tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

pistofidis ban1

Ώρα να χτιστεί ο νέος φορέας

Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας

Διαπίστωση 1η: Οι ευρωεκλογές του 2024 σφράγισαν το τέλος μιας - παραπαίουσας , στιγματισμένης με σκάνδαλα - περιόδου, με χαρακτηριστικά τραυματισμένης δημοκρατίας ,βαθιά ελλειμματικού κράτους δικαίου στα όρια της ανυπαρξίας, διαρκούς λιτότητας για την κοινωνία , και πολλά άλλα προβλήματα  , που από την μία έφεραν την απογοήτευση στον λαό ,εκδηλώθηκε με το λάθος μήνυμα της αποχής, και από την άλλη διαψεύστηκαν τα οράματα , οι αγώνες  χιλιάδων αγωνιστών να χτιστεί μια ευνομούμενη κοινωνία. Ζήσαμε την χρεοκοπία των πάλαι ποτέ 2 ισχυρών κομμάτων του δικομματισμού.

 Το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε από το βάρος της μετασημιτικής πολιτικής του, των αντινομιών και των αντιφάσεων της ταχτικής του .Από την μία αυτοπροσδιοριζόταν  στον προοδευτικό χώρο και από την άλλη «αλληθώριζε» προς τα δεξιά συμμετέχοντας ενεργά στο αντι -ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε στήσει η ΝΔ. Το πλήρωσε και  με την «αυτομόληση» πρωτοκλασάτων στελεχών του – ο ένας υπήρξε και γραμματέας του -,προς την ΝΔ καταλαμβάνοντας μετέπειτα κυβερνητικές θέσεις ,θέλοντας να προσδώσουν ένα «κεντρώο» προφίλ στον Μητσοτάκη και άλλοθι στην σκληρή νεοφιλελεύθερη αντιλαική του πολιτική.

Η επανάκαμψη της ΝΔ το 2019 από την καθίζηση του 2012 αποδεικνύεται  προσωρινή και έφθασε η ώρα της να μπει και αυτή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η εύπλαστη ενότητα της στηρίζεται στην κυβερνησιμότητα  , στους αρμούς της εξουσίας που την κρατά . Αν χαθεί , χάθηκε και αυτή!!

 Υπήρξε μία παρένθεση. Η αριστερά όρθωσε το ανάστημα της την περίοδο 2015 – 2019 μέσα από τις συμπληγάδες , τις παγίδες που την έστησε το σύστημα -ντόπιο και ξένο -, κατόρθωσε να σώσει την χώρα από το αδιέξοδο που το ίδιο είχε δημιουργήσει , όμως επηρεασμένη από  δικές της οργανωτικές αδυναμίες και αντιθέσεις δεν πρόλαβε να δώσει το όραμα της , το στίγμα για την κοινωνία που ονειρεύεται, και δυστυχώς έγινε η «χλεύη των ηττημένων»…, για τα επακόλουθα θα αναφερθούμε πιο κάτω.

Το ΚΚΕ πέρα από την συρρίκνωση των δυνάμεων , την μοναχική του πορεία χωρίς συμμάχους και συνεργασίες παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές του Κομμουνιστικού κινήματος , συνεχίζει  να έχει στόχο την στρατηγική του αγνοώντας την ταχτική στο πως θα φτάσει εκεί .Είναι σαν τους ηγήτορες της εκκλησίας που καλούν το «ποίμνιο τους» να μην ενδιαφέρονται για την επίγεια ζωή , -αυτή ανήκει στους αστούς , στους βιομήχανους -,αλλά να προσδοκάνε την «επουράνιο» ζωή!!!Όσο υποτιμάς την καθημερινότητα και οραματίζεσαι μόνο την ανατροπή το λιγότερο που μπορείς να χαρακτηριστείς αιθεροβάμων…Επειδή αρέσκονται στην επίκληση των κλασσικών ας μελετήσουν ξανά την πολιτική συμμαχιών του Λένιν τα συμπεράσματα της επανάστασης του 1905 , του Φλεβάρη του 1917 , την συνθήκη ειρήνης  του Μπρεστ -Λιτοφσκ , για τους συμβιβασμούς , τον πολεμικό κομμουνισμό και πολλά χρήσιμα που και σήμερα χαρακτηρίζονται επίκαιρα .Άλλο καθαρότητα της ιδεολογίας , να «καμαρώνω» για αυτήν και άλλο να πάρω ευθύνες μέσα από συμβιβασμούς , υποχωρήσεις για όφελος των εργαζομένων .Μην κοιτάμε τον ορίζοντα και δεν βλέπουμε μπροστά μας. Η εποχή «τι λάχανα , τι μπρόκολα» ας μελετηθεί πιο επιστάμενα , και ας βγάλουν τα συμπεράσματα…

