Κυριακάτικο "μουαμπέτι" στην Κυριώτισσα: Διάλογος με τον χώρο, τη γειτονιά και την κοινότητα
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης

Μια ιδιαίτερη και ζεστή συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στο Κυριακάτικο "μουαμπέτι" της Κυριώτισσας Ουτοπία στη Βέροια, όπου τα «μασλάτια» —το κουβεντολόι— δεν περιορίστηκαν μόνο στη γνωριμία και τη συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, αλλά εξελίχθηκαν σε έναν πολυεπίπεδο διάλογο με τον ίδιο τον χώρο της Ουτοπίας, την ιστορία της γειτονιάς και το τοπικό γλωσσάρι.
Γνωστοί και καινούριοι φίλοι του συλλόγου, μικροί και μεγάλοι, απόλαυσαν το φαγητό, τον ήλιο στο μπαλκονάκι, τα ομαδικά παιχνίδια και την αίσθηση κοινότητας που δημιουργήθηκε. Παράλληλα, άφησαν το δικό τους στίγμα στον χώρο μέσα από δράσεις που ενθάρρυναν την επικοινωνία, τον αναστοχασμό και τη σύνδεση με το συλλογικό πνεύμα της γειτονιάς.
Η εκδήλωση περιλάμβανε δραστηριότητες όπως mindful eating, παιχνίδια με το τοπικό γλωσσάρι, ομαδικές ασκήσεις και ένα αναστοχαστικό εργαστήριο με θέμα τι σημαίνει «Ουτοπία» για τον καθένα. Στόχος ήταν να ανοιχτεί ο σύλλογος σε νέους και παλιούς φίλους, ως ένας ζωντανός και ανοιχτός χώρος φιλοξενίας ανθρώπων και ιδεών. Μέσα από αυτή τη συνάντηση επιδιώχθηκε η ζύμωση —μια δημιουργική ανταλλαγή εμπειριών, σκέψεων και ενέργειας— που εμπλουτίζει τόσο την ουσία του συλλόγου όσο και τη ζωή της γειτονιάς της Κυριώτισσας.
Πάνω απ’ όλα, το "μουαμπέτι" επανέφερε στο προσκήνιο τη σημασία της κοινότητας: εκείνης της συλλογικότητας που ενώνει, εμπνέει και παραμένει απαραίτητη, όσο κι αν αλλάζουν οι καιροί.
Η δράση οργανώθηκε και συντονίστηκε από τις ψυχολόγους Αλκμήνη Καισαρίδου (Κλινική Ψυχολόγος MSc, Εκπ. Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια, Hatha Yoga Instructor) και Ντόρα Μεδίτσκου (MSc στην Ειδική Αγωγή, Play Therapist).