tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ποιοι κέρδισαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας

Ολοκληρώθηκε το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας (ΔΦΚΒ), που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία 9 με 11 Δεκεμβρίου 2022 στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σολίστα κιθάρας Δημήτρη Κουρζάκη.

Το Φεστιβάλ είχε ειδικό προσανατολισμό στο “ντουέτο κλασικής κιθάρας”, με τη διοργάνωση ενός διεθνούς διαγωνισμού για το σχήμα αυτό, τριών ρεσιτάλ κιθάρας από καθιερωμένα διεθνώς κιθαριστικά ντουέτα, καθώς και master classes που απευθύνονταν τόσο σε ντουέτα κιθάρας όσο και σε σολίστ.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 18 διαγωνιζόμενοι από Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Σλοβενία, Ιταλία, Κίνα, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα. Πρόκειται για διαγωνιζόμενους, που είναι σπουδαστές ανώτατων ακαδημιών μουσικής και επαγγελματίες σολίστ στην αρχή της καριέρας τους, οι οποίοι βρίσκουν στο ΔΦΚΒ, εδώ στη Βέροια, μία πραγματική δυνατότητα να αναδειχθούν και να εκτοξεύσουν τη καριέρα τους στην κλασική μουσική, χάρη στους αυστηρά επιλεγμένους προσκεκλημένους του Φεστιβάλ, αλλά και στην υψηλού καλλιτεχνικού περιεχομένου αθλοθέτηση του διαγωνισμού, που εκτός από τα χρηματικά βραβεία, περιλαμβάνει τη διοργάνωση ενός επαγγελματικού ρεσιτάλ στην αίθουσα συναυλιών του ευγενικού χορηγού του ΔΦΚΒ “Φίλιππος Νάκας” στην Αθήνα.

Με πρωτοβουλία του καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας και του Μουσικού Σχολείου Βέροιας κ. Βασίλη Βαλαβάνη, 35 μαθητές του Μουσικού Σχολείου παρακολούθησαν τον Προκριματικό Κύκλο του Διαγωνισμού. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά αυτά που είχαν έτσι την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν από κοντά μουσική υψηλού περιεχομένου από ανερχόμενους σολίστ από όλη την Ευρώπη.

festival kitharas verias3

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο Τελικός του Διαγωνισμού Ντουέτου διεξήχθη με τη μορφή ανοιχτής συναυλίας για το κοινό. Το ζεστό και ενθουσιώδες κοινό της Βέροιας καταχειροκρότησε τους τρεις Φιναλίστ και στη συνέχεια η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού αποσύρθηκε για να βγάλει αποτελέσματα. Το μουσικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας ArtguitaRistas υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ωδείου Πέτρου Ρίστα παρουσίασε με επιτυχία ένα μουσικό πρόγραμμα μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων:

1ο Βραβείο: DUO SIRIUS, Diogo João - Silva Márcio (Πορτογαλία)

2ο Βραβείο DUO ZAHER, Sara Zaher - Sanaz Zaher (Αυστρία)

3ο Βραβείο: THE HAGUE GUITAR DUO, Francisco Luis - Samrat Majumder (Πορτογαλία/ Ηνωμένο Βασίλειο)

Κριτική Επιτροπή: Αλέξης Μουζουράκης, σολίστ κιθάρας (Πρόεδρος) Susana Prieto, σολίστ κιθάρας Μιχάλης Κονταξάκης, σολίστ κιθάρας Dejan Ivanovich, σολίστ κιθάρας Άγγελος Μπότσης, σολίστ κιθάρας Πέτρος Ρίστας, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου ΚΕΠΑ Βέροιας, Βασίλης Βαλαβάνης, καθηγητής κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου ΚΕΠΑ Βέροιας.

ΤΑ ΡΕΣΙΤΑΛ

Τρία καθιερωμένα διεθνώς ντουέτα κιθάρας, το DUO MELIS, Αλέξης Μουζουράκης - Susana Prieto (GRE/ESP), το DUO KONTAXAKIS - IVANOVICH, Μιχάλης Κονταξάκης - Dejan Ivanovich (GRE/PRT) και το D&A GUITAR DUO, Δημήτρης Κουρζάκης - Άγγελος Μπότσης (GRE) έδωσαν ρεσιτάλ τα οποία, εκτός των άλλων, περιελάμβαναν πέντε παγκόσμιες πρεμιέρες έργων για δύο κιθάρες, που βραβεύτηκαν στο Διαγωνισμό Σύνθεσης που προκήρυξε και πραγματοποίησε το ΔΦΚΒ το 2019 και το 2020. Οι πρεμιέρες των έργων έγιναν παρουσία των ίδιων των συνθετών που ταξίδεψαν από τις χώρες τους για να παραστούν στη σημαντική αυτή στιγμή. Στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών του ΔΦΚΒ με αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού στον τομέα των αθλοθετήσεων, διοργανώθηκαν τρία επιπλέον ρεσιτάλ με τους Saverio Fogliaro (ITL) νικητή του Corde d’ Autuno 2019 του Μιλάνου, Kasia Smolarek (POL) νικήτρια του Intenational Guitar Festival of Amarante 2019 της Πορτογαλίας και Maxime Mazuyet (FRA) νικητή του ΔΦΚΒ 2019. Υπενθυμίζεται ότι νικητές των διαγωνισμών του ΔΦΚΒ έχουν κατά καιρούς κάνει ρεσιτάλ στα αντίστοιχα συνεργαζόμενα Φεστιβάλ.

ΤΟ CD και η ΕΚΔΟΣΗ

Το ΔΦΚΒ είναι περήφανο που μετά από συστηματική διοργανωτική προσπάθεια, ήδη από το 2019, βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει φέτος το CD και την έντυπη έκδοση των 7 βραβευμένων έργων του Διαγωνισμού Σύνθεσης. Οι παγκόσμιες πρεμιέρες των έργων στα ρεσιτάλ του φετινού ΔΦΚΒ συνοδεύτηκαν από την παρουσίαση, τόσο της έκδοσής τους από τον ευγενικό χορηγό του ΔΦΚΒ Καναδικό Μουσικό Εκδοτικό Οίκο Les Productions d’ OZ, όσο και του CD με τις ηχογραφήσεις τους από την Πολωνική Δισκογραφική Small Great Music (QBK records). Ακούγονται έργα των Konstantin Vassiliev (RUS), Κώστα Μανωλκίδη (GRE), Mauro Godoy Villalobos (SWE), Σταύρου Αγγέλου (GRE), Francesco Sgambati (ITL) και Gulli Bjornsson (ICL). Τις ηχογραφήσεις έκαναν και πρόσφεραν τα ντουέτα DUO MELIS, DUO KONTAXAKIS - IVANOVICH και D&A GUITAR DUO και σύντομα θα βρίσκονται σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες μουσικής, όπως Spotify, iTunes, Amazon Music κα. Αυτή τη στιγμή το CD βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Δισκογραφικής και μπορεί όποιος θέλει να το ακούσει πληκτρολογώντας:

 www.smallgreatmusic.com/veria  Κωδικός: Veria

Η Βέροια συγκαταλέγεται πλέον στις πόλεις με συνεισφορά, τόσο στη διεθνή δισκογραφία, όσο και στη δημιουργία νέου ρεπερτορίου κλασικής μουσικής.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69