Διαπίστωση 2η:Η κοινωνία μπήκε σε ένα επικίνδυνο καθοδικό σπιράλ από τον Ιούνη του 2019. Το ξέφωτο που την έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άργησε να σκοτεινιάσει, να γεμίζει αγκάθια από μία επικίνδυνη κυβέρνηση και έναν ανίκανο πρωθυπουργό. Είναι αυτός που χαμογελούσε τις «κούκλες στην βιτρίνα» ,  που επικαλούνταν τον εξωγήινο του Υμηττού στην Βουλή , και είπε το αμίμητο :…αντιστασιακός στην χούντα ….6 μηνών!!!Δυστυχώς η σχετική πλειοψηφία επανάφερε στην κυβέρνηση αυτούς που την είχαν οδηγήσει στην χρεοκοπία και εφάρμοσαν την πιο σκληρή αντιλαική πολιτική. Να υποθέσουμε , σύνδρομο Στοκχόλμης;;

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε  ότι  η χώρα κινείται με τον «αυτόματο πιλότο». Από την μια η ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση και από την άλλη μία ανύπαρκτη αντιπολίτευση. Πάνω από το 1/3 των δασών κάηκαν αυτά τα χρόνια , καταστράφηκαν περιοχές Θεσσαλία , Εύβοια , Έβρος και αλλού χωρίς να υπάρχει σοβαρή κυβερνητική μέριμνα , οι κάτοικοι αφέθηκαν στην «μοίρα» τους , -βλέπε και Αρκολοχώρι-.Η ακρίβεια καλπάζει και δεν αφήνουμε σε άλλους στην Ευρώπη να μας πάρουν τα «πρωτεία» .Η τελευταία πενταετία χαρακτηρίστηκε  από την πιο βάρβαρη και σκληρή νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική . Ευτυχώς «σταθεροποιηθήκαμε» στην 107η θέση παγκόσμια για την ενημέρωση !Για κράτος δικαίου :…το πιο σύντομο ανέκδοτο! Δεν είναι τυχαίο που όλες οι μετρήσεις δείχνουν την κατακόρυφη πτώση εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην δικαιοσύνη. .Να μην πάμε πολύ παλιά ΖΗΜΕΝΣ κ.λ.π να έρθουμε στα πρόσφατα  NOVARTIS , παιδοβιαστές, παιδεραστές , ναρκέμποροι ,καταχραστές ,υποκλοπές και άλλα πολλά με τελευταίο το ξέπλυμα στα Τέμπη!!

Σε αυτόν τον ζόφο υπάρχει αντιπολίτευση και δη αξιωματική που να αντιτάσσεται και να προβάλει την δική της εναλλακτική πρόταση, να δώσει όραμα και ελπίδα; Προφανώς όχι .Και αυτό επιβεβαιώθηκε στις ευρωεκλογές που η πλειοψηφία επέλεξε την λαθεμένη επιλογή της αποχής  , και όχι την ενίσχυση της ,όταν κατακρημνίστηκε το κυβερνών κόμμα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την σημερινή του ηγεσία      ταλαντεύεται ανάμεσα στον ναρκισσισμό του προέδρου του , την Αμερικάνικη κουλτούρα του , νοοτροπία του και στα εναπομείναντα στελέχη ενός κραταιού αριστερού κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2024 δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2023…Μεταλλάσσεται σε ένα προσωποπαγές κόμμα που θα ολοκληρωθεί στο επικείμενο συνέδριο όπου παράλληλα με την υπογραφή του διαζυγίου με την αριστερά , ανοίγει ο δρόμος προς τα δεξιά αν πάρουμε υπ’ όψη το στίγμα που έδωσε ο πρόεδρος του παλαιότερα , περί ιερής αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ , την αποδοχή σαν ευρηματικό το παλιό σύνθημα της δεξιάς του ..
«ανήκομεν εις την δύσιν..», την προτροπή να μην δαιμονοποιούμε  το κεφάλαιο ,την επίδειξη του πλούτου  του και πολλά άλλα που δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά .Όσοι απόμειναν ας το σκεφτούν σε τι χώρο έμειναν και τι ιδανικά θα υπηρετήσουν .Δεν έχω το δικαίωμα να νουθετήσω κανέναν ,όμως έχω υποχρέωση να επισημάνω - αφού κάποτε είμασταν στο ίδιο μετερίζι- όσοι διακατέχονται από αγνές προθέσεις αλλά λανθασμένες επιλογές να επανεξετάσουν την πραγματικότητα που βιώνουν, να την αντικρύσουν «κατάμουτρα» , και να απαντήσουν: αν ένα άτομο διαπαιδαγωγημένο με αρχές μακριά από αυτές της αριστεράς μπορεί να τις υπηρετήσει; Μην τρέφουν αυταπάτες ότι υπηρετούν κόμμα της αριστεράς. Φοβάμαι ότι και με τα τελευταία γεγονότα γίνεται προβληματική και η ύπαρξη του.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην δίνη των εσωκομματικών προβλημάτων του , και της εκλογής της νέας ηγεσίας του .Ας περιμένουμε το νέο πρόσωπο και το στίγμα που θα δώσει…

