tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Καραμπινάτος φασισμός η συλλογική ευθύνη

Γράφει ο Παναγιώτης Χατζησάββας

Ας πούμε κι ας αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα, με αφορμή ένα σχόλιό μου στα social media που ενόχλησε ορισμένους, σχετικά με τα όσα συνέβησαν στη Λάρισα με τους συγκεκριμένους Ρομά και τη προσπάθεια στοχοποίησης συλλογικά όλων των Ρομά, που έφτανε ακόμα και στο σημείο κάποια ακροδεξιά, ρατσιστικά και φασιστικά ανθρωποειδή να ζητούν τον εγκλεισμό τους σε ξερονήσια, όπως η Γυάρος κι η Μακρόνησος.

1. Δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη όλων των Ρομά αλλά ατομική συγκεκριμένων ανθρώπων. Όπως δεν ευθύνονται όλοι οι Χριστιανοί κι όλοι οι ιερείς για τις ανοησίες ορισμένων. 

2. Η απαίτηση για τήρηση των νόμων από όλους, ρωτάνε κάποιοι, είναι φασισμός; Αυτή καθεαυτή, προφανέστατα και όχι. Οι αυθαίρετες γενικεύσεις, όμως, του στυλ φταίνε όλοι οι Ρομά, όλοι οι Αλβανοί, όλοι οι μετανάστες, οι Πόντιοι, οι Βλάχοι, οι δάσκαλοι, οι ταξιτζήδες, οι αστυνομικοί είναι καραμπινάτος φασισμός. Να αποδοθεί η ευθύνη σε αυτούς που την έχουν κι όχι να στοχοποιείται το σύνολο.

3. Υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα στις τάξεις των Ρομά; Αναμφίβολα. Έργο της πολιτείας με τους μηχανισμούς της να την εξαλείψει, να βρει τους υπεύθυνους - και μόνο αυτούς - και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη. Όσο για εκείνους που κλείνουν πονηρά το μάτι στους Ρομά και τους θυμούνται ψηφοθηρικά μόνο τις παραμονές των εκλογών, όσο κι αν ψάξετε, δε θα τους βρείτε στις τάξεις του ΚΚΕ, που στηρίζω αλλά σε όλα τα άλλα αστικά κόμματα.

4. Στις μέρες που ζούμε είναι σημαντικό να μην τσιμπάμε στην ακροδεξιά και φασιστική ρητορική γιατί η απόσταση από την απαίτηση, που προβάλλεται από αρκετούς, για τήρηση των νόμων μέχρι τον φασισμό της συλλογικής ευθύνης είναι σχετικά μικρή κι εύκολο να τη διαβούμε οι ίδιοι αλλά πολύ περισσότερο με τα γραπτά και τα λόγια μας να συνδράμουμε κι άλλους άθελά μας να τη διαβούν.

Χατζησάββας Παναγιώτης
Εκπαιδευτικός

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69