tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Επίσκεψη του Δημάρχου και του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας στο Ανάκτορο των Αιγών

Επίσκεψη στο Ανάκτορο των Αιγών, η αναστήλωση του οποίου ολοκληρώνεται μέσα στον Δεκέμβριο του 2023 και ξενάγηση από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, κα Αγγελική Κοτταρίδη, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2023, ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, κ. Άρης Λαζαρίδης.

Οι δύο άνδρες ξεναγήθηκαν στο μνημείο, κτισμένο στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ από τον Φίλιππο Β’, το οποίο αποδίδεται στο κοινό με αναστηλωμένο το μεγάλο περιστύλιο, το πρόπυλο και τις στοές της πρόσοψης, αναταγμένους τους τοιχοβάτες και συντηρημένα τα ψηφιδωτά των τεράστιων ανδρώνων, των χώρων όπου φιλοξενούνταν τα συμπόσια των Μακεδόνων βασιλέων.

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, εξέφρασαν τον θαυμασμό για το ανάκτορο, το «βασίλειον καθίδρυμα» των Αιγών, τόπο συνάθροισης των πολιτών της Μητρόπολης των Μακεδόνων που αποτελεί το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας.

Στο μέγα περιστύλιο του ανακτόρου, ο Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων, ξεκινώντας την μεγάλη πορεία από τις Αιγές στην Οικουμένη, το φθινόπωρο του 336 π.Χ.

Το έργο «Στερέωσης, συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης του ανακτόρου των Αιγών» που υλοποιείται από το 2007, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας -συνολικού προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ, με διαδοχικές εντάξεις, σε δύο χρηματοδοτικές περιόδους του ΕΣΠΑ 2007-2013 και 2014-2020- ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο μαζί με τη νεκρόπολη και την ταφική συστάδα των Τημενιδών, έκτασης σχεδόν 550 στρεμμάτων, που το 2021 αποδόθηκε στο κοινό, ως επισκέψιμος δενδροφυτεμένος χώρος, αρχαιολογικής και φυσιολατρικής περιήγησης. Μαζί με το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων, το αρχαίο θέατρο, την κατάγραφη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και το Κεντρικό Μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2022 από τον Πρωθυπουργό, συγκροτούν το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69