tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

super course

Ο Δήμος Βέροιας στην εκδήλωση παρουσίασης του Νέου Μουσείου των Αιγών στην Αθήνα

Την ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της μητρόπολης των Μακεδόνων, τις Αιγές, μέσα από την εκδήλωση «Αιγαί: Δημιουργώντας ένα μουσείο, αναστήνοντας μια πόλη» που διοργάνωσε στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Σύλλογος Φίλων Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, υποστήριξε έμπρακτα ο Δήμος Βέροιας.

Στη εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Άρης Λαζαρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών, κ. Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Καλλίστρατος Γρηγοριάδης και Τουρισμού κ. Λάζαρος Ασλανίδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας του Δήμου Βέροιας με συλλόγους, όπως είναι οι Φίλοι του Πολυκεντρικού Μουσείου, καθώς -μέσα από την πολύτιμη προσφορά τους- συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής.

Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής», παρουσία των τριών Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κα Μαρία Γεωργίου, τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Ιωάννη Σαρμά και την Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, κα Ευαγγελία Νίκα, προβλήθηκε το σύνολο των αμύθητων ευρημάτων του αρχαίου τόπου από τις ανασκαφές του Μανώλη Ανδρόνικου πριν 45 χρόνια, οι οποίες οδήγησαν στους Βασιλικούς Τάφους της Μακεδονίας και τον Τάφο του Φιλίππου Β’, όπως επίσης και η δυναμική του Νέου Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, ως σημείο καθορισμού της πολιτιστικής διαδρομής της πρώτης πόλης των Μακεδόνων, του ανακτορικού κέντρου και του τόπου ταφής της δυναστείας των Τημενιδών.

Η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, κα Αγγελική Κοτταρίδη, παρουσιάζοντας το Πολυκεντρικό Μουσείο αναφέρθηκε στο κεντρικό του κτίριο, όπου εκτός από το εισαγωγικό έκθεμα «παράθυρο στον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», υπάρχει η έκθεση αρχιτεκτονικών μελών με το αναταγμένο τμήμα μήκους 30 μέτρων του άνω ορόφου του κεντρικού τμήματος της πρόσοψης του Ανακτόρου των Αιγών. Η δεύτερη έκθεση γλυπτών περιλαμβάνει ευρήματα από τις πολύχρονες ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, ενώ κεντρική έκθεση «Αιγών μνήμη», προβάλλεται η ταυτότητα της πόλης, μέσα από ίχνη λατρευτικών τελετών και την ίδρυση του Ανακτόρου. Το Νέο Πολυκεντρικό Μουσείο φιλοξενεί την περιοδική έκθεση «Οικουμένης Αντίδωρον» σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο και τον συλλέκτη Θεόδωρο Αραβάνη, με επίκεντρο την προσέγγιση του φαινομένου της Ελληνιστικής Οικουμένης και την εξάπλωση του ελληνικού πολιτισμού μέχρι την Άπω Ανατολή, αλλά και την εικαστική έκθεση «Ύλης μνήμη» με έργα του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου.

Για το Νέο Μουσείο μίλησαν ο Σύμβουλος Επικρατείας, κ. Θόδωρος Αραβάνης, ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, κ. Γιώργος Κακαβάς, καθώς και ο ζωγράφος, κ. Χρήστος Μποκόρος,

Τις απόψεις τους κατέθεσαν ο Προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Αθανασούλης και ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, κ. Γιώργος Λιόλιος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Φίλων Μουσείων, Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου.

Ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προβολής του νέου μουσείου, δήλωσε: «Στηρίζουμε όλες τις ενέργειες που αναδεικνύουν τον τόπο μας. Εγκαινιάζουμε έναν νέο κύκλο εξωστρέφειας για την περαιτέρω προώθηση και ανάδειξη της περιοχής μας ως πολιτιστικό τουριστικό προορισμό. Καταλυτικός παράγοντας για την οικονομική, κοινωνική και τουριστική ανάπτυξη είναι η λειτουργία του Νέου Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών».

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

EBORIDIS

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69