tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα του βιολογικού - Τι απάντησαν διοίκηση και εργολάβος την καταγγελία Παυλίδη

Ο Παύλος Παυλίδης παρουσίασε στους δημοτικούς συμβούλους όλα όσα παρουσίασε πριν λίγες ημέρες στα μέσα ενημέρωσης, ζητώντας να υποστηριχθεί από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο η διερεύνηση με την αποστολή του φακέλου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Δικαιοσύνη, σε περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.α.

Στην συζήτηση παραβρέθηκε και ο εργολάβος που διαχειρίζεται τον βιολογικό. Στην πολύωρη κουβέντα που αναπτύχθηκε, το μεγαλύτερο μέρος της ήταν μια επανάληψης της κουβέντας που έγινε σε παλαιότερη συνεδρίαση.

Όσον αφορά τις απαντήσεις της διοίκησης, ακούστηκαν τα εξής:

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, κάθε χρόνο η ΔΕΥΑ εξοικονομεί 300 χιλιάδες ευρώ. Ο κ. Βοργιαζίδης είπε ότι η εγκατάσταση δουλεύει εξαιρετικά και αυτό φαίνεται στις καθημερινές μετρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Γκανάτσιο, τον εργολάβο, δεν εξαφανίζεται η λάσπη. Είπε ότι το Γερμανικό Πανεπιστήμιο βεβαίωσε ότι με την επεξεργασία μειώνονται τα λύματα κατά 70%. Πρόσθεσε όμως ο κ. Γκανάτσιος  ότι από τον εργαστηριακό έλεγχο που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Γερμανίας, έλειπαν δυο φάσεις της επεξεργασίας. Τι γίνεται σε αυτές τις φάσεις; Ο κ. Γκανάτσιος είπε ότι το 30% που μένει και περιέχει λίπη, χαρτιά τουαλέτας κ.α αποικοδομείται  και μειώνεται ακόμη περισσότερο ενώ η άμμος που μένει οδηγείται σε ΧΥΤΑ.

Επίσης, στην διαδικασία έγινε γνωστό ότι στην δικαιοσύνη βρίσκονται δυο υποθέσεις που αφορούν την διαχείριση των λυμάτων του βιολογικού. Η μία αφορά την διοίκηση Ορφανίδη και η άλλη την διοίκηση Διαμάντη. Έχει ήδη οριστεί δικάσιμος. Επίσης ο κ. Διαμάντης δήλωσε ότι κατέθεσε μήνυση κατά του κ. Παυλίδη για συκοφαντική δυσφήμηση της ΔΕΥΑ σύμφωνα με αυτά που επικαλέστηκε στην συνέντευξη τύπου για περιβαλλοντικό έγκλημα.

Τέλος, δεν έγινε δεκτό το αίτημα Παυλίδη να υποστηριχθεί από όλες τις παρατάξεις η διερεύνηση του θέματος. Η διοίκηση αφενός θεωρεί ότι όλα λειτουργούν ομαλά και αφετέρου ότι έτσι και αλλιώς ο κ. Παυλίδης θα προχωρήσει μόνος του στην προσφυγή για την διερεύνηση. Ο κ. Παυλίδης ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία το αίτημα του αλλά δεν έγινε αποδεκτό από το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η εισήγηση Παυλίδη

Στην εισήγησή του ο Παύλος Παυλίδης είπε τα εξής:

"Νομίζω ότι θα πρέπει να προσέξουμε σήμερα ως Δημοτικό Συμβούλιο μιας Πόλης και μιας περιοχής με παράδοση στη λογική και με σεβασμό στις  επιστημονικές  σταθερές. Να αποσαφηνίσουμε εξ αρχής ότι εμείς αποδεχόμαστε τις βασικές αρχές της επιστήμης, όπως μέχρι σήμερα υπάρχουν, με βασικότερη  αρχή την "αρχή της  διατήρησης της ύλης". Σε διαφορετική περίπτωση  αν αποδεχτούμε θεωρίες αναπόδεικτες  περί ολοσχερούς εξαφάνισης της ύλης, κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε το λιγότερο αφελείς, έως επικίνδυνα αδαείς. 

Το βασικό λοιπόν ερώτημα που χρόνια τώρα τίθεται από πολλές πλευρές, που αποτελεί το μοναδικό ερώτημα της σημερινής συνεδρίασης στο θέμα αυτό και το οποίο  σχετίζεται με τη λειτουργία του βιολογικού είναι: Αν στον βιολογικό μας, που εφαρμόζεται αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος των μικροοργανισμών,  που ανακάλυψε  τυχαία προ 13 ετών , όπως μας ενημέρωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο,  ο κ. Γκανάτσιος, αν εξαφανίζει ολοσχερώς σε ποσοστό 100% την λυματολάσπη που εισάγεται προς επεξεργασία. 

