tsakiridis

banner mourtzilas 3

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Στο επίκεντρο ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης και η χρηματοδότηση των δήμων στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

Σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία και την καθημερινότητα των δήμων τέθηκαν στο τραπέζι κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με αιχμή τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη χρηματοδότηση, τις κοινωνικές δομές και την πολιτική προστασία.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση, ενόψει και της επικείμενης δημόσιας διαβούλευσης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ενημέρωσε τα μέλη ότι το Υπουργείο Εσωτερικών παρέδωσε ήδη το πλήρες σχέδιο του Κώδικα, τηρώντας τη σχετική δέσμευση πριν την επίσημη δημοσιοποίησή του.

Όπως επισημάνθηκε, ο νέος Κώδικας –που περιλαμβάνει 761 διατάξεις– επιχειρεί να συγκεντρώσει σε ένα ενιαίο πλαίσιο το σύνολο των ρυθμίσεων που αφορούν τη λειτουργία των δήμων, τα οικονομικά τους και τα νομικά τους πρόσωπα. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση με σαφές χρονοδιάγραμμα, καθώς συνδέεται και με υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ΚΕΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία του σχεδίου μέσω των αρμόδιων επιτροπών της, αξιοποιώντας προτάσεις που είχαν διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα, ενώ αναλυτική συζήτηση αναμένεται στη συνεδρίαση της 25ης Μαΐου.

Στο πεδίο της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αναφέρθηκε στη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, κατά την οποία συζητήθηκε η επανεκκίνηση των σχετικών προγραμμάτων στους δήμους, με αξιοποίηση πόρων ύψους 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, προαναγγέλθηκε νέα φάση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», με ενισχυμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στις σχολικές υποδομές.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στο ζήτημα των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές, με την ΚΕΔΕ να επαναφέρει το αίτημα για μόνιμη και οριστική λύση στο εργασιακό τους καθεστώς, επισημαίνοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων.

Στο ίδιο πλαίσιο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, με την ΚΕΔΕ να τονίζει την ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης, ώστε οι δήμοι να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις αυξημένες αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης, αναφέρθηκε στην επικείμενη ημερίδα για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με επίκεντρο τα άρθρα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η συνεδρίαση ανέδειξε για ακόμη μία φορά τον καθοριστικό ρόλο της ΚΕΔΕ στις εξελίξεις που διαμορφώνουν το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, σε μια περίοδο κρίσιμων θεσμικών αλλαγών.

color feel banner

meta morfo22

kyriazis

sidiropoulos

studio 69