tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ομιλία Κουτσούμπα: Παρεμβάσεις από κλωστοϋφαντουργό, αγρότη και μαθητή

Στην συγκέντρωση στη Βέροια, στο Φιλίππειο Κλειστό Γυμναστήριο, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, έκανε παρέμβαση ο Μένιος Ρήγας, εργάτης στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος», ο οποίος τόνισε:

«Οι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας εδώ και πάνω από έναν αιώνα με τον ιδρώτα μας ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή παράγουμε από τα καλύτερα νήματα στο κόσμο, όπως και παλιότερα κουβέρτες και ρούχα.

Έτσι και μεις οι εργάτες και οι εργάτριες στου Βαρβαρέσου ξεκινήσαμε από μικρά παιδιά μέσα στο εργοστάσιο, από τη δική μας δουλειά έχτισαν οι βιομήχανοι καινούργια εργοστάσια, το ένα έγινε δύο, τα δύο έγιναν τρία και ούτω καθ’ εξής.

Μέσα στο εργοστάσιο συνειδητοποιούμε το πόσο σημαντική είναι η παραγωγή του νήματος για μας και για όλο τον λαό. Είδαμε τα μηχανήματα να εκσυγχρονίζονται, να βγαίνει το νήμα ακόμα πιο εύκολα ακόμα πιο γρήγορα.

Είδαμε τους βιομήχανους να κολυμπάνε στα κέρδη, να βαπτίζονται ευεργέτες. Είδαμε όμως και να κλείνουν τα εργοστάσια μόλις τα κέρδη τους λιγόστεψαν, μόλις μεγάλωσε ο ανταγωνισμός με άλλους βιομηχάνους από τη Κίνα και άλλες χώρες του κόσμου.

Και έτσι βλέπουμε την εργατομάνα Νάουσα σήμερα με κλειστά εργοστάσια, κουφάρια μέσα στην πόλη μας, αναπολούμε τα παλιά χρόνια, αλλά και δεν θέλουμε οι εναπομείναντες κλωστοϋφαντουργοί του Βαρβαρέσου να γίνουν δούλοι, χωρίς δικαιώματα.

Δίνουμε τη μάχη μέσα στο εργοστάσιο μαζί με το Σωματείο μας για την καταβολή των δεδουλευμένων μας, για ανακούφιση των συναδέλφων μας από την ακρίβεια, τους υπέρογκους λογαριασμούς.

Δίνουμε τη μάχη για να ανεβάσουν τις απαιτήσεις οι συνάδελφοί μας, να μη μάθουν να ζούνε με τα λίγα, ακόμα και αν παίρνουν έναν μισθό στην ώρα τους. Ούτως η άλλως γι’ αυτούς τους μισθούς πείνας έχουν φροντίσει όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις με τους νόμους τους, οι οποίες πάγωσαν τις κλαδικές συμβάσεις, δημιούργησαν εργαζόμενους δύο ταχυτήτων και με τη συμβολή των εργοδοτικών συνδικαλιστών παλιότερα στο εργοστάσιο μας μείωσαν κατά 16% το μισθό.

Μέσα από τον αγώνα μας συνειδητοποιούμε καλύτερα το τι είναι το κράτος, κράτος των εργοδοτών που σε μια μέρα μας δικάζει, που στέλνει όλα τα περιπολικά στην πύλη του εργοστασίου για να μας τρομοκρατήσει. Είδαμε όμως και τη δύναμη της αλληλεγγύης των εργαζομένων και των Σωματείων τους.

Αυτό είναι που φοβούνται, τη δική μας οργάνωση, τον δικό μας αγώνα.

Είδαμε υπουργούς, αντιπεριφερειάρχες, βουλευτές και αντί να μας ενισχύσουν για να μπορέσουμε να ζήσουμε, βλέπουμε να δίνουν δισεκατομμύρια στους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές και για στρατιωτικούς εξοπλισμούς για "να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ".

Σε όλη αυτή τη μάχη είχαμε δίπλα μας το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές. Το κόμμα των εργατών, που ποτέ δεν μας κορόιδεψε, ποτέ δεν μας είπε ότι αυτό θα μας λύσει από μόνο του τα προβλήματα. Το ΚΚΕ ανέδειξε τα προβλήματά μας και μας δίνει δύναμη και κουράγιο για να μην το βάλουμε κάτω.

