tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Βέροια: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Ένα στοίχημα που επιβάλλεται να κερδηθεί

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Με αφορμή την ανακοίνωση για την απόφαση του Δήμου Βέροιας να διεκδικήσει η πόλη τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Πολιτισμού για το 2034, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας επίκαιρος διάλογος, με την δημόσια καταγραφή των απόψεων από ενεργούς πολίτες με θετικό κατ αρχήν πρόσημο, αλλά και με διατύπωση σοβαρών επιφυλάξεων για το εφικτέο αυτού του στόχου.

Από το γεγονός ότι, παρά τις όποιες επιφυλάξεις για την προοπτική ανάδειξης της Βέροιας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και την μη διατύπωση αρνητικών θέσεων, προβάλλει ξεκάθαρα για κάθε αρμόδιο η πρόκληση για την επίτευξη αυτής της φιλόδοξης διεκδίκησης, που ξεπερνά κατά πολύ την στενή αρμοδιότητα της τοπικής Δημοτικής Αρχής.

Ασφαλώς ο Δήμος με τις υπηρεσίες του και τα Νομικά του Πρόσωπα, επιβάλλεται να έχει τον συντονισμό και τον σχεδιασμό της όλης προσπάθειας που πρέπει να αναληφθεί.

Ο σχεδιασμός όμως της συνολικής προσπάθειας, για να υπάρξει αποτέλεσμα, πρέπει να περιλαμβάνει παράλληλες ενέργειες όλων των Παραγόντων του τόπου, Πολιτικών Προσώπων, Αρχών, Φορέων, Υπηρεσιών, ΜΜΕ κλπ.

Κοινός στόχος όλων των συντονισμένων κινήσεων πρέπει να είναι η ένταξη σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα Χρηματοδότησης, όλων των έργων των οποίων η υλοποίηση εκκρεμεί.

Το γεγονός ότι ιστορικά, πνευματικά, κοινωνικά και πολιτιστικά η Βέροια πληρεί τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αυτό δεν αρκεί για την επίτευξη του στόχου.

Όλες αυτές οι προϋποθέσεις πρέπει να συνοδεύονται με έμπρακτη διαχρονική ανάδειξη και με όλα τα αναγκαία υποστηρικτικά έργα που θα τις αναδείξουν, των οποίων η επιτακτικότητα κατά καιρούς επανέρχεται στην επικαιρότητα, χωρίς να υπάρχει η αναμενόμενη συνέχεια.

Ο γενικός φάκελλος για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, σαφώς και επιβάλλεται να περιλαμβάνει επί μέρους υποφακέλλους που θα διαμορφωθούν με τις εισηγήσεις, τα στοιχεία και τις προτάσεις για τα απαιτούμενα έργα, από Αρχές, Υπηρεσίες, Φορείς και Μ.Μ.Ε. από ολόκληρη την περιοχή, της οποίας η Βέροια αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς.

Ενδεικτικά στους υποφακέλλους, θα συμπεριλαμβάνονται εκτός της εισαγωγικής έκθεσης του Δήμου Βέροιας που θα έχει τον γενικό συντονισμό, εισηγήσεις της Ιεράς Μητρόπολης, των Πολιτικών Παραγόντων, της Περιφέρειας, των Δικαστικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών, των Δήμων της περιοχής, των πρώην Κοινοτήτων, των Μονάδων Υγείας, των Υπηρεσιών που θα υποστηρίξουν την όλη κίνηση διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο προς τούτο, του Επιμελητηρίου, της ΑΝΗΜΑ, των Ιδρυμάτων, των Παραγωγικών, των Αγροτικών, των Εμπορικών, των Επιστημονικών, των Επαγγελματικών, των Πολιτιστικών, των Φυσιολατρικών, των Φιλοζωικών, των Αθλητικών και εν γένει των Κοινωνικών Φορέων.

Στην όλη προσπάθεια που θα αναληφθεί, ουσιαστικός και συγκεκριμένος ρόλος επιβάλλεται να ανατεθεί και στην διακεκριμένη Βεροιώτικη Αποδημία, η οποία ασφαλώς θα προστρέξει για την ενίσχυση της πρότασης.

Η Νεολαία η οποία αποτελεί την εγγύηση για το αύριο του τόπου, δικαιούται να συμμετάσχει με συγκεκριμένο προγραμματισμό στην όλη προσπάθεια της πόλης.

Η Βέροια έχει την τύχη να διαθέτει υψηλού επιστημονικού και επαγγελματικού επιπέδου στελεχειακό δυναμικό που μπορεί να υποστηρίξει την όλη κίνηση και να δραστηριοποιηθεί με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο.

Προς τούτο πρέπει κατ αρχήν να συγκληθεί με πρωτοβουλία του Δήμου, ευρεία σύσκεψη με την αντιπροσωπευτική συμμετοχή όλων των ως άνω Προσώπων, κατά την οποία θα γίνει ενδελεχής ενημέρωση για το όλο ζήτημα και θα αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις ως προς την συγκρότηση κάθε υποφακέλου που θα υποβληθεί για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Παράλληλα είναι αναγκαίο να συσταθεί αντιπροσωπευτική Ομάδα Εργασίας, η οποία θα παρακολουθεί και θα ενημερώνει διαρκώς για την εξέλιξη των διαδικασιών προετοιμασίας του φακέλλου και των υποφακέλλων της διεκδίκησης.

Κοινή συνείδηση πρέπει να καταστεί ότι η επίτευξη αυτού του στόχου δεν θα είναι απλώς μια ευρωπαϊκή αναγνώριση της πολιτιστικής παράδοσης της Βέροιας, που ούτως η άλλως την διαθέτει, αλλά μια ιστορική πρόκληση για την ανάπτυξη της περιοχής, με εξασφάλιση πολλών θέσεων εργασίας, αναζωπύρωση της τοπικής παραγωγής, της οικονομίας και της αγοράς από την οποία όλοι θα ωφεληθούν και την ολοκλήρωση των σημαντικών έργων που έχει ανάγκη ο τόπος, η εξέλιξη των οποίων βρίσκεται σε διαρκή εκκρεμότητα.

Η Βέροια δεν θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη που θα διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την συγκεκριμένη χρονιά.

Ασφαλώς και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις με σημαντικές πολιτιστικές κληρονομιές προετοιμάζουν τους εισηγητικούς τους φακέλλους τους οποίους θα υποβάλλουν στα αρμόδια να αποφασίσουν όργανα, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τους δικούς τους μηχανισμούς επιρροής.

Η Βέροια έναντι όλων αυτών των πόλεων έχει αυξημένες δυνατότητες πρόκρισης.

Προς τούτο η άμεση ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων για την υποστήριξη της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι επιτακτική, με την διαμόρφωση τεκμηριωμένου στρατηγικού σχεδιασμού.

Η προοπτική ανακήρυξης της Βέροιας ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Πολιτισμού αναδεικνύει μια σπάνια αναπτυξιακή ευκαιρία για τον τόπο και αποτελεί ένα στοίχημα που επιβάλλεται να κερδηθεί.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69