tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Η ΕΦΑ Ημαθίας στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές: 3η Δράση - Αιγές

Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές οργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, ήδη από το 2012, σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας διοργανώνει μία σειρά από εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν στις Αιγές τρεις διαθεματικές και βιωματικές δράσεις, δύο για παιδιά και μία τρίτη για ενήλικες και οικογένειες.

1. Μία συνομιλία ανάμεσα στο Ανάκτορο των Αιγών και το Γυμνάσιο Βεργίνας "Μανόλης Ανδρόνικος”

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ

10:30

Η αρχαιολόγος Εύα Κοντογουλίδου ξεναγεί το Γυμνάσιο Βεργίνας "Μανόλης Ανδρόνικος” στο Ανάκτορο των Αιγών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου θα έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν το μνημείο μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της αναστήλωσής του, να το περπατήσουν και να αφουγκραστούν τα μυστικά του.

Συνιστάται αθλητική ένδυση και παπούτσια, καπέλο, αντηλιακή προστασία και αντικουνουπικά, νερό για την ενυδάτωση των παιδιών.

2. Η βελανιδιά του Ανακτόρου αφηγείται

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΪΟΥ

10:30

Οι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Βεργίνας-Παλατιτσίων, μαζί με την αρχαιολόγο Εύα Κοντογουλίδου, ξαναεπισκέπτονται το Ανάκτορο των Αιγών μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της αναστήλωσής του και μέσα από την αφήγηση της αιωνόβιας βελανιδιάς του, μοιράζονται τα μυστικά των δέντρων, τους μακρόβιους θεματοφύλακες των μνημείων. Παρέα με τη βελανιδιά του Ανακτόρου των Αιγών τα παιδιά ακούνε τους ψίθυρους των δέντρων και μαθαίνουν τα μυστικά που φωλιάζουν μέσα σε δέντρα θαυμαστά. Με την αφήγηση της Ανθής Θάνου και τη μουσική-τραγούδι της Χρυσάνθης Όκκα ακούμε την ιστορία ενός δέντρου που μέσα του φώλιαζε η μοίρα ενός ανθρώπου. Η παράσταση «Τα δέντρα ψιθυρίζουν» περιλαμβάνει αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής και εμπνέεται από μυθολογικές ιστορίες με δέντρα και παραμύθια.

Συνιστάται αθλητική ένδυση και παπούτσια, καπέλο, αντηλιακή προστασία και αντικουνουπικά, νερό για την ενυδάτωση των παιδιών.

Η παράσταση είναι ανοικτή στο κοινό.

3. Πεζοπορία στη χώρα των Αιγών

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΪΟΥ

10:30

Μια πεζοπορία που ακολουθεί την αρχαία διαδρομή από τη Βεργίνα μέχρι τα Παλατίτσια. Ξεκινάμε με ξενάγηση από την αρχαιολόγο Εύα Κοντογουλίδου στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών (Βασιλική Ταφική Συστάδα Τημενιδών) και φτάνουμε για ξενάγηση από την αρχαιολόγο Μαρία Πολατίδου στον Μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου Παλατιτσίων, δια μέσου του παλιού δρόμου που ένωνε τους δύο οικισμούς. Παρατηρούμε την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής και συζητάμε για τη σχέση των μνημείων με το περιβάλλον. Στα Παλατίτσια συναντάμε κατοίκους της περιοχής από τον Σύλλογο Παλατιτσιωτών για να μας παρουσιάσουν χορούς από τον τόπο τους.

Συνιστάται αθλητική ένδυση και παπούτσια, καπέλο, αντηλιακή προστασία και αντικουνουπικά. Παρακαλούμε να έχετε μαζί νερό για την ενυδάτωση σας και ατομικά τρόφιμα.

Σημείο συνάντησης: Νεκρόπολη Αιγών - Ταφική Συστάδα Τημενιδών (Αρχαιολογικό Πάρκο στη Βεργίνα)

Συμμετέχει ο Σύλλογος Παλατιτσιωτών.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69