tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

super course

Βεσυρόπουλος: "Συμπληρωματικός φόρος έως 15% σε πολυεθνικές και μεγάλους ομίλους"

Στη θέσπιση ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους ημεδαπούς ομίλους μεγάλης κλίμακας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε συμπληρωματικό φόρο έως 15%, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Όπως τόνισε «η ψήφιση και η εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας είναι επιβεβλημένη γιατί πέρα από την αρχή της δίκαιης φορολόγησης που πρέπει να ισχύει για όλους, έχει καταγραφεί το φαινόμενο κάποιες πολυεθνικές επιχειρήσεις και όμιλοι με μεγάλο κύκλο εργασιών, που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες, ανεξάρτητα της δικαιοδοσίας της καταστατικής τους έδρας και ιδιαίτερα για προϊόντα και υπηρεσίες που διακινούνται και παρέχονται ψηφιακά, να έχουν υιοθετήσει πρακτικές μετατόπισης των κερδών τους σε δικαιοδοσίες μηδενικής ή πολύ χαμηλής φορολογίας».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη θητεία του κ. Βεσυρόπουλου, ως υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τη φορολογική πολιτική, ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία πλήθος διατάξεων για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κανονιστικού πλαισίου για τον περιορισμό της εκδήλωσης φαινομένων φοροαποφυγής, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών-μελών.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε καθιερώνεται ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας με πραγματικό φορολογικό συντελεστή έως 15% για πολυεθνικούς ομίλους επιχειρήσεων και ημεδαπούς ομίλους μεγάλης κλίμακας, οι οποίοι παρουσιάζουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ για τουλάχιστον 2 από τα 4 τελευταία χρόνια πριν από το 2024. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες αυτές επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν ελάχιστο φόρο εισοδήματος 15%, στα κράτη όπου δραστηριοποιούνται.

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η οποία επίσης περιλαμβάνει διατάξεις που αντιμετωπίζουν καίρια ζητήματα, όπως:

 Η μόνιμη εξαίρεση των αγροτών που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και των αλιέων παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά, είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων, από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, για κάθε φορολογικό έτος μετά το 2019.

 Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων για το φορολογικό έτος 2023, σε 8 μηνιαίες δόσεις και σε 6 μηνιαίες δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει με αμείωτη ένταση το πλούσιο μεταρρυθμιστικό της έργο, συνεχίζει να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας, να αναζητά και να δίνει ουσιαστικές λύσεις που ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Γι’ αυτό και η προσπάθεια αυτή αποτιμάται θετικά από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών» ανέφερε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Βεσυρόπουλος.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

methodos orizontio

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69