tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Μπορεί η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα;

Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας

Υπήρξαν κάποιες επικρίσεις , κάποιες ενστάσεις γιατί επικεντρώνομαι στα  κενά και τις λειτουργικές αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ασχολούμαι με την αντιλαική ,νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. Δεν   είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνεις το αυτονόητο. Αχαλίνωτη ακρίβεια , ιδιωτικοποίηση της παιδείας , εγκληματική διάλυση της δημόσιας υγείας, αυταρχισμός , καταδίκη από την Ευρώπη για το κράτος δικαίου , κουκούλωμα το έγκλημα των Τεμπών και πολλά άλλα που συνθλίβουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Να επαναλάβουμε αυτό που είπε ο Μαρξ σε ελεύθερη απόδοση , δεν έχει σημασία να γνωρίσουμε τον κόσμο, αλλά να τον αλλάξουμε. Άρα το ζητούμενο σήμερα είναι πως θα αλλάξουμε αυτήν την ζοφερή κατάσταση , πως θα δώσουμε ξανά ελπίδα και όραμα στην κοινωνία. Και για αυτό  πρέπει να υπάρξει το πολιτικό υποκείμενο που με τον ιδεολογικό του προσανατολισμό , την οργανωτική του συγκρότηση θα μπει μπροστά θα εμπνεύσει , θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις για να ανοίξει τον δρόμο για μια άλλη πολιτική προς όφελος των πολλών.

Μέχρι σήμερα αυτός ο ρόλος ανήκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που παρά τα λάθη ,τις αδυναμίες , τα αναλύσαμε παλαιότερα  , και την βαριά ήττα που υπέστη στις εκλογές του 2023 ο λαός τον ανέδειξε αξιωματική αντιπολίτευση με στόχο να ανασυνταχθεί , να ανασυγκροτηθεί και να διεκδικήσει ξανά την κυβέρνηση με την εμπειρία , και την ωριμότητα που απέκτησε. Μεσολάβησε η παραίτηση του Τσίπρα ,που ακόμα υπάρχουν αδιευκρίνιστα σημεία στο γιατί ,έγιναν εκλογές  ,αποχωρήσεις στελεχών , και ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται με τον νέο του πρόεδρο.

Και το βασανιστικό ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι: μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει αυτόν τον ρόλο πολιτικά και οργανωτικά;; Μπορεί με ένα αξιόλογο πρόγραμμα να συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις , να γίνει το αντίπαλο δέος της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας ;Μπορεί να εμπνεύσει η νέα ηγεσία του ;;Δυστυχώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε θετικά!! Συνήθως οι νεοεκλεγμένες ηγεσίες με τον φρέσκο αέρα που εκπέμπουν , τις προσδοκίες που καλλιεργούν , δίνουν κάποια ώθηση , μια  νότα αισιοδοξίας , μία καινούργια περπατησιά. Συνέβη κάτι αντίστοιχο με την εκλογή της νέας ηγεσίας; ΟΧΙ .Παρότι ξεκαθαρίστηκε το τοπίο από την αρχή με την αποχώρηση των ηττημένων που φανέρωσαν αμέσως τις προθέσεις τους και γι’ αυτό ελάχιστοι τους ακολούθησαν  με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας» παρά την φειδωλή στήριξη που τους παρείχαν τα συστημικά ΜΜΕ.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ απλόχερα έδωσε την στήριξη του στην νέα ηγεσία προσδοκώντας να επαναφέρει την ανάκαμψη και την ελπίδα. Ξεπέρασε συντηρητισμούς, προκαταλήψεις  και στήριξε τις όποιες προσωπικές επιλογές του προέδρου. Του έδωσε τον χρόνο να ξεδιπλώσει τις σκέψεις του , το όραμα του για να μπει ξανά στις κυβερνητικές ράγες η αριστερά .Το έκανε;;; Αντί για αυτά παρουσιάστηκε ένα άτομο νάρκισσο ,απολίτικο  , μακριά από την Ελληνική πραγματικότητα , περισσότερο επηρεασμένο από τον Αμερικάνικο τρόπο ζωής και σκέψης. Από την πρώτη στιγμή είχα επισημάνει να προστατέψει μόνος του την προσωπική  του ζωή, να μην εκτίθεται σε δημόσια θέα με την σκυλίτσα του , να την κάνει γενέθλια , να την ταΐζει …τούρτα , να φωτογραφίζει και να βιντεοσκοπεί κάθε κίνηση με τον σύζυγο του, γεγονότα που προκαλούν την κοινωνία. Να συνειδητοποιήσει ότι εκλέχτηκε σε κόμμα της αριστεράς και απευθύνεται σε έναν κόσμο με ελάχιστες ανέσεις.

Χτύπησε ταβάνι τα σόου με την παρουσίαση του στο στρατό .Είναι πολύ μικρή η απόσταση από το επικοινωνιακό σόου μέχρι την γελοιοποίηση !Και αυτό το κατάφερε ο «νεοσύλλεκτος»!! Ξεκίνησε με την δημοσιοποίηση του κουρέματος ,με ενδιάμεσα στάδια να βάζει σε δημόσια θέα τις «αστακοκάλτσες» που φορούσε ,να βιντεοσκοπεί την συνομιλία με την μάνα του και άλλα πολλά ευτράπελα.

