Σέλι: Τέλος στην άναρχη κατασκήνωση μέσα στο δάσος – Καθαρίστηκε ο χώρος
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Σε απομάκρυνση παράνομης κατασκήνωσης σε δασική έκταση στην έξοδο του Σελίου προς τη Νάουσα προχώρησαν, έπειτα από πολυήμερες εργασίες, το Δασαρχείο Νάουσας, η Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Νάουσας και η Κοινότητα Σελίου.
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του προέδρου του Σελίου Γιώργος Φαρσαρώτος, ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιούνταν εδώ και χρόνια για άναρχη καλοκαιρινή κατασκήνωση, η οποία σταδιακά είχε επεκταθεί μέσα στη δασική έκταση. Κατά τον καθαρισμό απομακρύνθηκαν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, πλαστικά και διάφορα αντικείμενα, ενώ στον χώρο υπήρχαν παλέτες, πρόχειρες κατασκευές, αυτοσχέδιες κουζίνες και ξύλινα παραπήγματα.
Όπως αναφέρεται, σε ορισμένα σημεία είχε απομακρυνθεί η χαμηλή βλάστηση και είχαν κοπεί θάμνοι και μικρά δέντρα για τη δημιουργία πρόχειρων εγκαταστάσεων. Παράλληλα, εντοπίστηκαν σωροί κλαδιών και σημεία όπου είχαν ανοιχτεί λάκκοι για φωτιές κάτω από τα δέντρα, γεγονός που προκαλούσε πρόσθετη ανησυχία λόγω του δασικού χαρακτήρα της περιοχής.
Στον χώρο, κατά τις ημέρες μεγαλύτερης προσέλευσης, αναφέρεται ότι είχαν στηθεί περισσότερες από 50 σκηνές, ενώ υπήρχαν τροχόσπιτα, βαν, αγροτικά οχήματα, τέντες και πρόχειρες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αριθμός των ατόμων έφθανε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πάνω από 300.
Ιδιαίτερο ζήτημα αποτελούσαν οι συνθήκες υγιεινής, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, ενώ ο κατασκηνωτικός χώρος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα πρώτα σπίτια του Σελίου. Κάτοικοι του οικισμού είχαν απευθύνει, σύμφωνα με την ενημέρωση, επανειλημμένα παράπονα τόσο προς τον Δήμο Νάουσας όσο και προς την Κοινότητα.

Παράλληλα είχαν γίνει συστάσεις για την καθαριότητα αλλά και για την κίνηση δικύκλων με θορυβώδεις ή τροποποιημένες εξατμίσεις μέσα στον οικισμό. Όπως επισημαίνεται, αρκετές από τις συστάσεις αυτές δεν τηρήθηκαν.
Οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως. Τις επόμενες ημέρες προβλέπεται να απομακρυνθούν οι σκηνές και ένα τροχόσπιτο που παραμένουν στην περιοχή, καθώς και παλέτες και ξύλινες πρόχειρες κατασκευές.
Για την επόμενη χρονιά, Δασαρχείο Νάουσας και Δήμος Νάουσας σχεδιάζουν συστηματικότερο έλεγχο της περιοχής και πλήρη απαγόρευση της παράνομης κατασκήνωσης. Στις εισόδους του δάσους προβλέπεται να τοποθετηθούν απαγορευτικές πινακίδες και ξύλινες μπάρες.
Για την κατάσταση πρόκειται επίσης να υπάρξει ενημέρωση προς την Εισαγγελία και την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, ενώ ως νόμιμη εναλλακτική για κατασκήνωση αναφέρεται ο οργανωμένος χώρος στη Γραμμένη, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από το Σέλι.

















