tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε θεματικό εργαστήριο με θέμα τους έξυπνους τουριστικούς προορισμούς στο πλαίσιο του έργου CHRISTA

Στο θεματικό εργαστήριο με τίτλο «Έξυπνοι τουριστικοί προορισμοί, πτυχές πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργικότητας, προς την αναγέννηση του ευρωπαϊκού τουρισμού με βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα» που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο της Κύπρου στο πλαίσιο των πρόσθετων δράσεων του έργου “CHRISTA” συμμετείχε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετέχει για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως εταίρος στο έργο «Πολιτισμός και κληρονομιά για υπεύθυνες, καινοτόμες και βιώσιμες τουριστικές δράσεις / Culture and Heritage for Responsible, Innovative and Sustainable Tourism Actions», με ακρωνύμιο CHRISTA (https://projects2014-2020.interregeurope.eu/christa) το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg Europe 2014-2020.

Στο πλαίσιο των πρόσθετων δράσεων του έργου CHRISTA, (https://projects2014-2020.interregeurope.eu/christa/news/news-article/13419/christa-extended-to-sep-2022-for-pandemic-impacts/)

ο επικεφαλής εταίρος του έργου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού Πάφου διοργάνωσε θεματικό εργαστήριο με τίτλο «Έξυπνοι τουριστικοί προορισμοί, πτυχές πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργικότητας, προς την αναγέννηση του ευρωπαϊκού τουρισμού με βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα» την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022. Στο Εργαστήριο συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των εταίρων και των ενδιαφερόμενων φορέων (stakeholders) από τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο (Βέλγιο, Ελλάδα, Ισπανία, Λετονία, Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρία, Πορτογαλία). Το πρόγραμμα του Θεματικού Εργαστηρίου ήταν πλούσιο με ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν σε έξυπνους τουριστικούς προορισμούς ('Smart tourism destinations'), συνέργειες με σχετικές πρωτοβουλίες και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τους έξυπνους τουριστικούς προορισμούς, βέλτιστες πρακτικές, αλλαγή πολιτικής, μελλοντική πορεία κ.ά.

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο συμμετείχαν εκπρόσωποι του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα η κ. Σοφία Μιζαμτσή, στέλεχος του Τμήματος Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και Υλοποίησης Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και η κ. Αλεξάνδρα Γαϊτανάκη, υπάλληλος του τμήματος Τουριστικού Σχεδιασμού και Συντονισμού της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΠΚΜ στο εργαστήριο, η κ. Αλεξάνδρα Γαϊτανάκη παρουσίασε τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τους έξυπνους τουριστικούς προορισμούς, σε σχέση με τα εργαλεία πολιτικής. Η παρουσίαση εστίασε στις ομορφιές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.

Η κ. Γαϊτανάκη υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συναγωνίζεται τους πιο ελκυστικούς εξωτικούς προορισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, παρέχοντας ταυτόχρονα στοιχεία για τις υποδομές (12% των ελληνικών ξενοδοχείων συνολικά), τις διεθνείς αφίξεις (περίπου 7.000.000 αφίξεις για τα έτη 2017-2019) και το αεροδρόμιο Μακεδονίας (διαδοχικές αυξήσεις αφίξεων για τα έτη 2016-2019). Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε επίσης αναφορά τόσο στις όμορφες και οργανωμένες παραλίες για όλους, τα γαλαζοπράσινα νερά, το πυκνό πευκοδάσος, τους μικρούς κολπίσκους και τις δεκάδες βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία παραλίες της Χαλκιδικής, όσο και στα χιονοδρομικά κέντρα της ΠΚΜ (Καϊμακτσαλάν), που δίνουν τη δυνατότητα σε επαγγελματίες σκιέρ ή λάτρεις των ορεινών σπορ να απολαύσουν το φρέσκο χιόνι και όλες τις δραστηριότητες που προσφέρει, καθώς και την εκπληκτική θέα στο βουνό. Επιπλέον, υπογραμμίστηκαν οι δυνατότητες απόλαυσης του οικοτουρισμού σε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης και έναν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς παρατήρησης πουλιών, τη Λίμνη Κερκίνη (παρατήρηση πουλιών, βαρκάδα, ποδηλασία ή μια απλή βόλτα γύρω από τη λίμνη).

Επίσης, η κ. Γαϊτανάκη αναφέρθηκε στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας και τη μαγεία των ανθισμένων ροδακινιών του, που μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει κάνοντας μια βόλτα με το ποδήλατο. Έμφαση δόθηκε ακόμη στην ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το άγαλμα του οποίου βρίσκεται στην παραλιακή πλευρά της Θεσσαλονίκης δίπλα στον Λευκό Πύργο, σε ιστορικά μνημεία του ελληνικού πολιτισμού στην ΠΚΜ. Ακόμη, στον Αριστοτέλη, τον κορυφαίο φιλόσοφο που γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής, στα βήματα του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια (Βήμα του Αγίου Παύλου), που σήμερα αποτελεί παγκόσμιο μνημείο θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στο μοναδικό Άγιο Όρος, φημισμένο για την αρχιτεκτονική των μοναστηριών του μέσα σε ένα περιβάλλον φυσικής ομορφιάς με πολιτιστικούς θησαυρούς των μοναστηριών, μεταξύ αυτών βιβλιοθήκες και μουσεία, καθώς και στις μαγευτικές τοποθεσίες και το φυσικό περιβάλλον του βουνού του Ολύμπου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, εστιάζοντας τόσο στα μνημεία που διαθέτει, όσο και στη θρυλική της γαστρονομία. Τέλος, στο πλαίσιο του εργαστηρίου παρουσιάστηκε ένα πλήθος εφαρμογών (applications) που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (π.χ., Olympus 3D, God, Digital Walk, The White Tower AR App, Discover: Travel safe.Covid-19 Update/Great city breaks/Taste the Great/Winter Getaways, White Tower of Thessaloniki, Byzantine Museum, κ.ά.), οι οποίες επιτρέπουν στους επισκέπτες και τους κάτοικους της Περιφέρειας να λαμβάνουν άμεση και πλήρη ενημέρωση για την ευρύτερη περιοχή μέσα από τη φορητή τους συσκευή για ένα εύρος θεμάτων τουριστικού ενδιαφέροντος, προβάλλοντας ταυτόχρονα την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Περιφέρειας και ενισχύοντας τον βιώσιμο πολιτιστικό τουρισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις πρόσθετες δράσεις του έργου CHRISTA οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://projects2014-2020.interregeurope.eu/christa/news/news-article/13419/christa-extended-to-sep-2022-for-pandemic-impacts/

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69