tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ενισχύονται από την Περιφέρεια 312 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταποίησης και τουρισμού

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, εγκρίθηκαν 312 επενδυτικά σχέδια από ισάριθμες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας στους τομείς του μεταποίησης και τουρισμού.

Τα επενδυτικά σχέδια εντάσσονται στη δράση «Ίδρυση και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού» και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «όπως έχουμε δεσμευτεί, το 2020 είναι έτος ‘Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων’ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεχίζουμε σταθερά να αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους, που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων και κυρίως για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που αποτελεί τον κορμό της περιφερειακής και εθνικής οικονομίας. Μετά τις υπηρεσίες και το εμπόριο, οι νέες χρηματοδοτήσεις για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφορούν πλέον στη μεταποίηση και τον τουρισμό. Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες και το ενδιαφέρον αποδείχτηκε εξαιρετικά μεγάλο, όπως αποτυπώνεται από τον αριθμό των 312 επενδυτικών σχεδίων που εγκρίθηκαν και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, γεγονός που διασφαλίζει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, αλλά και τη δημιουργία νέων. Κατορθώσαμε μάλιστα με σωστό προγραμματισμό και μεθοδική δουλειά να αυξήσουμε τα κονδύλια που διατίθενται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με αυτό τον τρόπο χρηματοδοτούμε όλες τις επιχειρήσεις που κατέθεσαν αιτήσεις και συγκέντρωσαν την απαιτούμενη βαθμολογία για να ενισχυθούν. Οι μισές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα ενισχυθούν είναι είτε νέες, είτε υπό ίδρυση κι από αυτές εννέα στις δέκα είναι στον κρίσιμο για την περιοχή μας τομέα του τουρισμού. Είναι ένα σαφές μήνυμα τόνωσης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στην Κεντρική Μακεδονία, που βγαίνει από την πολυετή κρίση».

Ο συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός για τα 312 επενδυτικά σχέδια ανήλθε σε περίπου 123 εκ. ευρώ και η δημόσια δαπάνη σε 55,3 εκ. ευρώ, αυξημένη μάλιστα κατά 3,3 εκ. ευρώ από την αρχική διαθέσιμη δαπάνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων:

-Εντάχθηκε το σύνολο των επιχειρήσεων που συγκέντρωσαν την απαιτούμενη ελάχιστη βαθμολογία που όριζε η πρόσκληση της δράσης, ήτοι 312 επιχειρήσεις (ποσοστό 81,25% επί των 384 υποβληθεισών αιτήσεων).

-Ποσοστό 45,83% των επενδυτικών σχεδίων (143) που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση θα υλοποιηθεί στον τομέα της μεταποίησης ενώ το 54,17% (169) στον τομέα του τουρισμού.

-Σε σχέση με τις κατηγορίες των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στη δράση: το 50,64% (158 επιχειρήσεις) χαρακτηρίζονται ως υφιστάμενες το 9,29% (29 επιχειρήσεις) ως νέες και το 40,06% ως υπό ίδρυση.

-Στην κατηγορία των υπό ίδρυση επιχειρήσεων τα 125 επενδυτικά σχέδια (ποσοστό 40,06%) θα υλοποιηθούν από επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί είτε μετά την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης(19 Φεβρουαρίου 2020) ή θα ιδρυθούν μετά την υποβολή της αίτησής τους (καταληκτική προθεσμία 30 Σεπτεμβρίου 2019) στέλνοντας ένα σημαντικά αισιόδοξο μήνυμα επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Από τα εν λόγω σχέδια το 92,8% αφορούν στον τομέα του τουρισμού, πιστοποιώντας τη δυναμική του κλάδου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το 7,2% στον τομέα της μεταποίησης.

-Από το σύνολο των 143  επενδυτικών σχεδίων που εγκρίθηκαν στον τομέα της μεταποίησης, το 86,71% των εγκρίσεων (124) προέρχονται από υφιστάμενες επιχειρήσεις (ίδρυση πριν την 1η Ιανουαρίου 2016), το 6,99 % (10) από νέες επιχειρήσεις (ίδρυση μετά την 1η Ιανουαρίου 2016), και το 6,29% (9) έχουν υποβληθεί από υπό ίδρυση επιχειρήσεις (ίδρυση μετά την υποβολή της αίτησης).

-Από το σύνολο των 169 επενδυτικών σχεδίων που εγκρίθηκαν στον τομέα του τουρισμού, το 20,12% των εγκρίσεων (34) προέρχονται από υφιστάμενες επιχειρήσεις (ίδρυση πριν την 1η Ιανουαρίου 2016), το 11,24% (19) από νέες επιχειρήσεις (ίδρυση μετά την 1η Ιανουαρίου 2016), και το 68,64% (116) έχουν υποβληθεί από υπό ίδρυση επιχειρήσεις (ίδρυση μετά την υποβολή της αίτησης).

-Σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων πρώτη σε αριθμό επενδυτικών σχεδίων έρχεται η Χαλκιδική με 124 επενδυτικά σχέδια (118 τουρισμός και 6 μεταποίηση) και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, όπου έχουν εγκριθεί 121 επενδυτικά σχέδια (99 μεταποίηση και 22 τουρισμός).

Υπενθυμίζεται ότι η δράση «Μεταποίηση - Τουρισμός» αφορά στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και κατ’ επέκταση να βελτιωθεί η θέση τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 100.000 ευρώ έως και 600.000 ευρώ. Το ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Οι επιχορηγούμενες δαπάνες αφορούν: Κατασκευές, διαμορφώσεις κτηριακών εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου, προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού, αγορά μεταφορικών μέσων, αγορά λογισμικού, κατασκευή ιστοσελίδας και e-shop, και πιστοποίηση προϊόντων-υπηρεσιών-διαδικασιών.

Η δημόσια δαπάνη της δράσης συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΣΠΑ - ΠΕΠ ΚΜ).

Την ευθύνη υλοποίησης της δράσης έχουν αναλάβει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Ενδιάμεσος Φορέας ΕΦΕΠΑΕ μέσω του αρμόδιου Εταίρου-Περιφερειακής Μονάδας του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ.

Η απόφαση με το σύνολο των 312 ενταγμένων επιχειρήσεων δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια και στις ιστοσελίδες http://www.kepa-anem.gr και www.pepkm.gr.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69