tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων ζήτησαν Τσαβδαρίδης, Μπατσαρά

agrotis

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία και ζητείται το ακατάσχετο των αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων για οφειλές ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών, κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ μεταξύ αυτών και οι Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Γεωργία Μπατσαρά την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στη Βουλή των Ελλήνων.

 

Επίσης, ο κ. Τσαβδαρίδης υπογραμμίζει στη σχετική ερώτηση πως «η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες έχει σταματήσει να αποδίδεται από τις ΔΟΥ, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει έλεγχοι, επειδή υπάρχει η φήμη ότι θα σταλεί εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα ενημερώνει τις κατά τόπους ΔΟΥ, πριν την απόδοση του ΦΠΑ στους αγρότες, να παρακρατούν τις όποιες οικονομικές υποχρεώσεις έχουν οι αγρότες προς τον ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, κ.λπ.».

«Πρακτικές κατάσχεσης χρημάτων που δικαιούνται οι αγρότες, κρίνονται ως απαράδεκτες, άδικες, αλλά δημιουργούν και τεράστια προβλήματα σε οικογένειες που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς μας δεν θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των χρεών τους, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να ζήσουν τα παιδιά τους και να συνεχίσουν την καλλιέργειά τους» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην συγκεκριμένη ερώτηση.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα ερώτηση έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί

Η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες έχει σταματήσει να αποδίδεται από τις ΔΟΥ, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει έλεγχοι, επειδή υπάρχει η φήμη ότι θα σταλεί εγκύκλιος από το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα ενημερώνει τις κατά τόπους ΔΥΟ, πριν την απόδοση του ΦΠΑ στους αγρότες, να παρακρατούν τις όποιες οικονομικές υποχρεώσεις έχουν οι αγρότες προς τον ΟΓΑ, ΕΛΓΑ κτλ.

Αξιόπιστες φήμες, λένε πως το Υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιο του, ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για λογαριασμό του ΟΓΑ, να γίνεται παρακράτηση από κάθε αγρότη, κτηνοτρόφο και αλιέα, των οφειλών τους προς τον ΟΓΑ, από τις πάσης φύσεως ενισχύσεις και επιδοτήσεις, όπως την ενιαία ενίσχυση, την εξισωτική αποζημίωση, τα προγράμματα, τα σχέδια βελτίωσης κλπ, που πραγματοποιούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κύριοι Υπουργοί μην προχωρήσετε σε τέτοιες πρακτικές είσπραξης χρημάτων.

Όσον αφορά τις Δ.Ο.Υ, και την μη πληρωμή της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν και να αποδώσουν τον ΦΠΑ στους αγρότες, διότι οι περισσότερες Δ.Ο.Υ, έχουν ήδη αποδώσει τον ΦΠΑ στους αγρότες. Εάν γίνει παρακράτηση των οφειλών των αγροτών προς ΟΓΑ, Εφορία και ΕΛΓΑ, από αυτούς που μένουν απλήρωτοι ενώ έχουν ελεγχτεί, αυτό θα είναι απαράδεκτο και άδικο και θα έχουμε αντιμετώπιση των αγροτών μας από την Πολιτεία, με δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Όσον αφορά την εγκύκλιο για την παρακράτηση των οφειλών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν πρέπει να εφαρμοστεί.

Η φετινή χρονιά ήταν μια πολύ κακή χρονιά από πλευράς τιμών για τους αγρότες μας. Τα έξοδα καλλιέργειας, οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΛΓΑ, οι διάφορες φορολογικές επιβαρύνσεις που ισχύουν ή θα έρθουν, π.χ. ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων και το γεγονός ότι οι αγρότες είναι απλήρωτοι για τα προϊόντα που έχουν πουλήσει σε εμπόρους, βιομηχάνους και συνεταιρισμούς, καθιστά την επιβίωση της αγροτικής οικογένειας τρομερά δύσκολη.