κ.Πρόεδρε, αυτό είναι το μοναδικό ερώτημα! Αν αληθεύει δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αν δεν αληθεύει τότε, έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

Η δική μας θέση στο ερώτημα είναι σαφής και προφανώς αρνητική. 

 Στην προσπάθειά μας όμως να διερευνήσουμε περαιτέρω το θέμα στα πλαίσια των καθηκόντων μας ως δημοτικοί σύμβουλοι, πέσαμε πάνω σε στοιχεία που νομίζουμε ότι αξίζει να παραθέσουμε και να σας καταστήσουμε γνώστες αυτών.

Η Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης, όρισε υπεύθυνο υπάλληλο εκ μέρους της για την παρακολούθηση του έργου του βιολογικού τον κ.Μπίσμπα. Είναι δυνατόν να  διατυπώνει εγγράφως ο αρμόδιος αυτός υπάλληλος, επιφορτισμένος με το να ελέγχει τον βιολογικό, "σημεία και τέρατα" για τον χώρο ευθύνης του και να μην γίνεται ενδελεχής έλεγχος των γραφομένων, πριν αποσταλεί αυστηρή επιστολή διαμαρτυρίας με υπογραφή του Γενικού Διευθυντή στον εργολάβο κ. Γκανάτσιο;

Γενικός Διευθυντής στην επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης είναι ο κ. Αχτσής. Είναι δυνατόν το κείμενο αυτό που περιγράφει τα "σημεία και τέρατα", να φέρει την υπογραφή του Γενικού Διευθυντή κ. Αχτσή και να αποδεχόμαστε ως προϊσταμένη αρχή,  ερμηνεία από τον Γενικό Διευθυντή του τύπου "δεν έχω ευθύνη για το περιεχόμενο του εγγράφου που υπέγραψα, δεν ήξερα το περιεχόμενο, απλά έβαλα υπογραφή"?

Εάν για τις ανάγκες του διαλόγου αποδεχτούμε προς στιγμήν ότι ο υπάλληλος κ. Μπίσμπας ανέφερε αναληθή γεγονότα (που νομίζω ότι είναι ένας από τους λίγους που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων σε δύσκολες συνθήκες...) και παραπλάνησε τον Γενικό Διευθυντή, ο οποίος επιπόλαια υπέγραψε χωρίς να μελετήσει ένα τόσο σοβαρό κείμενο σε βάρος του εργολάβου. Είναι δυνατόν ο υπάλληλος αυτός να παραμένει στη θέση του μέχρι και σήμερα?

Ο ίδιος υπάλληλος κ.Μπίσμπας, είκοσι μέρες μετά  την διατύπωση των σοβαρών παραβάσεων εκ μέρους του επιχειρηματία κ. Γκανάτσιου,  εισηγείται την καταγγελία της σύμβασης!!! Ούτε και τότε ερευνήθηκαν τα καταγγελλόμενα? Κανείς δεν ανησύχησε για την επιμονή στην αναφορά των κακώς κειμένων?

Ένα χρόνο μετά, επανέρχεται και πάλι ο κ. Μπίσμπας και μιλάει για την συνέχιση της κακής λειτουργίας και ζητά εγγράφως εκ νέου την καταγγελία της σύμβασης  μεταξύ Δημοτικής Επιχείρησης και κ. Γκανάτσιου. Ούτε και τότε ασχολήθηκαν οι Γενικός Διευθυντής και Τεχνικός Διευθυντής?

Θα ήθελα να δείτε τις αναλύσεις του ιδιωτικού εργαστηρίου, που είχε αναλάβει την εργασία παρακολούθησης των εργασιών στον βιολογικό. Εγώ έχω στα χέρια μου ορισμένες και τα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά. Όπως επίσης είναι δηλωτικές των πολύ κακών αναλύσεων και οι διαπιστώσεις των αρμόδιων υπαλλήλων Μπίσμπα και Σούλιου. Είναι δυνατόν κ. Δήμαρχε να μην έχετε δει τις αναλύσεις, που είναι οι μόνες πέραν πάσης αμφιβολίας που αποδεικνύουν την αλήθεια των λεγομένων του αρμόδιου υπαλλήλου;

Είναι δυνατόν να υπάρχουν αναφορές προβληματικής λειτουργίας από τον αρμόδιο υπάλληλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να μην λαμβάνονται υπόψιν?

