tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και της φροντίδας των ατόμων με αναπηρία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής του νομού μας Φρόσω Καρασαρλίδου, για το μέλλον των ΣΥΔ και της φροντίδας των ατόμων με αναπηρία.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα προβλήματα και τις αγωνίες των γονέων ατόμων με αναπηρία, τον Απρίλιο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ΚΥΑ σχετικά με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, οι οποίες θα στέγαζαν πλέον και άτομα κάθε είδους αναπηρία, πέραν των νοητικών που εξυπηρετούνταν μέχρι τότε. Η απόφαση αυτή είχε σκοπό την απο-ιδρυματοποίηση των ατόμων αυτών, όπως προβλέπουν οι σύγχρονες απόψεις των ειδικών επί του θέματος.

Γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε η ίδρυση μικρών κατοικιών χωρητικότητας 2-6 ατόμων μέσα στον αστικό ιστό και εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ χρηματοδότηση ύψους 52 εκ. για την ίδρυση 160 νέων ΣΥΔ που θα στέγαζαν 500 ενήλικες ανάπηρους σε 13 περιφέρειες της χώρας.

Ωστόσο, μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 η νέα κυβέρνηση πάγωσε τις σχετικές διαδικασίες. Επιπλέον, πάγωσε και την εναρμόνιση του ΕΟΠΥΥ με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΣΥΔ, που μεριμνά για την επαφή και επικοινωνία των στεγαζόμενων με το οικογενειακό τους περιβάλλον, ώστε να δικαιούνται έως και πέντε διανυκτερεύσεις το μήνα χωρίς να περικόπτονται τα τροφεία τους, όπως όριζε το παλιό καθεστώς λειτουργίας των ΣΥΔ. Αυτό το καθεστώς έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια απο-ιδρυματοποίσης των ανάπηρων ατόμων αλλά και με τις οδηγίες της Ε.Ε.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Εάν θα επανεκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες εναρμόνισης ΣΥΔ και ΕΟΠΥΥ για την ίδρυση ΣΥΔ με το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο
  • Εάν θα ξεπαγώσει την εφαρμογή των εγκεκριμένων από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτήσεων για νέες και υφιστάμενες ΣΥΔ .

Εάν θα αποδεχθεί τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) για διανυκτέρευση έως 5 ημερών το μήνα εκτός ΣΥΔ χωρίς περικοπή των τροφείων τους.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69