια τραγωδία που έγραψε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ το 1595. Η ιστορία μιλάει για δυο κατατρεγμένους εραστές που ο θάνατος τους συμβιβάζει τις διενέξεις μεταξύ των φεουδαρχικών οικογενειών τους. Καπουλέτοι και Μοντέγοι.

Η πόλη του Μιλάνου η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, Βιομηχανικό και οικονομ ικό κέντρο του Ιταλικού βορρά. Ιδρύθηκε το 400 π. Χ. από Γαλάτες και κατακτήθηκε τελικά από τους Ρωμαίους το 196 π. Χ. Σημαντικότερο κέντρο στον κόσμο για την λυρική όπερα, με το διάσημο Τteatro alla scala ( σκάλα του Μιλάνου).Εδώ ακούστηκε και πρωταγωνίστησε η αιθέρια φωνή της Μαρία Κάλλας.

Στο Μιλάνο έζησε για ένα διάστημα ο μεγάλος ζωγράφος της Αναγέννησης Λεονάρντο ντα Βίντσι προσκεκλημένος του ηγεμόνα Λουδοβίκου Σφόρτσα. Γεννήθηκε στο Βίντσι της Ιταλίας στις 15 Απριλίου το 1452 και πέθανε στις 2 Μαϊου 1509 στο Κλου ( cloυχ) της Γαλλίας, τάφηκε στην εκκλησία Sainte Florentine στο Αμπουάζ. Σημαντικότερα έργα του η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός δείπνος. Η βιβλιοθήκη Αμπροσιάνα διατηρεί σχέδια και σημειωματάρια του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Θαυμάσαμε την πλατεία Ντουόμο σημείο αναφοράς όλων των τουριστών. Περίφημος ναός , γοτθικού ρυθμού. Άρχισε να κτίζεται το 1386 και τελείωσε τον 19ο αιώνα. Είναι ο δεύτερος γοτθικός ναός στον κόσμο. ( ο μεγαλύτερος γοτθικός ναός βρίσκεται στη Σεβίλλη ).

Η Γκαλλέρια Βιττόριο Εμμανουήλ του ΙΙ, είναι η ιστορική στοά καταστημάτων, ένα σύμπλεγμα ιστορικών στοών σε σχήμα σταυρού και κατασκευάστηκε την περίοδο 1865 -1877. Λέγεται ότι ο αρχιτέκτονας της Γκαλέρια Βιττόριο Εμμανουήλ λίγο πριν την αποπεράτωση έχασε τη ζωή του πέφτοντας από κάποια σκαλωσιά. Ο ιερός ναός Santa Maria delle Crazie διάσημος για την τοιχογραφία ο μυστικός δείπνος του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Σάββατο πρωί και με δυνατή βροχή φορώντας τα αδιάβροχα συνεχίζουμε την ξενάγηση μας στην ονειρεική Βενετία. Η πόλη είναι κτισμένη πάνω σε 118 νησιά που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Φημισμένη για την ομορφιά της την αρχιτεκτονική της και τα έργα τέχνης. Καταγεγραμμένη ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η περιοχή κατοικήθηκε από τον 10 ο αιώνα π. Χ. και έγινε γνωστή ως «Γαληνοτάτη», «Βασίλισσα της Αδριατικής», «πόλη των καναλιών», και «πόλη των γεφυρών». Υπήρξε μεγάλη ναυτική δύναμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Σημαντικό κέντρο εμπορίου ( ιδιαίτερα του μεταξιού, σιτηρών και μπαχαρικών ). Γενέτειρα του Αντώνιου Βιβάλντι.

Φεύγοντας το απόγευμα της Κυριακής από το λιμάνι της Ανκόνα η περιπλάνηση μου στις πόλεις και την ιστορία της Βόρειας Ιταλίας έγινε μια ευχάριστη ανάμνηση με δυνατές συγκινήσεις.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69