Είναι δυνατόν να αποδέχεστε ισχυρισμό επιχειρηματία ότι παραμένει στον χώρο αυτό, με μηδενικό κέρδος επειδή κάποτε στρατιώτης πέρασε από την πόλη μας και μας συμπάθησε;

Είναι δυνατόν για έξι χρόνια, κατά δήλωση και παραδοχή του γενικού Διευθυντή κ. Αχτσή ο βιολογικός να εφαρμόζει μέθοδο μικροοργανισμών νέας τεχνολογίας και υψηλών αποδόσεων εξαφάνισης  ύλης και να μην απαιτεί η Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης από την επιχείρηση Γκανάτσιου την επιβεβαίωση της μεθόδου με πιστοποίηση κρατικού φορέα? Πως δόθηκε η άδεια λειτουργίας?

Είναι δυνατόν να ακούγεται ισχυρισμός από τον κ. Γκανάτσιο, ότι δεν ζητήθηκε "πιστοποίηση" μην κλαπεί η μέθοδος? Μα οι κατοχυρώσεις και οι πιστοποιήσεις γίνονται ακριβώς για τον λόγο αυτό...

Είναι δυνατόν να υπάρχει τεχνική έκθεση και όχι πιστοποίηση, καθηγητή Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, κατόπιν ανάθεσης από τον ίδιο τον εργολάβο και να αναλαμβάνει την πανηγυρική παρουσίαση ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Διαμάντης και να μην ερευνάται από την Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης το πραγματικό περιεχόμενο της τεχνικής μελέτης; Δεν νιώθετε έκθετοι που ένας σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης ο κ. Γουλτίδης, ζήτησε διευκρινίσεις και απέδειξε με την απαντητική επιστολή, ότι αρνείται καθαρά τον βασικό ισχυρισμό περί εξαφάνισης ύλης; Πως θα μπορούσε άλλωστε...

Είναι δυνατόν κ. Δήμαρχε και αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι να ακούγεται και να γίνεται ανεκτή  τοποθέτηση του εργολάβου  περί εξαφάνισης ύλης? Είναι δυνατόν? Αν το video της συνεδρίασης κυκλοφορήσει, θα γίνει viral... Θα μας θεωρήσουν επικίνδυνα αφελείς και δικαίως.

Αλήθεια, υπάρχει κανείς στην αίθουσα αυτή που πιστεύει ότι είναι δυνατόν να εξαφανίσουμε ολοσχερώς ύλη; Υπάρχει;

Σε ότι αφορά την τοποθέτηση του κ. Γκανάτσιου, δεν επιθυμώ να ακούσω κάτι παραπάνω, εκτός αν έχει να μας παρουσιάσει πιστοποίηση της μεθόδου εξαφάνισης ύλης από κρατικό φορέα της χώρας μας, όπου τυγχάνει εφαρμογή η μέθοδος. Τα λοιπά περί αγάπης προς τον τόπο μας τον οποίο γνώρισε φαντάρος, την ανιδιοτέλεια ως ανθρώπου της προσφοράς και την εργασία του με μηδενικό κέρδος, τον αγώνα του ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα που τον διώκουν και σθεναρά αντιστέκεται, τα έχω ακούσει στην τοποθέτησή του στην προηγούμενη συνεδρίαση με το ίδιο θέμα και δεν επιθυμώ να τα ξανακούσω. 

Όμως θέλω να προσθέσω και  μια απάντηση στα όσα είπατε κ. Δήμαρχε σε συνέντευξή σας στην καλή εφημερίδα "Βέροια" . Παραποιήσατε λεγόμενά μου, προσθέτοντας στην δική μου ανησυχία περί "περιβαλλοντικού σκανδάλου" και το "οικονομικό σκάνδαλο". κ.Δήμαρχε ήμουν πολύ προσεκτικός στην τοποθέτησή μου και είναι όλα καταγεγραμμένα σε video. Δεν θα βρείτε πουθενά, μα πουθενά δική μου φράση για "οικονομικό σκάνδαλο". Μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν υπάρχει οικονομικό σκάνδαλο πέραν του ενδεχόμενου περιβαλλοντικού, η απάντηση είναι "δεν μπορώ να μιλήσω για κάτι τέτοιο, διότι δεν έχω στοιχεία". Αυτά αν υπάρχουν θα βρεθούν στην πορεία της  έρευνας από τους φορείς της πολιτείας. Με εντυπωσίασε όμως η δική σας προσέγγιση για το θέμα. Μιλήσατε για "αστείο". Αν από την διερεύνηση προκύψει πρόβλημα, φαντάζομαι να ξέρετε την τύχη σας. Τότε θα αντιληφθείτε την σοβαρότητα του χαρακτηρισμού μιας τέτοιας έρευνας ως αστείο.

