tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Μάθετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας

Ο σκύλος σας δεν χρειάζεται να σας μιλήσει για να καταλάβετε τι νιώθει.  Από τη γλώσσα του σώματος  του θα διαπιστώσετε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε.

Παρόλο που οι σκύλοι δεν μπορούν να μιλήσουν στους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι μιλούν  μεταξύ τους, έχουν την ικανότητα να επικοινωνήσουν με μας για να εκφράσουν ένα συναίσθημα ή μια επιθυμία τους γενικότερα.

Δεν χρειάζεται να σπαταλάτε πολύ από το χρόνο σας αναλύοντας και προσπαθώντας να ερμηνεύετε  τα διαφορετικά γαυγίσματα του σκύλου σας προκειμένου  να καταλάβετε τι νιώθει. Αυτό που είναι σημαντικό και αναγκαίο να κάνετε είναι να παρατηρείτε τη γλώσσα του σώματος του. Πρόκειται για  ένα σημαντικό κομμάτι του τρόπου που οι σκύλοι επικοινωνούν και με τους ανθρώπους αλλά και μεταξύ τους.

Παρακάτω παραθέτονται ορισμένες βασικές και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη γλώσσα του σώματος των σκυλιών ,έτσι ώστε να μπορείτε να επικοινωνείτε καλύτερα με το κατοικίδιο σας και να αντιλαμβάνεστε τις επιθυμίες του.

Σχετικά με τις  εκφράσεις των σκύλων

Οι εκφράσεις του προσώπου του σκύλου σας είναι σημαντικό στοιχείο ερμηνείας των συναισθημάτων και της ψυχολογίας του.

Αυτές είναι: η θέση των αυτιών του, του στόματος και των ματιών του. Επεξηγηματικά, όταν ο σκύλος σας νιώθει άνετα, τα μάτια του θα είναι φυσιολογικά σε σχήμα και μέγεθος ,είτε στρογγυλά είτε αμυγδαλωτά, ανάλογα πάντα με τη ράτσα του. Ωστόσο, αν νιώθει ότι απειλείται, τα μάτια του είναι πιθανό να φανούν μεγαλύτερα από το φυσιολογικό. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας αλληθωρίζει, τότε  αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει δείγμα στρες ή πόνου. Επίσης, η κατεύθυνση που έχει στραμμένη τη προσοχή του μπορεί να καταδείξει  πολλά. Ουσιαστικά, οι σκύλοι δεν κοιτάζονται μεταξύ τους απευθείας  στα μάτια, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ως απειλή. Παρομοίως, αν ένας σκύλος στρέφει το βλέμμα του έντονα και επίμονα σε σας, θα μπορούσε να  αποτελέσει  δείγμα επιθετικότητας.

Σε σχέση με τη στοματική κοιλότητα  του σκύλου, η θέση των χειλιών, του σαγονιού και των δοντιών είναι αξιόλογα στοιχεία  για να καταλάβετε τι νιώθει. Συγκεκριμένα, αν είναι σε χαλαρή κατάσταση, είναι πιθανό το στόμα του να είναι είτε κλειστό είτε ελαφρώς ανοιχτό με μία χαλαρή θέση του σαγονιού. Ένας σκύλος που νιώθει νευρικός ή είναι υπάκουος είναι επίσης πιθανό να έχει τα χείλια του κλειστά, μολονότι  μπορεί και  να τραβιούνται πίσω προς τις γωνίες του στόματος του. Επιπλέον, να τινάζει τη γλώσσα του εντός και εκτός του στόματος του και να βγάζει την γλώσσα του έξω. Επιπροσθέτως, δείγματα θυμού μπορούν να αποτελέσουν το τράβηγμα των χειλιών του προς τα πίσω ,προκειμένου να μας δείξει τα δόντια του, όταν συγχρόνως ρυτιδώνει το πάνω μέρος της μύτης του, προειδοποιώντας σας με αυτό το τρόπο να μην πλησιάσετε εγγύτερα.

Ακόμη, όταν ο σκύλος σας νιώθει άνετος  και χαλαρωμένος, θα κρατήσει τα αυτιά του στην φυσική τους θέση. Ορισμένοι έχουν φυσικά τρυπημένα ή μισο-τρυπημένα αυτιά, ενώ άλλοι έχουν αυτιά με μία κλίση προς τα κάτω από ότι κρεμασμένα σε οποιαδήποτε πλευρά του κεφαλιού. Αντιθέτως, όταν ένας σκύλος νιώσει θυμό τα αυτιά του θα ανυψωθούν και θα μετακινηθούν προς τα μπροστά. Ένα σκυλάκι που τραβάει τα αυτιά του προς τα πίσω σηματοδοτεί ότι δεν σκοπεύει να επιδείξει απειλή. Αν τα αυτιά του είναι πεπλατυσμένα και ακουμπούν στο κεφάλι του ,τότε πολύ πιθανόν να νιώθει φοβισμένος ή υποτακτικός.