Η δύναμη και το μέλλον είναι στα δικά μας χέρια. Εμείς θα πλέξουμε το νήμα των δικών μας αναγκών και του μέλλοντος των παιδιών μας. Μαζί με το κόμμα της εργατικής τάξης, δεν περιμένουμε κανέναν σωτήρα και προχωράμε μπροστά».

skenteridis03092

Παρέμβαση έκανε και ο Γιάννης Σκεντερίδης, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ο οποίος σημείωσε:

«Θεωρώ μεγάλη τιμή για μένα το γεγονός πως παραβρίσκομαι σε μια συγκέντρωση του ΚΚΕ και ότι έχω τη δυνατότητα να σας απευθύνω τον λόγο. Συμπορεύομαι με το ΚΚΕ:

  1. Γιατί το ΚΚΕ αναγνωρίζει στο πρόσωπο του αγρότη και κτηνοτρόφου έναν αγωνιστή που δίνει μάχη για την επιβίωση, δουλεύοντας μέσα σε πολύ σκληρές συνθήκες εργασίας, στο κρύο και στους καύσωνες, όχι για να αποκτήσει μεγάλα πλούτη, αλλά για να εξασφαλίσει το καθημερινό ψωμί της οικογένειάς του.

  2. Γιατί το ΚΚΕ μας έλεγε πάντα την αλήθεια ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική κόβει κεφάλια μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων προκειμένου να συγκεντρωθεί η παραγωγή και η γη σε λίγα χέρια. Δυστυχώς, για τους αγρότες και γενικότερα για τον λαό μας το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε αφού η υλοποίηση των κατευθύνσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ παλιότερα είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την αγροτική δραστηριότητα, μόνο την τελευταία δεκαετία, πάνω από 400.000 μικρομεσαίοι αγρότες. Επιπλέον η χώρα μας να μετατραπεί ελλειμματική σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα οδηγώντας στη διατροφική εξάρτηση του λαού μας.

  3. Το ΚΚΕ χρόνια πριν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στους αγρότες και στον λαό γενικά. Δυστυχώς και εδώ επιβεβαιώθηκε. Οχτώ χρόνια τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες του ρώσικου εμπάργκο με τεράστια απώλεια στο εισόδημά μας, χωρίς ωστόσο καμία κυβέρνηση να αναπληρώσει το χαμένο αυτό εισόδημα.

  4. Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματά μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές, για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100%, για έργα υποδομής που να μας προστατεύουν από τα διάφορα καιρικά φαινόμενα, για αξιοπρεπείς συντάξεις κ.ά. Το ΚΚΕ δεν στηρίζει μόνο τα αιτήματά μας, αλλά και τις μορφές πάλης που το οργανωμένο αγροτικό κίνημα μέσα από συλλογικές διαδικασίες αποφασίζει.

  5. Επειδή το ΚΚΕ με την πολιτική πρόταση και το πρόγραμμα του εγγυάται την ουσιαστική καλυτέρευση της ζωής των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Το ΚΚΕ υποστηρίζει -και έτσι είναι- ότι η χώρα μας έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, κατάλληλες εδαφολογικές συνθήκες, μεγάλη μηχανοποίηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και τεχνογνωσία των αγροτών. Μπορούν λοιπόν οι αγρότες να καλύψουν με επάρκεια τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και να παράγουν πρώτες ύλες για τη βιομηχανία και έτσι να συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε μια περίοδο που η ανεργία τσακίζει κόκαλα. Και για να γίνει πραγματικότητα αυτό χρειάζεται ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΚΑΠ.

Με το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών, τη δημιουργία νέων Αγροτικών Συλλόγων εκεί που δεν υπάρχουν σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί ο λαός μας να διεκδικήσει και τελικά να κερδίσει αυτό που του αξίζει».

binos3098

Παρέμβαση στη συγκέντρωση του ΚΚΕ πραγματοποίησε και ο Χρήστος Μπίνος, μαθητής 2ου ΓΕΛ Νάουσας, ο οποίος ανέφερε:

«Σήμερα που η τεχνολογία έχει φτάσει στο απόγειό της και που οι χειρουργοί χειρουργούν από απόσταση ηπείρων με τη βοήθεια της ρομποτικής, παραδόξως οι νέοι ζούνε όλο και πιο δύσκολα, ενώ υποτίθεται ότι η τεχνολογική ανάπτυξη κάνει τη ζωή του ανθρώπου ευκολότερη.