Και μπαίνει το ερώτημα :μπορεί να τον πάρει κανείς στα σοβαρά σαν επικεφαλής κόμματος αριστεράς που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των λαϊκών  στρωμάτων. Βέβαια δεν συζητάμε για ηγέτη!!! Μέχρι τώρα δεν ανέπτυξε μία ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση με αρχή , μέση και τέλος πως θα πορευτεί το κόμμα, την εναλλακτική λύση. Με Tik Tok  με συνθήματα ,το χέρι στην καρδιά να λέει σας αγαπώ -πολλοί θα θυμούνται το σλόγκαν της Αλιφέρη -,δεν θα σας προδώσω και άλλα πομπώδικα και υπερφίαλα δεν χτίζεται η εμπιστοσύνη της βάσης με τον επικεφαλής. Απαξίωσε τις οργανώσεις που είναι το κύτταρο της αριστεράς ,στην ουσία κατάργησε την λειτουργία των οργάνων με τις αδιαμεσολάβητες σχέσεις, και οι προτάσεις γνωστοποιούνται μέσω του Tik Tok!!Αποκορύφωμα αυτής της πρακτικής ήταν η οργάνωση και διεξαγωγή του συνέδριου – παρωδία. Τέτοια υποτίμηση για το ανώτερο όργανο του κόμματος ούτε στα αστικά κόμματα δεν συναντάς. Δεν μάθαμε πόσοι συμμετείχαν στις διαδικασίες , πόσοι ψήφισαν ,πόσοι ήταν οι σύνεδροι και πόσοι οι «κλακαδόροι». Kαι η διαδικασία “θολή”  ήταν αφού δεν υπήρχε καμία συγκεκριμένη εισήγηση για την χάραξη της πορείας και των στόχων για το επόμενο διάστημα. Είχαμε το σόου του προέδρου με ένα πρωτόγνωρο στήσιμο κακέκτυπο του  Αμερικάνικου στιλ ,με ένα κοινό που εκστασιαζόταν από τον σόουμαν , αποδοκίμαζε όσους διαφωνούσαν ,για να σηκώνεται μετά  ο «καίσαρας» με υψωμένα τα χέρια να τους ηρεμεί!! Ούτε η πιο αρρωστημένη φαντασία  δεν θα προσέγγιζε τέτοια οπαδοποίηση και χουλιγκανισμό σε συνέδριο της αριστεράς. Να προσθέσουμε και την πρωτοφανή ,απαράδεκτη μετέπειτα ενέργεια να μηνύσει μέλος της Κ.Ε του κόμματος για μία εσωκομματική οικονομική διαδικασία.  Με τέτοια κατάληξη μπορείς να προσμένεις μια ελπιδοφόρα πορεία με την σφραγίδα της αριστεράς;

Περισσότερο αυτή η παρέμβαση μου αφορά τα πρωτοκλασάτα στελέχη που άλλα στηρίζουν και άλλα  ανέχονται αυτήν την κατάσταση. Θα είναι πολύ αργά όταν θα συνειδητοποιήσουν ότι το κόμμα μεταλλάχθηκε σ’ ένα δημοκρατικό κέντρο. Ο δρόμος της μετάβασης από το Αμερικάνικο όνειρο στο Ελληνικό ,- όπως εξήγγειλε ο πρόεδρος - , περνάει από την αντιστοίχιση του Αμερικανικού δημοκρατικού κόμματος  στο Ελληνικό. Πρώτα με τα επικοινωνιακά τρυκ που απευθύνονται σε ένα καινούργιο απολίτικο κοινό που ασχολείται περισσότερο με τα σόσιαλ μίντια και μετά θα έρθει η προσαρμογή της πολιτικής  σ’ αυτό το κοινό. Δεν  ξέρω κατά πόσο μπορεί να φέρει αποτέλεσμα , αφού  υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να επιδοκιμάζει κάποιος ένα Tik Tok , να τον διασκεδάζει ακόμη ,από το να γίνει οπαδός ή φίλος σου .Μην αντιστρέψουμε τους όρους. Η επικοινωνία στην υπηρεσία της πολιτικής και όχι το αντίστροφο. Επικοινωνία χωρίς πολιτικούς στόχους είναι άνευρη , ακίνδυνη για το σύστημα και γι’ αυτό όχι μόνο δεν την πολεμά αλλά έμμεσα την συντηρεί . Πάρτε για παράδειγμα ,ίδια μεταχείριση είχε ο Τσίπρας με αυτήν που έχει σήμερα ο Κασσελάκης;

Άρα η ευθύνη πέφτει στα στελέχη πως  θα ανακόψουν αυτόν τον κατήφορο , αυτήν την μετάλλαξη προτού αποχαιρετίσουμε το όνειρο που χτίζαμε τόσα χρόνια. Να μην αφήσουμε τις ελπίδες να κατακρημνιστούν στον καιάδα της αβεβαιότητας, της σύγχυσης , της θολούρας. Καιρός να πάρετε τις ευθύνες σας προτού αρχίσετε να  μοιρολογείτε πάνω σ’ ένα κουφάρι!!

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69