Εάν π.χ. είναι να πάρει ο αγρότης κάποια ενίσχυση 1.000 ευρώ, είναι στην 4η κατηγορία, δηλαδή χαμηλά και χρωστά στον ΟΓΑ το τελευταίο εξάμηνο εισφοράς, αυτός και η γυναίκα του, τότε από τα 1000 ευρώ δεν θα πάρει ούτε 1 ευρώ και δεν θα έχει εξοφλήσει. Να λάβετε υπόψη σας ότι έχει οικογένεια να ζήσει, έξοδα να συνεχίσει την καλλιέργεια του, ενδεχομένως να σπουδάζει 1ή 2 παιδιά.

Από προγράμματα, σχέδια βελτίωσης ή άλλες προγραμματισμένες δαπάνες υλοποίησης των προγραμμάτων, δεν μπορούν να γίνουν παρακρατήσεις για τον ΟΓΑ.

Παρόμοια προβλήματα έχουν οι κτηνοτρόφοι μας, ιδιαίτερα όσοι δεν πληρώθηκαν την εξισωτική αποζημίωση. Περιμένουν τα χρήματα αυτά για να αγοράσουν τροφές για τα ζώα τους και φυσικά έχουν και όλες τις παραπάνω υποχρεώσεις. Πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν πληρωθεί την εξισωτική αποζημίωση. Εάν εφαρμοστεί η εγκύκλιος, τότε θα γίνουν κρατήσεις από τους υπόλοιπους που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη.

Αυτό είναι απαράδεκτο και άδικο και θα έχουμε αντιμετώπιση των κτηνοτρόφων μας από την Πολιτεία, με δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Τέλος πρέπει να εφαρμοστεί το ακατάσχετο των επιδοτήσεων, ενισχύσεων, επιστροφής ΦΠΑ, ενιαίας ενίσχυσης, εξισωτικής αποζημίωσης και χρημάτων για εφαρμογή προγραμμάτων.

Ενώ ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας προβλέπει ότι «εξαιρούνται από την κατάσχεση οι κάθε είδους κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως τρίτου, μέχρι την κατάθεσή τους στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων ή τη με άλλο τρόπο καταβολή τους σε αυτούς», τώρα η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, καταστρατηγεί τον Νόμο και ζητά την παρακράτηση επιδοτήσεων και πάσης φύσεως ενισχύσεων, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επειδή οι αγρότες είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση και πρακτικές κατάσχεσης χρημάτων που δικαιούνται, κρίνονται ως απαράδεκτες , άδικες αλλά δημιουργούν και τεράστια προβλήματα σε οικογένειες που αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Επειδή οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς μας, δεν θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των χρεών τους, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να ζήσουν τα παιδιά τους και να συνεχίσουν την καλλιέργεια τους

Πρέπει

α) να μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας
β) Να αποδοθεί ο ΦΠΑ στους αγροτοκτηνοτρόφους άμεσα και χωρίς κρατήσεις από τις Εφορίες, σε όσους δεν έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα.
γ)Να μελετηθεί το θέμα ουσιαστικά και να μην εφαρμόζονται διάφορες πολιτικές αποσπασματικά.

Ερωτείστε κ. κ. Υπουργοί
Α) Για την ύπαρξη της εγκυκλίου από το Υπουργείο Εργασίας
Β) Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να σταματήσει αυτή η άδικη, απαράδεκτη κατάσχεση-παρακράτηση, από πάσης φάσεως ενισχύσεις των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, την στιγμή που αυτοί αγωνίζονται να επιβιώσουν και σε αντίθεση με ελληνικούς νόμους, αλλά και οδηγίες της Ε.Ε.;
Γ) Το Υπουργείο Οικονομικών, θα αποδεχτεί την κατάσχεση των πάσης φύσεως ενισχύσεων και επιδοτήσεων και ΦΠΑ των αγροτών, από την Εφορία;
Δ) Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα αποδεχτεί την κατάσχεση των πάσης φύσεως ενισχύσεων και επιδοτήσεων των αγροτών, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ;

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69