tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Πρώτο "ναι" του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας σε επένδυση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο ύδρευσης

Αρχική απόφαση (θα έρθει το θέμα ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθούν οι όροι) παραχώρηση της χρήσης του νερού και του δικτύου ύδρευσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ο.Ε.» έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας.

Με την κατασκευή του έργου και τη λειτουργία του προκύπτουν άμεσα ανταποδοτικά οφέλη προς τον τοπικό Δήμο, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Συγκεκριμένα το 3% των ετήσιων εσόδων από πωλήσεις ενέργειας και ισχύος δίδονται απευθείας στον τοπικό Δήμο. Προκύπτει ότι με τη λειτουργία των ΜΥΗΣ στη θέση Ράχη και στη θέση Ασώματα ο τοπικός Δήμος πρόκειται να λαμβάνει ετήσια έσοδα 4.170€/έτος και 4.530€/έτος για κάθε θέση αντίστοιχα (με αυτά τα νούμερα υπολογίζονται σχεδόν 300 χιλιάδες ευρώ έσοδα για τον επενδυτή τον χρόνο). Επίσης, σύμφωνα με αυτό που εισηγήθηκε ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι ο δήμος την πρώτη δεκαετία θα λαμβάνει ενοίκιο 3000 ευρώ τον χρόνο και την δεύτερη δεκαετία 10.000 ευρώ τον χρόνο. Αναφορικά με το ενοίκιο, ο κ. Βασιλείου κράτησε απόσταση λέγοντας ότι οι όροι της παραχώρησης θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Βοργιαζίδης και απαντώντας στα ερωτήματα της μειοψηφίας, είπε ότι το έργο δεν μπορεί να το υλοποιήσει άλλος, ούτε να γίνει δημοπρασία, επειδή η συγκεκριμένη εταιρεία έχει εξασφαλίσει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ρυθμιστική αρχή.

Υπέρ της παραχώρησης τοποθετήθηκε η κ. Μπατσαρά υποστηρίζοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία κι όχι έναν δήμο επιχειρηματία.

Με την πρόταση του κ. Λαζαρίδη για το ύψος του ενοικίου συμφώνησε και ο Παύλος Παυλίδης αλλά δεν ψήφισε το θέμα επειδή ο επενδυτής δεν αποδέχθηκε από τώρα την αύξηση συγκριτικά με το πρώτο εισηγητικό που ανέφερε ενοίκιο 1000 ευρώ (ο κ. Μεταξάς συμφώνησε μόνο με την αύξηση της πρώτης δεκαετίας και αντιπρότεινε 6000 ευρώ για την δεύτερη δεκαετία).

Στην ψηφοφορία, κατά ψήφισαν οι Παυλίδης, Μελιόπουλος, Γουλτίδης, Τσανακτσίδης, Στεφανόπουλος, Μιχαηλίδης, Θ. Θεοδωρίδης.

Λίγα λόγια για το έργο

Α) Η θέση του ΜΥΗΣ ισχύος 180kW, βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, στο Δήμο Βεροίας, στη Τοπική Κοινότητα Ράχης ( εντός του 892α αγροτεμαχίου ιδιοκτησίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης). Ο ΜΥΗΣ προβλέπεται να αξιοποιήσει το υφιστάμενο υδρευτικό δίκτυο του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμου Αλεξάνδρειας & Κοινοτήτων Περιοχής και την υδατόπτωση ύψους περίπου 100 μέτρων

Β) Η θέση του ΜΥΗΣ ισχύος 200kW, βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, στο Δήμο Βεροίας, στη Τοπική Κοινότητα Ασωμάτων ( εντός του 176νζ αγροτεμαχίου ιδιοκτησίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης). 0, Ο ΜΥΗΣ προβλέπεται να αξιοποιήσει το υφιστάμενο υδρευτικό δίκτυο του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμου Αλεξάνδρειας & Κοινοτήτων Περιοχής και την υδατόπτωση ύψους περίπου 100 μέτρων.

