tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η Μακεδονία θα τιμήσει στην Βέροια τον Μίκη Θεοδωράκη με το έργο του Μ. Βαρλάμη

Το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) θέτει υπό την αιγίδα του και υποστηρίζει δυναμικά την πρωτοβουλία του εμπορικού κόσμου της Ημαθίας να τιμήσει τον σπουδαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με το έργο του Βεροιώτη διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα και ζωγράφου Μάκη Βαρλάμη.

Από την 1η Νοεμβρίου 2020 και για διάστημα ενός μήνα περισσότεροι από 200 καταστηματάρχες της Βέροιας θα φιλοξενήσουν στις βιτρίνες τους τουλάχιστον 250 έργα της συλλογής του Μάκη Βαρλάμη για τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ σε επιλεγμένα δημόσια σημεία θα προβάλλονται η οπτική απεικόνιση που δημιούργησε ο Βαρλάμης για την συμφωνία του Θεοδωράκη "Κατά Σαδουκκαίων" και η ταινία που δημιούργησε ο παραγωγός Γιώργος Σγουράκης.

Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης η οποία θα καλύψει έκταση 10 στρεμμάτων,  στο εμπορικό κέντρο της Βέροιας θα εξελίσσονται δρώμενα όπου θα κυριαρχεί η κλασσική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο αίθριο του Διοικητηρίου, παρουσία όλων των φορέων της Βέροιας (Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, Δήμος Βέροιας, Επιμελητήριο Ημαθίας, Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας), ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πρωτότυπης ιδέας, η οποία έχει διττό σκοπό. Αφενός η πόλη της Βέροιας να μετατραπεί σε μια ανοιχτή-δημόσια έκθεση τέχνης, αναδεικνύοντας το ξεχωριστό έργο του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, όπως αποτυπώνεται εικαστικά μέσα από τους πίνακες του αείμνηστου Μάκη Βαρλάμη και αφετέρου να δημιουργηθεί θετικό κλίμα και να δοθεί αγοραστική ώθηση στην αγορά της Βέροιας σε δύσκολες εποχές για τον εμπορικό κόσμο εξαιτίας της πανδημίας.   

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Καράογλου σημείωσε πως "με το έργο τους οι Μίκης Θεοδωράκης και Μάκης Βαρλάμης εξύμνησαν την Ελλάδα, αποτελώντας άξιους πρεσβευτές της ελληνικής τέχνης ως έκφραση δημιουργίας. Τώρα μας διδάσκουν ότι ζωγραφική και μουσική αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αφού οι ήχοι γίνονται χρώματα και τα χρώματα γίνονται ήχοι".

Αναφέρθηκε, ακόμη, στο μήνυμα δημιουργικότητας και συλλογικής δράσης για το κοινό καλό που στέλνει η σύνθεση δυνάμεων των δυο δημιουργών που έδωσαν το "είναι" τους για την Ελλάδα. "Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ διότι ως προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας σφράγισαν την ιστορία της πατρίδας μας τον 20ο αιώνα. Ο ένας με τη μουσική και ο άλλος με τη ζωγραφική έδωσαν φωνή στην ελπίδα γιατί πρώτα βίωσαν και μετά δημιούργησαν. Μας δίδαξαν ότι η τέχνη, όσο ριζοσπαστική και αν είναι πολλές φορές, αποτελεί βάλσαμο που γιατρεύει τις αγωνίες και δίνει ιδέες να βελτιώσουμε τον τρόπο σκέψης. Μας επηρέασαν θετικά αξιοποιώντας τη μουσική και τα χρώματα για να δημιουργήσουν ερεθίσματα. Ελάφρυναν τον πόνο και τις αγωνίες μας, διεισδύοντας με το έργο τους στο βάθος της ψυχής μας".

voriazidis

Ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης ευχαρίστησε τον κ. Καράογλου για την υποστήριξη της δράσης, τονίζοντας οτι πρόκειται για ένα ξεχωριστό πολυθέαμα που αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία της Βέροιας και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να αντιληφθεί τη μαγεία και τη δύναμη του έργου του μεγάλου συνθέτη μέσω μιας μοναδικής καλλιτεχνικής εμπειρίας με την υπογραφή Βαρλάμη. Όπως είπε: "Η σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Μάκη Βαρλάμη ήταν αυτή που λειτούργησε ως έμπνευση για τη δημιουργία αυτού του έργου, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που αισθάνονται και σέβονται τη ζωή". 

Tsipouridou

Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, κα. Αθηνά-Πλάτσικα Τσιπουρίδου εστίασε στις πολύτιμες "ανάσες" που δίνει η πρωτότυπη δράση στην αγορά της πόλης. "Μέσα από τη δράση η τέχνη και το εμπόριο συνυπάρχουν στην αγορά της Βέροιας. Καλούμε όλους τους Βορειοελλαδίτες να επισκεφθούν την Ημαθία, να περιηγηθούν στην πανέμορφη αγορά μας και περιμένουμε να βρεθούν μιμητές σε άλλες πόλεις για να κάνουν ανάλογες δράσεις".

Εκπροσωπώντας το Πειραματικό Εργαστήριο Βεργίνας, ο κ. Παύλος Τροχόπουλος δήλωσε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης μας υπενθυμίζει πως η ζωή είναι η θέση και η αντίθεση. "Το μήνυμα της έκθεσης ορίζεται από τη σχέση του Μάκη Βαρλάμη με τον Μίκη Θεοδωράκη. Μέσω της δράσης λέμε στους κατοίκους της Βέροιας να "σβήσουν" όσα γνωρίζουν για τον Θεοδωράκη και να τον ανακαλύψουν ξανά, γιατί ο Βαρλάμης συνδέθηκε με την κλασσική μουσική του Θεοδωράκη. Με τη δράση μας δεν έρχεται ο λαός στην τέχνη, αλλά η τέχνη πηγαίνει στον λαό" σημείωσε.    

Gkoutzilika

"Ο παγκοσμίως γνωστός Ημαθιώτης καλλιτέχνης και δημιουργός, Ευθύμιος Βαρλάμης, είναι από μόνος του αιτία για να υποστηρίξουμε την δράση ως Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. Πόσο μάλλον όταν μέσω της συγκεκριμένης πλευράς του έργου του Βαρλάμη θα τιμηθεί άλλος ένας γίγαντας του Ελληνικού πολιτισμού, ο Μίκης Θεοδωράκης" δήλωσε από την πλευρά της κα. Ιωάννα Γκουτζιλίκα, υπεύθυνη του Τμήματος Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, εκπροσωπώντας τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Καλαϊτζίδη. 

Apostolidis

"Η πρωτότυπη ιδέα πραγματοποίησης της έκθεσης φέρνει την τέχνη και την αγορά σε μια δυναμική σχέση" δήλωσε από την πλευρά του ο πρώτος Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, κ. Στέφανος Αποστολίδης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γιώργο Μπίκα.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69