tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και άλλα τινά…

Γράφει ο Γιώργος Λιόλιος

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Βέροιας έσπευσε σήμερα με δελτίο τύπου να ανακοινώσει τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του, δίχως να υπάρξει προηγουμένως οποιαδήποτε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Δήμου Βέροιας και ανάρτηση της πρόσληψης της στην Διαύγεια από τον αρμόδιο φορέα. Απλώς, με μια λιτή ανακοίνωση του φορέα στα Μ.Μ.Ε. εν μέσω δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, με υπηρεσιακό υπουργό πολιτισμού (η πρόσληψη επικυρώνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού, αλλά ο αρμόδιος κανονικός υφυπουργός δεν την είχε υπογράψει μέχρι την λήξη της θητείας του). Και ορθά έπραξε, διότι η επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή εκκρεμεί στα αρμόδια διοικητικά όργανα (ήδη στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης μετά από προσφυγή του εντολέως μου-υποψηφίου για όλως παράτυπη διαδικασία που είχε προηγηθεί).

Δυο φορές ζητήθηκαν τα στοιχεία της αξιολόγησης των υποψηφίων, τα οποία αρνήθηκε να παραδώσει ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δημήτρης Πυρινός, επικαλούμενος το «άσυλο» που χαίρει ο οργανισμός ως Ν.Π.Ι.Δ. Και τις δύο φορές η Εισαγγελέας της Βέροιας διέταξε την χορήγηση των εγγράφων! Ακόμη κι εν όψει της άσκησης διοικητικής προσφυγής (ένστασης), το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κωλυσιεργούσε συνειδητά στην χορήγηση των εγγράφων που απαιτούνταν για την υποστήριξη της ήδη ασκηθείσας προ της λήψης των εγγράφων αυτών προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού οργάνου, και τα οποία χορήγησε μόλις την επομένη της λήξης της σχετικής προθεσμίας (έλα όμως που είχαν γνώση οι φύλακες, και είχαμε καταθέσει ήδη την σχετική προσφυγή εντός της νόμιμης προθεσμίας και δεν παγιδευτήκαμε στην υπόσχεση του Προέδρου Δημήτρη Πυρινού, στην «από μέρα σε μέρα χορήγηση των εγγράφων»). Θα ήταν πολυτέλεια να πούμε ότι ουδέποτε επιδόθηκε οποιαδήποτε απόφαση ατομικά στον ενδιαφερόμενο για να λάβει γνώση και να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα μου; Δεν επιδόθηκε φυσικά ποτέ. Και φυσικά δεν περιμέναμε την επίδοση, για να ασκήσουμε το ένδικο βοήθημα που είχαμε ήδη προλάβει να ασκήσουμε).

Η διαδικασία της επιλογής καλλιτεχνικού διευθυντή «σέρνεται» ήδη από τον Ιανουάριο του 2023, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης η οποία όπως εφαρμόστηκε πάσχει εκ προοιμίου… Η προκήρυξη απαιτούσε ως προαπαιτούμενο την τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη εμπειρία του υποψηφίου στην διεύθυνση και οργάνωση θεατρικών παραγωγών – απαίτηση που πληρούσε μόνον ο εντολέας μου και πάντως σε καμία περίπτωση η προκριθείσα, και συμπτωματικά βεροιώτισσα στην καταγωγή!

Ωστόσο, το δ.σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επέλεξε συνειδητά να απαξιώσει εκκωφαντικά με την αξιολόγηση του τουλάχιστον τρεις επαγγελματίες του θεάτρου, «χαρίζοντας» τους τα ψίχουλα της βαθμολόγησης τους, παρακάμπτοντας τις απαιτήσεις της προκήρυξης, και προκρίνοντας ως «καταλληλότερη» την υποψήφια και ήδη ανακοινωθείσα που δεν είχε καν δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία αξιολόγησης. Γιατί άραγε;

Η Βέροια ακολουθεί σταθερά τον δρόμο της εσωστρέφειας, σε πείσμα των παλαιών καιρών που είχαν χαρίσει στον θεατρικό οργανισμό αίγλη και πανελλαδική αναγνώριση χάρη σε αυτό που δεν επιδιώκει σήμερα – την εξωστρέφεια (να θυμίσω ενδεικτικά ονόματα που άφησαν το αποτύπωμα τους: Ιάκωβος Καμπανέλης, Πέτρος Φυσσούν, Γιώτα Φέστα, Βασίλης Βαφέας, Δημήτρης Καταλειφός, Ντίνος Κατσουρίδης κ.ά, κ.ά, σε όλη την γκάμα της θεατρικής παραγωγής). Το ΔΗΠΕΘΕ σήμερα, ακολουθεί πεισματικά ένα χορταριασμένο μονοπάτι ερασιτεχνισμού και προσωπικής συναναστροφής, ως τελικά μοναδικό πρόκριμα για την επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή, έξω από κάθε απαίτηση του νόμου και της ίδιας της προκήρυξης. Η ελεγκτική διαδικασία ωστόσο είναι σε εξέλιξη… Ας μην βιάζεται το ΔΗΠΕΘΕ, λοιπόν, να βγάζει ανακοινώσεις και να βαπτίζει τον Γιάννη, Γιάννη…   

Με εκτίμηση

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

Γιώργος Λιόλιος

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69