tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

''Λαϊκή Συσπείρωση'' Νάουσας: Τεράστιες και διαχρονικές οι ευθύνες των δημοτικών αρχών για το Χιονοδρομικό Κέντρο

Μετά το αδιέξοδο στο θέμα λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Νάουσας, η δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" ανακοίνωσε τα εξής:

"Για άλλη μια χρονιά το Χιονοδρομικό Κέντρο (Χ.Κ.) ''3-5 Πηγάδια'' κινδυνεύει να μη λειτουργήσει. Με μεγάλη καθυστέρηση η Δημοτική Αρχή έφερε το θέμα για συζήτηση, ίσως για να εκβιάσει υπέρ της άποψης να δοθεί σε ιδιώτη.

Πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες ότι η πρόταση της σημερινής Δημοτικής Αρχής (Καρανικόλα) για εκμίσθωση και η πρόταση του ''Κοινού Τόπου'' (Κουτσογιάννη) για παραχώρηση είναι σχεδόν ταυτόσημες (με μικροδιαφορές). Ας ερίζουν για το αντίθετο. Στην ίδια ρότα και οι υπόλοιπες/οι παρατάξεις/σύμβουλοι.

Όμως, πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί κανείς την ίδια συνταγή και να περιμένει διαφορετικά αποτελέσματα; Ιδιώτες δεν οδήγησαν το Χ.Κ. σ' αυτή την κατάσταση;

Όσο το διαχειριζόταν ο Δήμος, είχε τα προβλήματά του, αλλά δούλευε! Προβλήματα, βέβαια, που οφείλονταν στη μη χρηστή διαχείρηση, στις πελατειακές σχέσεις, στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και στη μη διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης!

Όλα τα Χ.Κ. της χώρας χρηματοδοτούνται έμμεσα για τα ετήσια λειτουργικά τους έξοδα, καθώς και για έργα υποδομών και αγορά εξοπλισμού (την τελευταία δεκαετία δόθηκαν πάνω από 750 εκατ. ευρώ). Το αποδείξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην συντριπτική πλειοψηφία τους λειτουργούν σε καθεστώς διοίκησης των Περιφερειών, της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Το μόνο που δεν έχει χρηματοδοτηθεί εδώ και 20 χρόνια είναι της Νάουσας (3-5 Πηγάδια)!!!

Οι ευθύνες των δημοτικών αρχών είναι τεράστιες για το ότι φτάσαμε εδώ. Διαχρονικά όλες οι παρατάξεις αποδέχθηκαν απόλυτα τις πολιτικές των κομμάτων και των κυβερνήσεων που στηρίζουν και τις υλοποίησαν στο ακέραιο.

Μετέτρεψαν τις δημοτικές επιχειρήσεις σε Α.Ε. και τις ξεπούλησαν ή τις έκλεισαν (βλ ξενοδοχείο Αγ. Νικολάου, Πηγάδια, ''Κιόσκι''). Επιχειρήσεις που, εκτός του ότι έδιναν δουλειά (με σωστές εργασιακές σχέσεις) σε αρκετούς δημότες, ήταν κόσμημα και σημείο αναφοράς πανελλαδικά για την πόλη μας.

Τότε τους προειδοποιήσαμε ότι η προοπτική θα ήταν το κλείσιμό τους, τα χρέη και ο κίνδυνος πλειστηριασμού περουσιακών στοιχείων. Επαληθευθήκαμε! Και τώρα, ποιος θα πληρώσει τα χρέη και την καταστροφή της δημοτικής περιουσίας; Μόνο να δει κανείς την κατάσταση του ξενοδοχείου (κτίριο, εξοπλισμός) και του περιβάλλοντα χώρου στον Άγιο Νικόλαο και καταλαβαίνει για ποια καταστροφή μιλάμε! Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα 3-5 Πηγάδια! Αλήθεια, ποιος εγγυάται ότι μετά τη λήξη της μίσθωσης ή της παραχώρησης (και αφού τα έχουμε χρυσοπληρώσει για άλλη μια φορά) δε θα παραληφθεί η δημοτική επιχείρηση στην ίδια ή και σε χειρότερη κατάσταση;

Η αδιαφορία και η εγκατάλειψη, με αποτέλεσμα την απαξίωση και την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας, είναι σκόπιμη, προκειμένου να εμφανίσουν μετά σαν μοναδική λύση και σωτηρία τον ιδιώτη επιχειρηματία. Είναι μία συνειδητή επιλογή που βαραίνει τόσο τις δημοτικές αρχές όσο και όλες τις κυβερνήσεις που διαμόρφωσαν το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε τουριστικά φιλέτα (και όχι μόνο) να περάσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση”, με τα δεδομένα αυτά και με βάση την προοπτική που υπάρχει στα Χ.Κ. όλης της χώρας, έχει προτείνει συγκεκριμένα:

-Το Χ.Κ. μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει υπό την εποπτεία του Δήμου. Στις σημερινές κλιματικές συνθήκες, πρέπει να διασφαλιστεί η λειτουργία του καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, προσθέτοντας δραστηριότητες. Έχουμε προτάσεις στο θέμα αυτό.

Έτσι οι εγκαταστάσεις του θα ανοίξουν στο λαό, ώστε να απολαμβάνει φθηνές υπηρεσίες όλο το χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, η κρατική χρηματοδότηση για τη βελτίωση του δρόμου, των αναβατήρων, των κανονιών και χιονοστρωτήρων να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο προς αποκλειστικό όφελος των πολιτών. 

Για να γίνει αυτό προτείνουμε:

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ (ΓΙΑ NA MH ΧΑΘΕΙ Η ΧΡΟΝΙΑ):

Απαραίτητη η άμεση χρηματοδότηση για τις συντηρήσεις των αναβατήρων, προκειμένου να λειτουργήσουν με ασφάλεια, καθώς και οι απαιτούμενες συντηρήσεις των αναγκαίων κτιριακών εγκαταστάσεων.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ:

-Σύσταση ελεγχόμενης Γραμματείας στο Δήμο για τη λειτουργία του Χ.Κ., στα πρότυπα λειτουργίας της σημερινής Γραμματείας Πολιτισμού (πρώην ΚΕΠΑΠ - ΔΗΠΟΝ).

- Να διεκδικηθούν από το κράτος: α) οι οφειλόμενες ετήσιες χρηματοδοτήσεις όλων των προηγούμενων ετών που δόθηκαν στα υπόλοιπα Χ.Κ., β) η χρηματοδότηση αντικατάστασης νέου αναβατήρα και ανακατασκευής του δρόμου Νάουσας - 3-5 Πηγαδιών και γ) η συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και Χιονοδρομικό πιστών.

-Να προσληφθούν τώρα (με σύμβαση ορισμένου χρόνου) οι απαιτούμενοι εργαζόμενοι για τη λειτουργία των αναβατήρων, με άμεση προοπτική τη μονιμοποίησή τους.

Και από τον τρόπο που λειτουργούν τα υπόλοιπα Χ.Κ., γίνεται φανερό ότι χωρίς κρατική χρηματοδότηση δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στραφεί δυναμικά η Δημοτική Αρχή. Έτσι θα έχει στο πλευρό της και τους φορείς και τους δημότες, ώστε να πιεσθεί η Κυβέρνηση για την ικανοποίηση του δίκαιου αυτού αιτήματος.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69