tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Δήμος Νάουσας: Προς μακροχρόνια ενοικίαση το ξενοδοχείο Βέρμιο

dimotiko naousa

Την πρόθεση της διοίκησης της ΕΤΑ να προχωρήσει στην λύση κι εκκαθάριση της επιχείρησης και να αναζητήσει επενδυτή για να νοικιάσει το ξενοδοχείο με μακροχρόνια παραχώρηση παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης. Ναι στην μακροχρόνια μίσθωση αλλά όχι στο ξεπούλημα ήταν η θέση του κ. Καραμπατζού. Η παράταξη Ρίζου έθεσε ζήτημα μη πώλησης ακίνητης περιουσίας ενώ ο Γιώργος Καρτσιούνης υποστήριξε την λειτουργία του ξενοδοχείου υπό δημοτικό έλεγχο.

Η εισήγηση Κουτσογιάννη

Στην εισήγηση του ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης έκανε μια ιστορική αναδρομή και στην συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα λειτουργίας που δημιούργησε το ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε με την μετατροπή της Δημοτικής Επιχείρησης σε Α.Ε. Ο κ. Κουτσογιάννης μίλησε και για λανθασμένες αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης και πρόσθεσε ότι η ΕΤΑ έγινε λειτουργικά ζημιογόνα επιχείρηση. Ο δήμαρχος είπε ότι η ΕΤΑ σήμερα είναι προβληματική και βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι οφειλές της φτάνουν στο 1,7 εκατομμύρια ευρώ. "Την εποχή της παντοκρατορίας της έμεινε απροστάτευτη και έγινε εργαλείο μικροπολιτικών αποφάσεων" σχολίασε ο κ. Κουτσογιάννης.

Η επιχείρηση έχει προσωπικό 28 άτομα, από τα οποία τα 14 βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση ενώ το μισθολογικό της κόστος είναι πολύ μεγάλο (67%) πρόσθεσε ο κ. Κουτσουγιάννης. "Επίσχεση εργασίας γίνεται όταν ο εργοδότης έχει χρήματα και δεν πληρώνει. Επίσχεση εργασίας σε ιδιοκτήτη με άδεια ταμεία είναι καταστροφική" σημείωσε ο δήμαρχος.

Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργεί ασφυξία, είναι το θεσμικό της πλαίσιο και οδηγεί την εταιρεία σε κλείσιμο.

"Προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για διάσωση της επιχείρησης αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν" είπε ο κ. Κουτσογιάννης και ανέφερε ότι έγιναν προσπάθειες τόσο με την κυβέρνηση Σαμαρά όσο και με την κυβέρνηση Τσίπρα για αλλαγή του Νομοθετικού Πλαισίου της Επιχείρησης αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα.

"Μετά από όλα αυτά η διοίκηση της ΕΤΑ διαμόρφωσε δυο προτάσεις για εξεύρεση λύση. Το πρώτο με στρατηγικό επενδυτή το οποίο απορρίφθηκε από τους εργαζομένους. Το άλλο είναι η λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης, το οποίο είναι και το πιο βατό, και μετά η ενοικίαση της μονάδας. Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να πουληθεί τίποτα. Η απόφαση μιλούσε για την παραχώρηση της χρήσης. Η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή, θα γίνει με προκήρυξη που θα κάνει ο δήμος Νάουσας για μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης. Πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της αγοράς της Νάουσας" είπε ο κ. Κουτσογιάννης.

Για τους εργαζομένους, ο δήμαρχος Νάουσας είπε: "Θα βρεθούν σύντομα σε δύσκολη θέση. Εμείς από την αρχή βρεθήκαμε δίπλα τους αλλά τους είπε την αλήθεια. Η βασική στόχευση ήταν να τους προστατεύσουμε στο μέγεθος του δυνατού. Αναγνωρίζουμε τα δεδουλευμένα και δηλώνουμε ότι οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές θα αποζημιωθούν μέχρι κεραίας. Με τις παρούσες συνθήκες όμως, χωρίς χρηματοδότηση, ο δήμος Νάουσας αδυνατεί να πάρει τους 28 εργαζόμενους στον δήμο. Το κόστος είναι 400 χιλιάδες ευρώ και η απάντηση του Υπουργείου ήταν αρνητική στο θέμα της χρηματοδότησης του δήμου Νάουσας για την μεταφορά των εργαζομένων στο δήμο. Η πρόθεσή μας είναι να μεταφερθούν στον δήμο με την προϋπόθεση ότι θα πάρει χρηματοδότηση ο δήμος. Ο δήμος Νάουσας θα φροντίσει, από τα χρήματα που θα προκύψουν από την εκμίσθωση της μονάδας, να λάβουν τα δεδουλευμένα τους" είπε ο δήμαρχος.