Αυτό το διάστημα ο νέος έχει μόνο μια πραγματική διέξοδο για τα προβλήματά του, που είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Και γιατί συμφέρει στον νέο να συμπορευτεί δίπλα στο ΚΚΕ;

Τα εκατομμύρια των νέων σε αυτή τη χώρα είναι ένας "καταπιεσμένος στρατός". Το μέλλον της χώρας εξαρτάται από αυτούς, αυτή η έκφραση δείχνει το πόσο σημαντική είναι η νεολαία, οι νέοι σχηματίζουν τα "πιστεύω" τους από αυτά που βλέπουν γύρω τους, που δυστυχώς είναι άσχημα για τους γιους και τις κόρες των εργατών και εργατριών. Βλέπουμε τους γονείς μας να εργάζονται όλη τους τη ζωή για να μας ζήσουν και να κρατήσουν τα κεφάλια των οικογενειών μας πάνω από το νερό.

Οι νεολαίοι, μεγαλώνοντας με μεγάλες ελπίδες, όνειρα και ιδέες για τον κόσμο στον οποίο θα ήθελαν να ζήσουν, βρίσκουν καθημερινά μπροστά τους ένα τείχος που γράφει επάνω του με μεγάλα γράμματα "ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ".

Αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα κάθε μέρα και λεπτό προσπαθεί να μπολιάσει τα μυαλά μας με τις σάπιες ιδέες του. Μας λένε ότι θα πάμε ψηλά, να μην μπλέκουμε και να κοιτάμε τον εαυτό μας γιατί έτσι θα βγούμε κερδισμένοι, μέχρι και ότι δεν έπρεπε να αντισταθούμε στους Γερμανούς μας λένε, για να είμαστε πιο πειθαρχημένος λαός μέσα στα σχολεία μας!

Όμως δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Η νεολαία έχει άλλα ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά!

Τα δικά μας ιδανικά είναι:

Η τιμημένη ιστορία του ΚΚΕ και των αγώνων του λαού μας που πάνω από έναν αιώνα παλεύει για μια καλύτερη ζωή κόντρα σε θεούς και δαίμονες, καταφέρνοντας το ακατόρθωτο. Μόνο μέσα από αυτήν τη συμπόρευση ένας μικρός λαός γίνεται γίγαντας.

Οι σημερινοί αγώνες των εργατών, όπως στην "e-food", στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, που με όπλο την αλληλεγγύη μάς απέδειξαν ότι μπορούμε σήμερα να έχουμε αποτελέσματα.

Οι διεκδικήσεις των μαθητών για σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, στο οποίο δεν θα κυκλοφορούν με κουβέρτες οι μαθητές το χειμώνα λόγω του κρύου. Που δεν θα χρειάζεται οι γονείς κάθε μήνα να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για φροντιστήρια και για το αυτονόητο, δηλαδή για μια εκπαίδευση που πρέπει να είναι δωρεάν.

Ιδανικό μας είναι η αντίθεση του λαού μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτόν. Η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου. Η νεολαία είναι πάντα με το πλευρό των λαών και όχι των ληστών.

Ιδανικό μας είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός, που είναι το μόνο δίκαιο σύστημα που δεν εκμεταλλεύεται τον φτωχό και δεν τον πατάει, στο οποίο η εκπαίδευση και η ιατρική περίθαλψη είναι ανεπτυγμένες και δωρεάν, που η ανεργία θα αποτελεί ανέκδοτο. Εκεί η εξουσία ανήκει στον εργάτη και πράττει ανάλογα με το συμφέρον του.

Αυτά είναι τα ιδανικά μας. Ιδανικά που γίνονται πράξη όταν η νεολαία βαδίσει στον δρόμο της ανατροπής με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ.

Και όπως έλεγε ο σύντροφός μας, Τούρκος ποιητής κομμουνιστής, Ναζίμ Χικμέτ:

"Είναι εδώ πέρα ένας κόσμος τόσο παράξενος

Που μες την αφθονία κανείς πεθαίνει.

Στις συνοικίες σαν άρρωστοι λυσσασμένοι λύκοι

Τριγυρνούνε οι άνθρωποι και οι αποθήκες είναι κλειδωμένες γιομάτες στάρι. ...

Είναι εδώ ένας κόσμος τόσο παράξενος που ενώ τα ψάρια πίνουνε καφέ

Τα μωρά δε βρίσκουνε γάλα.

Ζούνε οι άνθρωποι με λόγια κι οι χοίροι με πατάτες…

Αυτόν τον κόσμο μπορούμε να τον αλλάξουμε, θα φροντίσουμε εμείς γ’ αυτό"».

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69