tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Τζιτζικώστας: Το καλοκαίρι του 2022 τα πρώτα έργα στο νέο ΕΣΠΑ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου, εξασφάλισε τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στην περιοχή.

Αυτό επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σημερινή ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021 – 2027 και ευκαιρίες για τους ΟΤΑ Α’ Βααθμού», την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ ΑΕ), σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, εξασφαλίσαμε πόρους ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα της επόμενης περιόδου, θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση, που έγινε ποτέ στον τόπο μας. Ήδη, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία και με τους 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, γιατί στο ΕΣΠΑ ο χρόνος είναι χρήμα. Και ο στόχος μας είναι να υλοποιηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων όλα τα ενταγμένα έργα της περιοχής μας και να αξιοποιήσουμε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ, για να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των συμπολιτών μας. Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε όλους τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσουμε τους 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και όλους τους τελικούς δικαιούχους, για να καλύψουν τα αποδεδειγμένα κενά που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό και να μπορούν τα έργα να τρέχουν πιο γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις. Πιστεύω ότι και σε αυτό σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η ΕΕΤΑ», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται η οριστική έγκριση των προγραμμάτων των 13 Περιφερειών της χώρας από την ΕΕ, ενώ οι πρώτες προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ θα εκδοθούν το ερχόμενο καλοκαίρι: «Με διεκδίκηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και σε συνεργασία με την Κυβέρνηση έχουμε διασφαλίσει ότι τα περιφερειακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα είναι τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν εγκριθεί ποτέ για τις Περιφέρειες. Οι Περιφέρειες θα διαχειριστούν το ένα τρίτο των πόρων του νέου ΕΣΠΑ. Και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουμε υποβάλει τα προγράμματα προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουμε την οριστική έγκριση τους στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Παράλληλα το Υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται το νόμο με βάση τον οποίο θα υλοποιηθούν οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ και αν τηρηθεί όπως έχουμε ζητήσει το χρονοδιάγραμμα τότε θα έχουμε τις πρώτες προσκλήσεις για το νέο ΕΣΠΑ το καλοκαίρι του 2022».

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «η επόμενη περίοδος αποτελεί ευκαιρία και πρόκληση για την Ελλάδα. Ευκαιρία γιατί στην οικονομία μας θα εισρεύσουν περισσότερα από 70 δισ. ευρώ, που μαζί με τους πόρους από τον ιδιωτικό τομέα θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ. Πρόκληση, γιατί καλούμαστε ως χώρα, να τα αξιοποιήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία, να πετύχουμε σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη που θα φτάσει σε όλους, να χτίσουμε την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Και σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας μπορούν και πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο, μπορούν να γίνουν οι ισχυρές ατμομηχανές της ανάπτυξης. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, προκειμένου να προετοιμαστούμε όλοι κατάλληλα για να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου».

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ειδική αναφορά και στα χρηματοδοτικά εργαλεία (εκτός του ΕΣΠΑ) του επόμενου διαστήματος για την Αυτοδιοίκηση, όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε: «Έχουν προχωρήσει οι αξιολογήσεις των περισσότερων προτάσεων που έχουν υποβληθεί. Πρέπει να υλοποιούνται ταχύτερα οι διαδικασίες, από τη στιγμή που η αρμόδια Επιτροπή εγκρίνει την χρηματοδότηση ενός έργου, μέχρι τη στιγμή που ο δικαιούχος μπορεί να ξεκινήσει να το υλοποιεί. Γιατί ακριβώς εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα, καθώς με τη διαδικασία που υπάρχει, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, παρατηρείται μια σημαντική χρονοκαθυστέρηση. Σε ό,τι αφορά δε στη συνέχεια του προγράμματος, πρέπει να διαμορφώσουμε και να προτείνουμε δράσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε από άλλες πηγές χρηματοδότησης».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Είναι γνωστό το κοινό αίτημα και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, για ενεργή συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην υλοποίηση των δράσεων, που θα χρηματοδοτηθούν με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η διαχείριση του ΕΣΠΑ με την ενεργό συμμετοχή των Περιφερειών μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Για να πιάσουν τα χρήματα αυτά τόπο και να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών».

Κλειδί για την επιτυχή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι η συνεργασία«Η συνεργασία, η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, οι στρατηγικές από τη βάση προς τα επάνω, είναι τα κλειδιά για την επόμενη περίοδο. Όπως και το γεγονός ότι τα χρηματοδοτικά αυτά προγράμματα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους κι όχι ανταγωνιστικά. Όλα αυτά είναι πυλώνες επιτυχίας. Είναι τα θεμέλια για να χτίσουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Με πρωταγωνιστές τις Περιφέρειες και τους Δήμους».

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ, Δημήτρη Μαραβέλια και Σπύρο Σπυρίδων, για την εξαιρετική συνεργασία τους με τις 13 Περιφέρειες και την ΕΝΠΕ και τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας, με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΚΜ.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69