tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

pistofidis ban1

Νέα διαδικασία ενημέρωσης της ΑΑΔΕ από Δήμους και Περιφέρειες για δέσμευση και αποδέσμευση χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2024, η ενημέρωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις οφειλές φορολογουμένων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) θα γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά, όπως καθορίζεται από τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, ΦΕΚ Α΄58/19-4-2024). Συγκεκριμένα, η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Ελέγχου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η σχετική απόφαση καθορίζει τη νέα ψηφιακή διαδικασία για την ενημέρωση της ΑΑΔΕ από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της χειρόγραφης διαδικασίας που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα, η οποία περιλάμβανε την αποστολή εντολών δέσμευσης προς τις Περιφερειακές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ./ΚΕΒΕΙΣ) της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την ΚΥΑ 45081/30.10.1997.

Η μέχρι σήμερα χειρόγραφη διαδικασία είχε προκαλέσει ταλαιπωρία στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και σημαντική δαπάνη χρόνου για τις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την ανάγκη για μία πιο αποτελεσματική λύση. Η νέα ψηφιακή διαδικασία αναμένεται να επιλύσει αυτά τα προβλήματα, μειώνοντας την επιβάρυνση και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των σχετικών υπηρεσιών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Απόφαση Α. 1127/2024 αφορά τις δεσμεύσεις ενημερότητας που θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 2/9/2024 και τις σχετικές άρσεις δέσμευσης. Υπάρχει, ωστόσο, ένα μεγάλο πλήθος δεσμεύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί πριν από την 30/8/2024. Για το λόγο αυτό, απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια για την ψηφιοποίηση και των προηγούμενων δεσμεύσεων.

Για τη διευκόλυνση της μετάβασης στη νέα διαδικασία, καλούνται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν για την ενσωμάτωσή της σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, καθώς από την 2/9/2024 η χειρόγραφη διαδικασία θα παύσει να είναι εφικτή.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69