tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Στέλιος Ασλάνογλου: "Δημιουργήσαμε έναν δήμο που αντέχει στις κρίσεις" (βίντεο)

Εκτός από τα λαϊκά νοικοκυριά, οι αυξήσεις στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν φέρει σε δύσκολη θέση και τους δήμους της χώρας. Για τα οικονομικά του δήμου Βέροιας, μίλησε στον "Πληροφοριοδότη" ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου. 

Ο κ. Ασλάνογλου σημείωσε ότι μείωσε τα έσοδα των δήμων και αύξησε τα έξοδά τους. Για την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε, ο κ. Ασλάνογλου έφερε ως παράδειγμα το πλήγμα που είχε ο δήμος στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Τα συγκεκριμένα τέλη εισπράττονται μέσω των τιμολογίων του ηλεκτρικού. Κάθε δίμηνο, η ΔΕΗ αφαιρούσε από το ποσό που έπρεπε να αποδώσει στον δήμο τους λογαριασμούς του ρεύματος και επέστρεφε περίπου 170.000 ευρώ. Για το πρώτο δίμηνο του 2022, μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια, όχι μόνο δεν επιστράφηκαν χρήματα αλλά ο δήμος θα πρέπει να πληρώσει και ως διαφορά 14.000 ευρώ. 

Εκτός από τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος, έξω από τον προγραμματισμό του βγαίνει ο δήμος και από το κόστος καυσίμων των οχημάτων του. 

Αυτό που μελετά ο δήμος Βέροιας, σύμφωνα με τον κ. Ασλάνογλου, είναι η χρήση στο δίκτυο φωτισμού του δήμου λαμπτήρων LED σύγχρονης τεχνολογίας, που θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε τα οικονομικά του δήμου ήταν η ρύθμιση οφειλών. Ο αριθμός των πολιτών που ρύθμισαν τις οφειλές του ήταν 270, το ποσό που εισπράχτηκε ήταν περίπου 250 χιλιάδες ευρώ ενώ το ποσό που ρυθμίστηκε ήταν περίπου 620 χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Ασλάνογλου, το ποσό που ρυθμίστηκε είναι ποσοστιαία μικρό (ξεπερνούν τα 10 εκ. οι οφειλές πολιτών στον δήμο). "Πρέπει να υπάρχει μια πάγια ρύθμιση, ώστε όταν ο κάθε πολίτης είναι σε θέση να πληρώσει, να μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του" σχολίασε ο κ. Ασλάνογλου. Αναφορικά με αυτούς που δεν έκαναν ρύθμιση, κινδυνεύουν με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. "Η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε τέτοια μέτρα" πρόσθεσε ο κ. Ασλάνογλου. 

Όσο για τα χρέη του δήμου, ο κ. Ασλάνογλου είπε ότι όταν ανέλαβε η διοίκηση Βοργιαζίδη το χρέος στις τράπεζες ξεπερνούσε τα 5 εκ. ευρώ και ο δήμος πλήρωνε ετήσια δόση 1 εκ. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Ασλάνογλου, το χρέος έχει μειωθεί και πλέον ο δήμος πληρώνει 250 χιλιάδες δόση τον χρόνο. Αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής των δανείων, ο κ. Ασλάνογλου είπε ότι το ένα δάνειο του δήμου αποπληρώνεται σε δυο χρόνια και το δεύτερο σε πέντε. Όσον αφορά τις οφειλές προς προμηθευτές, ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι πήγαν λίγο πίσω επειδή το προηγούμενο διάστημα ο δήμος λειτουργούσε λόγω covid με μειωμένο προσωπικό. "Η επιτυχία μας είναι ότι δημιουργήσαμε ένα δήμο που αντέχει. Είναι από τους πιο νοικοκυρεμένους δήμους στην χώρα. Πάντα μπορούν να γίνουν περισσότερα πράγματα. Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι πολίτες είναι ότι γίνεται προσπάθεια, υπάρχει αφοσίωση και εργατικότητα".

 Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69