tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η Ημέρα της Γυναίκας τον καιρό της πανδημίας

Γράφει η Εύη Παπαγιαννούλη

Αυτή την αλλόκοτη χρονιά , η μέρα που είναι αφιερωμένη στη γυναίκα και τις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος είναι διαφορετική από αυτές των προηγούμενων χρόνων. Κι αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν δύο αντικρουόμενοι χαρακτηρισμοί για τις γυναίκες. Από τη μία είναι οι «ηρωίδες της χρονιάς» κι από την άλλη «τα θύματα της πανδημίας».

Οι δύο αυτοί χαρακτηρισμοί ευσταθούν παρά τη σύγκρουσή τους.

Γιατί πράγματι στην πανδημία οι εργαζόμενες γυναίκες είτε ως νοσηλεύτριες , είτε ως ταμίες στα σούπερ μάρκετ , είτε ως καθαρίστριες ,είτε σε κοινωνικές εργασίες , μη έχοντας την επιλογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης για την προφύλαξη από τον ιό λόγω του είδους της εργασίας τους, βοήθησαν σημαντικά στο να κρατηθούν τα υγειονομικά , κοινωνικά και οικονομικά μας συστήματα.

Στον αντίποδα η πανδημία προκάλεσε σημαντική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας η οποία κατά την πρώτη περίοδο της έξαρσης του covid 19 χαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η «σκιώδης πανδημία». Σε περιπτώσεις μάλιστα γυναικών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως για παράδειγμα γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες , γυναίκες με αναπηρία , ηλικιωμένες , γυναίκες οικογενειών πολύ χαμηλών εισοδημάτων , η έμφυλη βία αυξήθηκε πολύ περισσότερο.

Ακόμη δυσανάλογη χαρακτηρίζεται η επίπτωση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στις γυναίκες διότι βρέθηκαν να εργάζονται από το σπίτι έχοντας συγχρόνως όλη την υπόλοιπη φροντίδα του σπιτιού , των παιδιών , πιθανά κάποιων ηλικιωμένων , αυξάνοντας έτσι τον χρόνο απασχόλησής τους ενώ παράλληλα καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά απολύσεων γυναικών εν μέσω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία καθώς και λιγότερες ευκαιρίες εύρεσης εργασίας , άρα τελικά μεγαλύτερη φτωχοποίησή τους.

Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε στην χώρα μας η οποία επεκτείνεται σε κρίση οικονομική και κοινωνική , σε συνδυασμό με μία κυβέρνηση με νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό , οξύνει τις ανισότητες , περιορίζει τα ατομικά και εργασιακά δικαιώματα και προκαλεί πισωγυρίσματα στις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος

Γι αυτό και αυτή την χρονιά η ημέρα της γυναίκας απαιτεί τη συσπείρωση όλου του φάσματος του δημοκρατικού γυναικείου κινήματος στην κατεύθυνση της ισότητας , διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κατακτήσεις δύσκολα κερδίζονται αλλά εύκολα χάνονται.

ΕΥΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΥΛΗ
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69