Ο Υδροστρόβιλος ο οποίος θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια, θα τοποθετηθεί στο κτήριο σταθμού παραγωγής ο οποίος θα κατασκευαστεί δίπλα στην υφιστάμενη δεξαμενή. Στη συνέχεια το νερό με μηδενική ταχύτητα μέσω καναλιού θα εισέρχεται στο υδρευτικό δίκτυο και θα συνεχίζει κανονικά τη ροή του, όπως ακριβώς σχεδιάστηκε. Η μόνη επέμβαση που πρόκειται να γίνει, καθώς η υδροληψία και ο αγωγός πτώσης είναι ήδη κατασκευασμένα, είναι το κτήριο σταθμού παραγωγής όπου πρόκειται να τοποθετηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός που χρειάζεται να λειτουργήσει ένας ΜΥΗΣ.

Η μόνη επέμβαση που πρόκειται να γίνει, καθώς η υδροληψία και ο αγωγός πτώσης είναι ήδη κατασκευασμένα, είναι το κτήριο σταθμού παραγωγής όπου πρόκειται να τοποθετηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός που χρειάζεται να λειτουργήσει ένας ΜΥΗΣ.

Η αρχή λειτουργίας του σταθμού βασίζεται στην αξιοποίηση της δυναμικής ενέργειας των επιφανειακών νερών, με μετατροπή της αρχικά σε κινητική και εν συνεχεία σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την προτεινόμενη εγκατάσταση στηρίζεται στη μετατροπή της δυναμικής ενέργειας του νερού σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ενός υδροστροβίλου.

Η λειτουργία του ΜΥΗΣ γίνεται πάνω στο υφιστάμενο υδρευτικό δίκτυο και δεν απαιτείται κατασκευή φράγματος ούτε οποιαδήποτε άλλη τεχνική κατασκευή. Η θέση της υδροληψίας είναι ήδη διαμορφωμένη και λαμβάνεται σταθερή παροχή 200lt/sec όλο το χρόνο, το οποίο υδρεύει την πόλη της Αλεξάνδρειας.

Το νερό από τη θέση υδροληψίας προσάγεται μέσω του υφιστάμενου κλειστού αγωγού –αγωγός πτώσης- στη θέση του υδροστροβίλου. Ο υδροστρόβιλος αφού μετατρέψει τη δυναμική ενέργεια του νερού σε έργο κινεί την ηλεκτρογεννήτρια παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια, η οποία διοχετεύεται για χρήση στο δίκτυο.

Η παραγόμενη τάση είναι εναλλασσόμενη κατάλληλη για παράλληλη λειτουργία με το δίκτυο. Το νερό, αφού μηδενιστεί η ταχύτητα του στη λεκάνη ηρεμίας, παροχετεύεται ξανά στο υδρευτικό δίκτυο, συνεχίζοντας την λειτουργία του.

Το κτίριο σταθμού παραγωγής θα κατασκευαστεί δίπλα στην δεξαμενή εκτόνωσης και θα έχει διαστάσεις 10Χ5 μέτρα περίπου. Εντός του κτιρίου θα τοποθετηθεί ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του σταθμού. Κάτω από το κτίριο θα προβλεφθεί η κατασκευή καναλιού για την απομάκρυνση του νερού από τον στρόβιλο και την επιστροφή του στο δίκτυο. Μέσα στο κτίριο θα είναι και το δωμάτιο παρακολούθησης και ελέγχου του σταθμού.

Όλα τα μηχανικά μέρη του υδροστροβίλου τα οποία λειτουργούν υπό πίεση και τα οποία έρχονται σε επαφή με το αξιοποιήσιμο νερό (πτερύγια του τροχού, βελόνες, δαχτυλίδια ακροφυσίων και κέλυφος του ακροφυσίου) είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται η ποιότητα του νερού.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69