Η θέση της ουράς του

Αν υποθέτεις  ότι κάθε σκύλος που κουνάει την ουρά του είναι φιλικά διακείμενος, τότε κατά πάσα πιθανότητα  θα βρεθείς αντιμέτωπος με μια δυσάρεστη έκπληξη.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να κουνάει την ουρά του. Σε μερικές περιπτώσεις η ταλάντωση της ουράς  αποτελεί σημάδι ενθουσιασμού ή φιλικότητας, αλλά ενδέχεται να σηματοδοτεί συγχρόνως και επιθετικότητα. Ομοίως, ένας σκύλος που δεν κουνάει την ουρά του δεν είναι απαραίτητο ότι δεν επιδεικνύει φιλική συμπεριφορά προς μία κατάσταση ή ένα πρόσωπο. Μπορεί απλά να είναι η φυσική κίνηση της ουράς του. Όταν είναι χαρούμενος, μπορεί να ταλαντεύει αργά και ήρεμα  την ουρά του από πλευρά σε πλευρά και όταν νιώσει εκνευρισμό κατά πάσα πιθανότητα θα τη κρατήσει χαμηλά ανάμεσα στα οπίσθια πόδια του. Ένας σκύλος που νιώθει επιθετικότητα  από την άλλη πλευρά μπορεί να κρατήσει την ουρά του ψηλά και να είναι άκαμπτη, μετακινώντας την σταθερά και αλύγιστα μπρός και πίσω.

Συνολικά για τη γλώσσα του σώματος των σκυλιών

 Ενώ τα σημάδια που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι πολύ ικανοποιητικά  για να αντιληφθείτε αν ένας σκύλος νιώθει ήρεμος, υποτακτικός, φοβισμένος ή επιθετικός, η γενικότερη  στάση του σκύλου  θα σας  προσφέρει μια καλή ένδειξη για τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αν οι μύες του σώματος του σκύλου σας είναι σε χαλαρή κατάσταση και το βάρος του σώματος του ισορροπημένο κατά πάσα πιθανότητα νιώθει ήρεμος.

Θα καταλάβετε ότι έχει διάθεση για παιχνίδι όταν αρχίσει να αναπηδά ή να τρέχει γύρω γύρω, ενδεχομένως και τότε οι εκφράσεις του προσώπου του να μη δείχνουν κανένα σημάδι εκνευρισμού. Όταν είναι τρομαγμένος μπορεί να χαμηλώσει το σώμα του στο έδαφος και να γύρει τη πλάτη του- ένας υπάκουος σκύλος είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει παρόμοια συμπεριφορά.

Αν ένας σκύλος ωστόσο νιώθει εκνευρισμένος θα προσπαθήσει να αλλάξει το φυσικό του μέγεθος και να μεγαλώσει περισσότερο το σώμα του σφίγγοντας τους μύες του και μετατοπίζοντας το βάρος του στα μπροστινά πόδια του, έτσι ώστε να είναι ικανός ορμήσει σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Εν κατακλείδι, μαθαίνοντας να ερμηνεύετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας είναι ένας καλός τρόπος για να αντιληφθείτε τι νιώθει και να εξοικειωθείτε με τις αντιδράσεις του. Ανεπιφύλακτα μπορείτε να εφαρμόσετε στη πράξη αυτές τις παρατηρήσεις για το κατοικίδιο σας, αλλά  και για άλλους σκύλους που τυχόν συναντάτε.

Πάντα να έχετε υπόψιν σας ότι οι σκύλοι διαφορετικών φυλών μπορεί να έχουν διαφορετική φυσική στάση σώματος, όσον αφορά στα αυτιά τους και στην ουρά τους. Επομένως ευχής έργον θα ήταν να προσέχετε τη καθολική επιθετική συμπεριφορά που συνηθίζουν να επιδεικνύουν οι σκύλοι όπως το γρύλλισμα και τα άλματα.

Ευχαριστούμε το https://www.petvet24.gr/ για την παραχώρηση του άρθρου

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69