tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Γεύσεις από την Ημαθία στις "Μέρες Γαστρονομίας" του Ηρακλείου

Μπορεί η βροχή που έπεφτε το βράδυ της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου να ακύρωσε την επίσημη έναρξη του 4ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Ηράκλειο, ωστόσο χθες βράδυ η προβλήτα στον Κούλε στο λιμάνι «πλημμύρισε» από κόσμο, από γεύσεις και μουσικές, πολιτισμό και δρώμενα.

Γεύσεις Κρήτης αλλά και Ημαθίας η οποία είναι η Τιμώμενη Περιοχή στο 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, μουσικές Κρήτης με τον Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη αλλά και ιστορικά δρώμενα και ποντιακά ακούσματα από τη Νάουσα της Ημαθίας, όπου και πρωταγωνίστησαν τα Μωμο’έρια, έθιμο που αναβίωσε από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας.

Ως ένας από τους στρατηγικούς στόχους του δήμου Ηρακλείου είναι να καταστεί η πόλη και γαστρονομικός προορισμός καθώς διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να τα καταφέρει. Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός «το Φεστιβάλ συντελεί για την επίτευξη αυτού του στόχου καθώς αναδεικνύει την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων της κρητικής γης ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί και επαγγελματίες εστίασης και τουρισμού».

Φιλοξενούμε αγαπημένους φίλους

Για μια προσπάθεια η οποία ξεκίνησε δειλά από το δήμαρχο Τουρισμού Γιώργο Σισαμάκη, και η οποία καθιερώνεται και αγκαλιάζεται κάθε φορά όλο και περισσσότερο μίλησε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την χθεσινή επίσημη έναρξη του 4ου Φεστιβάλ «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022».

«Είμαστε χαρούμενοι που φιλοξενούμε αγαπημένους φίλους από τη Βόρεια Ελλάδα δήλωσε στο GRTimes.gr ο υφυπουργός Αθλητισμού, ο οποίος κατάγεται από τη Μεσαρά του νομού Ηρακλείου.

Το Ηράκλειο γνωρίζει την Ημαθία

Κατά τη διάρκεια του πενθήμερου 4ου Φεστιβάλ «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022», η Ημαθία ως Τιμώμενη Περιοχή παρουσιάζει στην κρητική πόλη τα τοπικά της προϊόντα, την παραδοσιακή της κουζίνα, τον πολιτισμό της, τις παραδόσεις της.

«Είναι μια πρωτοβουλία που είχαμε από κοινού οι τρεις δήμοι με την Περιφέρεια Ημαθίας και φορείς του τουρισμού, και είναι μια υπέροχη ευκαιρία το Ηράκλειο να ‘γευτεί’ την Ημαθία και να παρουσιάσουμε τις γεύσεις, τα προϊόντα μας, τον πολιτισμό μας» δήλωσε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας προσθέτοντας «μαζί και με τους Πολιτιστικούς μας Συλλόγους που συμμετέχουνε η λεβεντομάνα Κρήτη συναντάει τη λεβεντιά της Νάουσας.»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, στον χαιρετισμό του κάλεσε τους Κρητικούς να τους φιλοξενήσουν στην Ημαθία. «Δεν έχουμε θάλασσα, έχουμε όμως πράσινο, έχουμε ροζ κάμπο με ροδακινιές, χιονοδρομικά κέντρα, Πόντος και Κρήτη έχουν ενώσει τις λύρες τους» είπε ο κ. Καλαϊτζίδης.

Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και αναπληρώτρια Περιφερειάρχης ΠΚΜ Νανά Αηδονά επισήμανε πως Κρήτη και Μακεδονία έχουν πολλά κοινά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία και θέλουν να αναδείξουν. «Η ΠΚΜ επενδύει στην αξιοποίηση του αγροδιατροφικού της πλούτου και ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής μας» ανέφερε η κα. Αηδονά.

Το έθιμο των Μωμόγερων

Στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας παρουσιάζονται και διάφορα δρώμενα της Ημαθίας. Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ χόρεψαν οι Γενίτσαροι και Μπούλες ενώ χθες σειρά είχαν οι Μωμόγεροι ή Μωμο’έρια. Το έθιμο το οποίο  έχει εορταστικό αλλά και ευετηριακό χαρακτήρα αναβίωσε από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας όπου συμμετείχαν 12 μωμόγεροι, η Νύφη, ο Διάβολον, ο Γέρον, η Γραία και οι υπόλοιποι.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια του 4ου Φεστιβάλ «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022» συνεχίζεται σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης 27/9 κλείνοντας με τη συναυλία του κρητικού Βασίλη Σταυρακάκη.

Πηγή: https://www.grtimes.gr/

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69