dimotiko naousa2

Ο Τάσος Καραμπατζός

Ο πρώην δήμαρχος είπε ότι τα προβλήματα πάντα υπήρχαν αλλά τα μεγάλα προβλήματος προέκυψαν το 2010 με την αλλαγή νομοθετικού πλαισίου και με το μνημόνιο. Ο κ. Καραμπατζός είπε ότι έγιναν επενδύσεις. "Η αποστολή της επιχείρησης δεν ήταν να κερδοφορεί αλλά να συμβάλει στην τοπική κοινωνία. Κάναμε συμμάζεμα και νοικοκυριό. Παραλάβαμε 63 εργαζόμενους και παραδώσαμε επιχείρηση με 28 εργαζόμενους. Εμείς το παλέψαμε. Ο κ. Κουτσογιάννης προεκλογικά έλεγε ότι δεν θα κλείσει την επιχείρηση κι έκανε μια μεγάλη κυβίστθηση. Το 1,7 εκατομμύρια είναι λογιστικές ζημιές. Οι πραγματικές ζημιές είναι 800 χιλιάδες. Εμείς δεν θα είμαστε αντίθετοι στην μακροχρόνια παραχώρηση. Λέμε ναι στην μίσθωση αλλά σε καμιά περίπτωση ξεπούλημα. Να βγει μαζί με το Κιόσκι. Θα πρέπει να βρεθεί και λύση για τους εργαζομένους τόνισε ο κ. Καραμπατζός.

Ο Δημήτρης Ρίζος

Ο κ. Ρίζος επικεφαλής της "Κοινωνίας Πολιτών" είπε: "Όλοι θα παραδεχθούμε ότι αυτή η επιχείρηση ήταν πρωτοπόρα και επιτυχημένο εγχείρημα. Η σημερινή δημοτική αρχή έπρεπε να ψάξει γιατί η επιχείρηση έφτασε εδώ. Βρισκόμαστε στο τελείωμα της επιχείρησης και ψάχνουμε τον στρατηγικό επενδυτή. Από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσουμε ότι δεν θα πουλήσουμε ακίνητη περιουσία και τον Άγιο Νικόλαο".

Ο Γιώργος Καρτσιούνης

Υπέρ της λειτουργίας της μονάδας υπό δημοτικό έλεγχο τάχθηκε ο Γιώργος Καρτσιούνης: "Για εμάς η λειτουργία της μονάδας υπό δημοτικό έλεγχο είναι αδιαπραγμάτευτη. Πρέπει να διεκδικηθούν οι πόροι κεντρικά. Πρέπει να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Μόνο ο αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Θέλουμε οι εργαζόμενοι να μείνουν στην ΕΤΑ ή να μεταφερθούν στον δήμο".

Άλλες θέσεις

Άμεση επαναλειτουργία της μονάδας γιατί αν θα πάει σε εκκαθάριση κινδυνεύουν να βγουν σε πλειστηριασμό περιουσιακά της στοιχεία, λόγω χρεών, πρότεινε ο Γιώργος Βασιλείου. Με το σκεπτικό Βασιλείου συμφώνησε και ο Προκόπης Μπίλης. "Καλούμαστε να εξετάσουμε ένα θέμα κάτω από άσχημες συνθήκες. Η εικόνα στον Άγιο Νικόλαο είναι παρακμιακή. Δεν μας τιμά αυτή η εικόνα και δεν αξίζει στους Ναουσαίους" είπε ο κ. Μπίλης κι επέρριψε ευθύνες και στην προηγούμενη αλλά και την σημερινή διοίκηση. Ο κ. Μπίλης πρότεινε να μετακινηθούν οι εργαζόμενοι στον δήμο και η μονάδα στο Νομικό Πρόσωπο του δήμου και να απεγκλωβιστεί από το νομοθετικό πλαίσιο της Α.Ε.

Ο κ. Δημισκής είπε ότι "δεν πρέπει να πουληθεί ακίνητη περιουσία και να εξασφαλιστεί η εργασία των 28 εργαζομένων και το τρίτο που θα πρέπει να δούμε είναι με ποιο μοντέλο θα λειτουργήσει η ΕΤΑ. Στα δυο πρώτα θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι.

Η αντιδήμαρχος Χρυσούλα Πασχούλα σημείωσε ότι είναι πρόβλημα όταν το μισθολογικό κόστος ξεπερνά το 30% και υπογράμμισε ότι η προηγούμενη διοίκηση θα έπρεπε να φροντίσει το να μην έχει περιουσιακά στοιχεία η ΕΤΑ.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69