Τέλος ακούγεται ένα πραγματικό "αστείο". Θα μας μηνύσουν λέει κάποιοι από το ΔΣ της ΔΕΥΑΒ  για το ότι με την δημοσιοποίηση των στοιχείων δυσφημίζεται η ΔΕΥΑΒ!!! Είναι όντως αστείο να ισχυρίζεται κάποιος ότι η δημοσιοποίηση εγγράφων που φέρουν την υπογραφή υπαλλήλων υψηλόβαθμων της ΔΕΥΑΒ και οδηγούν σε πιθανό περιβαλλοντικό έγκλημα είναι μηνύσιμη πράξη. Διότι αν αληθεύουν περί αυτού θα πρόκειται.

Κ. Δήμαρχε δεν μπορείτε να μας φιμώσετε, πολύ περισσότερο δεν μπορείτε να μας εκφοβίσετε. Το μόνο που πετυχαίνετε είναι να φανερώνετε για  άλλη μια φορά τον πραγματικό χαρακτήρα της Διοίκησής σας και να δημιουργείται πλέον και στον πιο απλό πολίτη το λογικό ερώτημα. Γιατί φοβάστε την διαφάνεια; Για  διαφάνεια μιλούσατε προεκλογικά... Να σας ενημερώσω επίσης ότι είμαστε στην αρχή. Θα ακολουθήσουν και άλλες επισημάνσεις για θέματα που χρήζουν έρευνας. Διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα που δεν περισσεύει. Έχουμε υποχρέωση να ελέγχουμε τα πεπραγμένα. Σεις μπορείτε να ασχοληθείτε με τις μηνύσεις...Το μόνο που αποδεικνύετε είναι τον τρόμο μπροστά στην αλήθεια. Δεν έχει άλλη λογική ερμηνεία...  

Και κάτι ακόμη. Ο φάκελος θα πάει στη δικαιοσύνη, στην κυβέρνηση και στα κόμματα ούτως ή άλλως. Συμψηφισμοί που ενδεχόμενα περνούν από το μυαλό κάποιων δεν υπάρχουν, το λέω δημόσια, δεν υπάρχουν. Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της και θα φτάσει μέχρι τέλους. Οι πολίτες στο τέλος αυτής της διαδρομής θα μάθουν αν υπάρχει θέμα μόλυνσης ή όχι. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. 

Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά. Ως μέλη της Αντιπολίτευσης, επειδή δεν έχουμε αρμοδιότητες απονομής ευθυνών, επειδή οι επιστημονικές μας γνώσεις επιμένουν ότι είναι αδύνατη η εξαφάνιση ύλης, επειδή  άφησαν κενά οι τοποθετήσεις των υψηλόβαθμων στελεχών της Διοίκησης της ΔΕΥΑΒ, επειδή αν αληθεύουν τα καταγγελλόμενα από τον αρμόδιο υπάλληλο και υπογράφονται από τον Γενικό Διευθυντή κ. Αχτσή θα πρόκειται για μια σημαντικότατη μόλυνση του περιβάλλοντος με απρόβλεπτες συνέπειες για την δημόσια υγεία τα επόμενα χρόνια.

Προτείνουμε και ζητάμε την συνυπογραφή όλων σας:

Να καταθέσω τον φάκελο στον αξιότιμο Εισαγγελέα του Νομού μας.

Να καταθέσω τον φάκελο στον Αξιότιμο Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Να αποστείλω τον φάκελο με το ερωτηματικό της πιθανής σοβαρής περιβαλλοντικής μόλυνσης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Να αποστείλω τον φάκελο στα κόμματα του Eλληνικού Κοινοβουλίου και να ενημερώσω δια ζώσης όποιους το επιθυμούν για περισσότερες διευκρινήσεις και στοιχεία.

Να αποστείλω τον φάκελο στις οικολογικές οργανώσεις, που εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία, αλλά και γνώση στα θέματα περιβάλλοντος.

Να αποστείλω τέλος τον ίδιο φάκελο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό είναι το χρέος μας. Αυτό εκτιμήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε εμείς ως παράταξη. Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία. Γι αυτό και ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία. Προφανώς θα είναι θετικό και δηλωτικό της ειλικρινούς διάθεσης όλων για πλήρη διαλεύκανσης της υπόθεσης η συνυπογραφή όλων, αλλά δεν είναι αναγκαία για την προώθηση του φακέλου. Θα χαρώ να ζητήσουμε όλοι μαζί την διερεύνηση, αλλά αν απαιτηθεί και μόνος ακόμη να μείνω, η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη.

Για επιβεβαίωση των ανωτέρω σας διαβάζω από επίσημα έγγραφα της ΔΕΥΑΒ, κρίσιμα σημεία και βέβαια τα έγγραφα αυτά θα συμπεριληφθούν στον φάκελο και είναι στη διάθεση όποιου θα ήθελε να λάβει γνώση".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69