  Για τα άλλα μικρότερα που είναι υπό διαμόρφωση και συγκρότηση ας δούμε πρώτα τις επιλογές τους…

Άρα ας φύγουμε από  τις διαπιστώσεις και να περάσουμε στο «διά ταύτα»!!Δεν μπορεί η κοινωνία να μείνει απροστάτευτη από αυτήν την λαίλαπα. Δεν μπορεί να μην υπάρξει ανάχωμα σ’ αυτήν την κατρακύλα. Δεν μπορεί να μην υπάρχει αντίσταση όταν η χώρα οδηγείται πάλι στα βράχια .Δεν μπορεί να προχωράει η κοινωνία χωρίς όραμα και ελπίδα.

 Πρέπει να μπει μπροστά μία ηγετική προσωπικότητα με κύρος , εμπειρία , ενσυναίσθηση  που θα μπορέσει να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις , να πλαισιωθεί από νέους και παλιούς , να συνδυάσει την νεανική διάθεση με την εμπειρία, από επιστήμονες που θα επεξεργαστούν το νέο όραμα , σωματεία , συλλόγους ,μαζικά κινήματα που θα μπολιαστούν με την νέα προσπάθεια. Αυτή θα είναι η στέρεη  βάση όπου θα χτιστεί το νέο και θα απλώσει τις ρίζες του μέσα στην κοινωνία. Σε αυτή τη φάση ο μόνος που συγκεντρώνει τα παραπάνω στοιχεία είναι ο Τσίπρας. Επιμένω και πιστεύω σε αυτό το πρόσωπο που κατάφερε να φέρει την αριστερά στο προσκήνιο και με την αξιολόγηση των αδυναμιών και λαθών όλης της προηγούμενης περιόδου , της αυτοκριτικής , να έγινε πιο σοφός , πιο αποφασιστικός στις μελλοντικές του αποφάσεις. Αν παρ’ όλα αυτά τον διακρίνει ενδοιασμός και αναποφασιστικότητα σαν ηγέτης της αριστεράς πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες  και να ανοίξει τον δρόμο. Σαφώς  «μεσσίες» δεν χρειάζεται η αριστερά ,στηρίζεται στην συλλογικότητα , όμως μην ξεχνάμε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει το πρόσωπο στην ιστορία.

Υπήρξε μία θετική πρωτοβουλία από κάποιους πανεπιστημιακούς , που δυστυχώς δεν είχε κάποια συνέχεια, Ας ελπίσουμε ότι αιτία ήταν η καλοκαιρινή ραστώνη!!Ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες , που  δεν θα πρέπει να έχουν αφετηρία  την ικανοποίηση φιλοδοξιών , ούτε την επιδίωξη μιας «ολιγόλεπτης» δημοσιότητα;!!!Πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν μόνο στην συγκρότηση του φορέα που θα επεξεργαστεί  την πρόταση της εναλλακτικής λύσης.. Να χτιστεί πάνω σε καθαρό τοπίο και όχι σε παλιά κουφάρια .Να ελπίσουμε η «νέα μεταπολίτευση» απαλλαγμένη από τις παλιές αμαρτίες θα ανοίξει νέους δρόμους , θα χτίσει το όραμα μιας ευνομούμενης κοινωνίας ..

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

ΜΙΜΗΣ ΚΟΓΙΑΣ

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69